Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Van segítség, vagy ilyen vagyok?

A kiválasztott problémakörökből, mindegyik valamennyi részben igaz rám, de szerintem teljes mértékben egyik se. A fő problémám, hogy 39 éves vagyok, és nem volt még komoly párkapcsolatom. Nem sikerül nőkkel egy normális vagy átlagosnak mondott kapcsolatot kialakítani. Egy kapcsolatom volt eddig, az pedig egy inkább szexuális beállítottságú együttjárás, és együttlét volt. Szociálisan sok dologgal kapcsolatban elutasító vagyok, és nem vagyok túl asszertív, inkább a passzív és a passzív-agresszív viselkedés jellemző rám. Mivel sokszor inkább magambaforduló vagyok, így a környezetem nagy része nehezen fogad el.
Milyen fajta pszichoterápiás, vagy pszichoanalízises segítséget tudok kapni? Ki lehet deríteni, hogy ennek milyen esetleges mélyebb okai vannak? Meg tudok változni pozitív irányba tartósan?

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Kérdező! Abból ítélve, hogy mennyi mindent bejelölt és mi mindent jelölt be, az jutott eszembe, hogy vajon mennyire ismeri önmagát és milyen az énképe, az öntisztelete? Azt mondja, hogy inkább visszahúzódó, agresszív típus, viszont ugyanakkor változni szeretne, párkapcsolatot kialakítani. Az utóbbi megerősítését céloznám meg, ugyanis ha benne ragad önmaga diagnózisaiba, nem biztos, hogy hosszútávon jól fogja érezni magát, ha viszont a vágyaira, meglévő energiáira és tudására koncentrál,akkor inkább tud majd fejlődni és változni. Merem állítani, hogy nincs kész ember és aki nyitottan, rugalmasan él, az nap mint nap tanul valami ujjat magáról. Az lehet, hogy mindenki más szintről kezdi a tanulást és tényleg vannak kisgyerekek, akik folyamatosan kacarásznak és olyanok is, akik sokkal komolyabbak, viszont ha valaki eldönti, hogy ő mégis kacagósabb szeretne lenni, akkor nagyon sokat tehet ezért, lehet, hogy soha sem fogja elérni azt a szintet, mint az eleve jó kedélyű, de azért magát bőven meg tudja haladni és elégedettebbé tud válni. Javasolom, hogy olyan pszichológust keressen fel, aki jártas a diagnosztikában és a terápiában is és ezáltal Ön is rálátást kaphat a saját személyiségvonásaira, esetleges fejletlenségeire. A legtöbb pszichoterápiás irányzat tud feltáró és fókuszáló is lenni, függetlenül attól, hogy kognitív, pszichoanalitikus vagy más irányultságú. Szerintem sokkal fontosabb olyan szakembert találnia, aki szimpatikus Önnek, akivel jó kapcsolatot tud kialakítani. Kívánom, hogy sikerüljön és elinduljon az önfejlesztés,önfeltárás útján és találjon olyan partnert, akivel szívesen él. Üdvözlettel, Balázs Nelli klinikai szakpszichológus
Kérjük értékelje a választ!
Még nem értékelt