Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Szexuális gondok

Kedves Doktor/Doktornő!

A párommal 2 éve vagyunk együtt.
A szexuális életünkben már majdnem egy éve komoly problémák vannak.
Volt időszak mikor nagyon eltávolodtunk egymástól, ezen a téren azóta javult a helyzet.
A szexuális életünkben viszont nem.
nagyon ritkák az együttléteink sokszor hónapokig semmi.
Már többször beszéltünk róla.
a Párom állítása szerint kíván viszont a múltban többször volt, hogy az együttléteink nem voltak kielégítőek számomra és ezt jeleztem felé (nem vita vagy számonkérés formájában)
Azt mondja ezen elutasítások miatt nem mer úgymond kezdeményezni, hiába szeretne.
Mikor próbálkozik pedig sokszor olyan érzés mintha ott sem lenne, máshol járnak a gondolatai.
Ilyen esetekben mit lehet tenni?
Többször próbáltam én kezdeményezni.
Kértem, hogy mondja el mit gondol, szerinte mit tehetnénk, hogy javuljon a helyzet, viszont sajnos sehová nem jutottunk.
Köszönöm válaszát!

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Lilla, A kapcsolatban a szex akkor tud kielégítő lenni, ha egyébként a kapcsolat őszinteségre, odafigyelésre, kölcsönös tiszteletre épül. Ha a kémiai vonzalom el is múlik egy idő után, attól a szexnek nem kell eltűnnie, de erre onnantól tudatosan kell figyelni, energiát és időt kell szánni. Az, hogy elmondják egymásnak, ha valami nem jó érzés, másként szeretném, és elfogadom, ha a másik ugyanígy kifejezi az igényeit, ez inkább az alapja, mint a gátja kellene legyen a jó szexnek. Hogy milyen jellegű a probléma és milyen stílusban történik a kommunikáció azonban egyértelműen befolyásolja, hogy a partnerem hogyan érzi magát. Szégyen, bűntudat, szorongás egyaránt megjelenhet, ha "kritikát" kapunk a szexuális helyzetben. A nyílt kommunikáció sokszor pont elég, de van, hogy a nehézség hátterében más tényezők, saját megoldatlan nehézségeink, traumaélményeink, stb állnak. Ilyenkor ezt is érdemes rendbe tenni, hogy ne legyen folyton jelen a párkapcsolatban a megoldatlan nehézség - ennek eszköze az egyéni lélektani munka lehet. Ugyanakkor, ha ez egy fontos kapcsolat, amelyért mindketten szeretnének tenni, akkor javaslom párterapeuta felkeresését, ahol mindketten támogatást kaphatnak a megoldáshoz. Üdvözlettel, Dr. F. Lassú Zsuzsa
Kérjük értékelje a választ!
Még nem értékelt
Problémakör: