Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Segítség kérés

Segítséget szeretnék kérni a testvérem számára.. Nem tudom tényleg megtudja-e tenni, de lehet, hogy öngyilkosságra készül.
Egy nagyon értelmes, több diplomás, felelős beosztásban dolgozó nőről beszélünk, akinek az életével "egyetlen" problémája van, a társ hiánya.. 8 éve nem talál senkit, "ahogy ő mondja, nem ölelte meg senki", és "így nem tud, és nem is akar élni"..
Sajnos az orvos illetve pszichológus segítségét - ha javaslom - teljesen elutasítás, mondván, hogy ezen senki nem tud segíteni..
Fogalmam sincs, mit tegyek, hogyan tudnék segíteni.. (De most tényleg olyanokat mondd, hogy még egy karácsonyt nem csinál végig egyedül..)
Hová lehet s. o. s. fordulni? (A lelki elsősegélyt felhívtam, ott azt tanácsolták, hogy a testvérem hívja fel őket... DE mit csináljak, ha nem hajlandó felhívni ezt a számot?)
Minden ötletet, segítséget előre is köszönök, mert tényleg kétségbe vagyok esve..

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Tünde! Fontos, hogy a mostani krízis közeli helyzetben testvére ne maradjon magára, megmaradjon kapcsolata a realitással a szerettein és bármilyen tevékenységformán keresztül, amit képes jókedvvel végezni. Ha nincs saját ötlete, be kell vonni valamibe, amit szívesen csinál. A fizikai jelenlét sokat számítana, hiszen tőle tudjuk, hogy ölelésre vágyik. Hogyha van baráti köre, velük is érdemes lenne valamilyen találkozást szervezni. Először egy elégségesen nyitott állapotba kellene kerülnie ahhoz, hogy meghallja a külső segítség lehetőségét és ha csak az aggódó család kedvéért is, de elinduljon ebbe az irányba. Az ő élete feletti felelősséget sajnos nem lehet kívülről átvenni. Azonban nagyon sokat tesznek érte szerettei azzal, ha szeretettel végigkísérik őt a nehéz időszakon, és amikor úgy látják, hogy jobb a kedve, józanabbul látja saját helyzetét, akkor javasolják neki szakértő segítség igénybevételét. Arra fel lehet hívni a figyelmét, hogy egy terápia nem konkrétan a "társ hiányán" fog segíteni, hanem az emiatt felgyülemlett érzések feloldásában. Jelen helyzetben ez az elsődleges, hiszen most egy beragadt, depresszív állapotban van. Ezzel nincs egyedül és segítséget kérni nem szégyen, hanem annak a jele, hogy szándéka az élete felett visszavenni az uralmat. Sok erőt kívánok Önöknek, Balogh Nikolett
Kérjük értékelje a választ!
Átlag: 4 (1 szavazat)