Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pánikbetegség > Alvászavar > Szorongás

Kb 2 hónapja elkezdett piszkálni egy gondolat, hogy tüdőrákos lennék. Egyszerűen összegyűlt egy pár jel, amit el is túloztam, az internet "segitett" ebben (dohányzó vagyok 10 éve).
Egy hónapig emésztett, miközben eldöntöttem hogy vizsgáltassam ki magam alaposan. Mikor a tüdőröntgen eredényét vártam már rendesen be voltam pánikolva, és az egész mellkasom reszketett. Persze nem volt semmi testi bajom, megnyugodtam.
De testem nem. Volt egy két álmatlan éjszakám előtte, és már egy ideje nem aludtam jól (tudni kell rólam, hogy nagyon jól aludtam mindig, sokan irigyeltek érte). Mikor láttam hogy sehogy sem tudtam ezek után elaludni, bepánikoltam még jobban. Nem értettem MIÉRT. Volt egy pár nehézség az életemben, de azt tapasztaltam, hogy az idő megold minden, és az ember kiheveri, megnyugszik.. de ha nem tud pihenni?
Egy hónapja már nem alszok rendesen, csak 2-3 naponta, nagyon nehezen. Igaz, sokat javult a helyzet, de most néha elkap a gyomorgörcs, hogy meddig lesz ez igy, helyrejövok?

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Kérdező! A levelét olvasva érzem az aggodalmát és a kétségbeesését, minden bizonnyal nagyon ijesztő lehetett az eredményekre várni, amikor felmerült a betegség gyanúja. A sorait olvasva az az érzésem támadt, hogy a betegségtől való aggodalma, illetve a jelenlegi testi tünetei összefügghetnek azzal a szorongással, amiről beszámol. A szorongás sokszor egy ördögi kör, amiből egyedül nehéz kilépni. Az aggódás és a félelem negatív gondolatokat illetve testi tüneteket generálhat, amelyek visszahatnak az érzelmi állapotára, amitől még jobban szoronghat. Pszichológusi segítségnyújtással jól kezelhető a szorongás, leginkább a valós félelmek feltárása valamint a kognitív és relaxációs technikák által, amelyek révén sikerülhet ebből a negatív spirálból kilépnie. Javaslom, hogy forduljon szakemberhez. Bízom benne, hogy megfelelő segítséget talál majd, és helyre áll a lelki és testi egyensúlya. Üdvözlettel, Bertalan
Kérjük értékelje a választ!
Átlag: 3.7 (3 szavazat)