Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Nem szimpatikus pszichológus

Nem szimpatikus az a pszichológus, akit én magam választottam ki a honlapja alapján, és idáig 3-szor voltam nála: nagyon szenvtelen, a látható empátiát nélkülöző. Nem tudom, hogy járok jól: ha másikat keresek, aki a stílusomhoz, elvárásaimhoz jobban hasonlít, mivel egy nem rokonszenves embernek nem hagyom, hogy hasson rám, nem lesz hatékony az együttműködés, vagy ha kilépek a komfortzónámból, kísérletezek (ellenérv az esetleg elfecsérelt pénz és idő) abból kiindulva, hogy biztosan tapasztalt, képzett szakember, és nem árt meg nekem, ha hagyom magam bevinni az ő utcájába.
Lelki füleimmel hallom, hogy azt a választ fogom kapni, hogy beszéljem meg vele, de a végső döntést úgyis nekem kell meghoznom, ezt ő rám fogja bízni, és ehhez kérem a kívülálló véleményét.

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Judit! A "lelki fülei" ezúttal nem működtek megbízhatóan. Persze, ehhez az kellett, hogy gyorsan "lecsapjak" a kérdésére, más pszichológus talán valóban azt felelte volna, amit hallott a „lelki füleivel”... Ami a lényeget illeti: nem, nem javaslom, hogy beszélje meg az "unszimpatikus" pszichológussal, mert ő valószínűleg – szakmai hiúságból vagy egyszerűen a pénz miatt – minden bizonnyal valami olyasmit mondana, hogy az ellenszenv, a bizalmatlanság, amit érez, egy rendelőn kívüli, régi, fel nem dolgozott kapcsolati kudarc kivetítése lehet, amivel csak akkor tud szembe nézni, ha minden mehetnékje ellenére nála marad. Ez persze csak feltételezés, könnyen meglehet, hogy ha jelzi az aggályait, a rossz érzését, gyorsan önkritikát gyakorol, és elkezd érdemben Önre figyelni. Ennél azért valószínűbbnek tartom, hogy az Ön pénzéért meggyőzné Önt, hogy a hiba nem az ő hozzáállásában, uram bocsá', a hozzá nem értésében van, hanem csakis Önben keresendő. Én ezzel szemben úgy gondolom, gyorsan lépjen ki ebből a terápiás kapcsolatból, mert ez nem vezet semmi jóra! A közös munka feltétele ugyanis a szimpátia és az erre épülő bizalom. Ha Ön az empátiát hiányolja leginkább, azt jelzi, hogy a jelenlegi helyzetében (amivel felkereste a pszichológust, segítséget remélve) éppen az empátiára, a megértésre, a bizalomteli légkörre van szüksége. Ha pont ezt nem kapja meg, akkor bizony nincs jó helyen. Fontos azonban tudni, hogy az empátia nem jelenti azt, hogy a pszichológus megértő (mű)mosollyal az arcán, non stop bólogat! Egy jól működő, célirányos, konstruktív terápiás kapcsolatba igenis belefér, hogy a szakember – legyen bármilyen megértő is – olykor vitatkozzon a klienssel, és bizony, olykor ne értsen egyet mindenben. Sőt, a közös munkának éppen az a feltétele, hogy más-más nézőpontból tekintenek az adott problémára, kérdésre, így születhetnek meg a megoldások, amelyről a segítő folyamat szól. Mint írja, felvetődött Önben, hogy „kilép a komfortzónájából”, és minden ellenérzése dacára marad. Nos, ennek semmi köze a „komfortzónához”! Ha segítségre van szüksége, akkor valószínűleg olyan helyzetben van, amikor nem szabad kísérletezgetni! Ezt érdemes „békeidőkre” meghagyni… Azt tanácsolom tehát, hogy keressen más szakembert! A keresés legfontosabb szempontja legyen a szimpátia! Érdemes időt szánni a célirányos keresésre, vagyis több „szűrést” végezni a honlapok alapján szimpatikusnak vélt pszichológusok között. Miközben alaposabban szemügyre veszi az amúgy nem kicsi „választékot”, gondolja át, mire van szüksége, mit vár a pszichológustól, milyen elképzelése van arról, mi az, ami a jelen helyzetében előre vivő, megnyugtató volna. Ha ezt sikerül önmagában, önmagával letisztázni, jóval egyszerűbb lesz rátalálni a hatékony segítségre. Remélem, tudtam segíteni! Amennyiben további kérdése van, hívjon bátran! Kívánom, hogy mihamarabb találja meg a szimpatikus pszichológusát! Üdvözlettel, Szigeti Ildikó 06/20 411 7904
Kérjük értékelje a választ!
Átlag: 2.6 (14 szavazat)