Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Nem magyar nyelvű mese

Egy kérdés a mesékről, ami nem magyar nyelven van!
Reggel hatalmas vita kerekedett ebből itthon,imádja 17 hó-s kisfiam a Baby Tv-t,ami angolul beszélő.1 hónapja megszűnt a csatorna,néha youtube-on nézzük, egyszerű,színes meséket. Ezeket 5 ,7 percenként indítom újra.Találtam egy műsorból felvett 59 perces részt, igaz portugál,de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget,keveset beszélnek,sok a zene-ének, ritkán nézzük,talán 1 x a héten, kis ideig figyeli a baba,közben elfutkos, szaladgál.... Férjem teljesen kiakadt, ez nem jó hatású a gyerekre, most tanul beszélni...tegyem el innen azonnal,vagy keressek angol meséket. Én nem gondolnám bezavar...ha nyaralunk pl. olaszba,ott olasz nyelvet hall, olasz mesét lát. Ha Horváto.ba,akkor azoknak a nyelvüket. Párom szerint ő sosem fog portugálul tanulni, angol hasznosabb,és ne is tömjem ezzel fölöslegesen. Hát most kíváncsi volnék,valóban rosszat teszek ? Én csak a mese örömét néztem, meg ösztönből a megérzéseim szerint úgy látom, bárhol jártam a nagyobb gyerekeimmel, őket bizony nem zavarta a nyelv...jól elhomokoztak bárkivel..Mi csak magyarul beszélünk hozzájuk , nem járok a picivel Helen Doronba,nem viszem okosbabára..csak spontán éljük a napjainkat.Azért nem értem a férjem,mert az,hogy 6-7 évesen MAJD mit fog tanulni,az a jövő zenéje. Most meg milyen nyelven szól a mese, tökmindegy! (szerintem)
Annyit azért hozzáfűznék az írásomhoz ,hogy én mint anya, sokszor ösztönből, érzelmekből oldok meg dolgokat a mindennapokban. Az mondják a körülöttem élő anyukák, átlag feletti türelmem van :-) Nem zavar ha 20 x ismételek meg szavakat,mondatokat a gyerekeimnek..vagy bármiről is legyen szó. A párom, 10 éve vállalkozó.Igen ,tudom sok a gondja, nagyon sokat dolgozik.Pikk pakk lerendezi őket, tud indulatos, és sokszor igazságtalan lenni.Kiabál velük, de azt állítja,hogy kipofozzam őket,az kizárólag csak az én dolgom. Ő soha nem üti meg őket,mert engem szeretnek,az anyjuk vagyok, őt megutálják ha ezt tenné.Persze,hogy nem verem őket, minek is? Vannak eszközeim,büntetni őket.Nekem ez nem mindig tetszik, ami köztünk szintén súrlódásokat okoz. Ami életünk működött a gyerek előtt,az most sajnos nem mindig. Egy példa.Beteg az egyik gyerek,akkor ő már fejfájásra professzort hívna, ct-re vinné...én ,igaz asszisztens vagyok, DE! anya is vagyok elsősorban..levegőzést javaslok, pohár vizet, ...sétát!_JÓL VAN! mondja, ha baja lesz a te hibád! mert nem engeded vinni...orvoshoz. (de minek is vinném??! el fog múlni, meg ha fáj tovább,lehet beteg lesz.Régen anyáink se rohantak elsőre-megoldották...és ennyi)
Itt a mi esetünkben 3 gyerekről van szó a 2 iker fiú 7 ,5 évesek. a pici 17 hónapos. Ami a nagyobbakkal ezidáig lezajlott az életükben,sokszor merítek példát...Bizony megfontoltabb vagyok, és határozottan irányítom a családot...Én otthonról amit hoztam , a rend, következetesség,kis szigor..de önzetlen szeretet. A párom családja,sokat dolgozó emberek, rendesek, de anyósom soha az életben nem ült le a fiaival ..tanulni,mesélni,vagy beszélni-csak kizárólag az okot ,ami adódott.Amit elmesél, dohányt fűzött,állatokat rendezett, munkahely...rengeteg dolog szakadt rá!Nem volt vacsoraidő,vagy vasárnapi ebéd.Após éjjel nappal dolgozott,apa szerep ritkán volt,max látták : -elment, hazajött fáradt... Ez is konfrontál bennünket a párommal, szerinte "játszom a főnököt"pedig szerintem ez nekünk és gyerekeknek is jó a napirend! Pedig nem utasítok,hanem rávezettem a gyerekeket,most ebéd-alszunk, délután játék,este vacsi, 8kor alvás. ÉS!működött.. Sajnos,nekünk nem sikerül közös nevezőre jutni.Érzem belement a hétköznapjainkba ,ami kicsit el is mérgesedett.Hiába teremti meg a párom az anyagi biztonságot,ha mi nem tudunk együtt működni.Próbáltam elsiklani a nehézségek felett,de nagyon nehéz. Kicsit elkanyarodtam a kérdésemtől..de holnap reggelig tudnám írni a helyzetemről.

Ezekből a sorokat elolvasva mit ajánlana esetleg ? Köszönöm meghallgatott, szívélyes üdvözlettel: egy bizakodó anyuka

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Anyuka! Levele alapján azt érzem, hogy a mese körüli konfrontáció csak a kiváltó oka volt, hogy megkeresett minket. Ahogy leírja több dologban is nézeteltérések vannak Ön és a férje között. Nem szeretnék állást foglalni az Önök vitájában a tévénézéssel kapcsolatban. Azt javaslom Önnek/Önöknek, amennyiben ezek a problémák, amiket felsorolt már régóta állnak fenn és nem tudnak egyről a kettőre jutni a vitás kérdésekben, és úgy érzi ez már a kettőjük kapcsolatát veszélyeztetheti, akkor érdemes felkeresniük egy család- vagy párterapeutát. Amikor két ember összeköti az életét, akkor sokszor előfordul, hogy két teljesen más elveket valló, más szemléletmódot követő családból származnak. A két világ találkozása sokszor nem zökkenőmentes, nehéz a másik nézőpontját is megérteni, esetleg elfogadni. A kezdeti szerelem elmúlásával, a gyerekek megérkezésével ezek a különbségek szembetűnőbbé válnak. Én Önöknél is ezt érzem. Ilyen esetben egy család- vagy párterapeuta segíthet abban, hogy jobban megértsék, jobban megismerjék a párjuk eredeti családjából hozott mintáit és kicsit saját magukat más szemmel, kicsit a párjuk szemével lássák. Ez sokszor nem könnyű, de segíthet egymás megértésében. Köszönöm levelét, üdvözlettel: Agárdi-Fülöp Enikő
Kérjük értékelje a választ!
Még nem értékelt