Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Nárcisztikus személy okozta sebek kezelése, felépülés

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy segítsen eldönteni, milyen típusú segítségre lenne szükségem.
Az elmúlt másfél évben a munkahelyemen egy vélhetően narcisztikus személyiségzavarral rendelkező személlyel hozott össze a sors. Empatikus személyiségem révén kialakult köztünk egy rám igencsak mérgezően ható furcsa kapcsolat, valamiféle energia áramlás, mely egyre jobban tönkre teszi az életemet. Mintha függőjévé váltam volna, félek tőle, mégis mintha szükségem lenne rá.
Cégen belül már váltottam máshova több, mint fél éve, mégsem vagyok jobban. Elkerülhetetlen, hogy néha összefussak vele, és az mindig rossz nekem. Úgy érzem, hatalma van felettem és így mindennap szorongok emiatt, egy éve aludni sem tudok rendesen.
A párkapcsolatomat is veszélyezteti már ez a helyzet. Egyedül nem tudtam megoldani, tudnak ebben valahogy segíteni?
Előre is köszönöm!
Gabriella

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Gabriella! Leveléből az derül ki, hogy most már elég nagy a szenvedésnyomás, életének több területén is elakadások következtek be, sőt az egészsége is veszélyeztetve van. Azt is leírja, hogy nem érzi magát szabadnak, nincs választási lehetősége a találkozásokkor, kivétel nélkül lefagy, szorong, beindul valamilyen emlék. Igaza van, ahhoz, hogy megszabaduljon ezektől a következményektől meg kell tanulnia másképpen gondolkodnia és más lelkülettel benne lenni a helyzetben. Ez tanulható és akár néhány terápiás alkalom után is átalakíthatja félelmét sokkal egészségesebb érzésre, nem lesz felszabadult ebben a helyzetben, de magabiztos, független mindenképpen. Sokféle módszer ismert, melyekkel meg lehet tanulni az elhatárolódást. Levelében még két dolgot hangsúlyoz ki, az egyik a saját empátiás készsége, amit úgy érez, hogy negatív ebben az esetben és csak rontott a dolgon, a másik pedig, hogy két erő között hadakozik a taszítás és vonzódás között, ami igencsak megfélemlíti és elfárasztja. A terápiás munka során ezekre az elakadásokra is ki lehet térni és összekapcsolni azokkal a múltbéli helyzetekkel, ahol ezek létrejöttek . Ez olyan önismereti munka, melynek hosszútávon több területen is hasznát veszi. Itt az oldalon is kereshet olyan pszichológust, aki szimpatikus, úgy érzi, hogy kellő tapasztalttal bír , akibe meg tudna bízni. Azt gondolom, hogy érdemes erre a munkára időt, energiát fektetni, mert az ilyen alá-fölé rendelt helyzetekben sajnos a másik félnek ritkán lesz belátása, csak nagy ritkán tudunk érdemi beszélgetést folytatni, nem marad más hátra, mint önmagunkat felvértezni megfelelő eszközökkel és sokkal tudatosabban rálátni a helyzetre és még időben elcsípni a szorongásunkat és átfordítani azt sokkal konstruktívabb érzésekbe. Kívánok erőt, bátorságot, hogy ez az első lépés után sokkal konkrétabb lépésekkel folytassa életének irányítását. Üdvözlettel, Balázs Nelli
Kérjük értékelje a választ!
Még nem értékelt