Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mi a bajom?

Kedves Címzett,

19 éves egyetemista vagyok. Azzal a panasszal fordulok Önhöz, hogy lassan másfél éve egy olyan problémával küzdök, amire nem igen találom a választ, ehhez szeretnék segítséget kérni.
Tavaly nehéz éven mentem keresztül. Baráti, családi, és párkapcsolati téren is, valamint érettségiztem és felvételiztem egy egyetemre. Szóbelire vakbélgyulladásom is lett.
Egyik nap október fele úgy éreztem fulldoklom. A pólóm vagy nyakláncom a nyakamhoz ért, és úgy éreztem megfulladok.
Ez napi rendszerességgel előjön azóta is, pedig semmi nem ér a nyakamhoz. Még akkor is, amikor nem vagyok stresszhelyzetben, vagy nincs rajtam ruha.
Úgy szoktam megnyugtatni magam, hogy realizálom, hogy semmi sincs a nyakam körül, nem fulldokolhatok. És akkor elmúlik. Néha hányingerem van.
A múlthéten elájultam egy étteremben. Semmilyen egészségügyi problémám nincsen. Úgy gondolom ez lelki eredetű.
Lehet szorongás?
Mit tegyek? Kihez fordulhatok? Hogyan segíthetek magamon?

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Levélíró! Kérdésére a válasz röviden: igen, a tapasztalt problémák hátterében állhat szorongás, az utóbbi időszakban átélt rengeteg stressz. Önmagán azzal segíthet, ha átmenetileg tudatosan próbálja csökkenteni az Önre nehezedő pszichés terheket. Ezek között lehetnek persze olyanok, melyek alól nem lehet kibújni, vagy ha megtenné, az túlzottan sok hátrányos következménnyel járna. A kapcsolati konfliktusokat meg kellene próbálni rendezni, az átélt traumákat, veszteségeket feldolgozni. Ha szükséges, vegye igénybe szakember segítségét. Átmeneti, de olykor „életmentő” megoldást jelenthetnek a különféle relaxációs technikák, a mindfullness módszer elsajátítása, az aktív kikapcsolódás, és általában bármi, ami eltereli a figyelmét a nehézségekről. Fontos, hogy ne hanyagolja el a problémát, mert egy nehezebb élethelyzetben sajnos a tünetek fokozódhatnak, sőt, továbbiak jelenthetnek meg, rosszabb esetben a fuldoklás érzéséből pánikroham is kialakulhat, melyet azonban ily módon meg tud előzni. Ha az előbbiek nem használnak, keressen fel olyan szakembert, aki a kognitív terápiás módszerekben jártas. Üdvözlettel: Thiery Henriette
Kérjük értékelje a választ!
Átlag: 5 (1 szavazat)