Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mi baja lehet?

Tisztelt Dr. Nő/ Úr!
A volt barátomnak szakítás után (egyébként előtte is) szörnyű élete volt. Most külföldön dolgozik, hogy helyre hozzon mindent, de nagyon ijesztő dolgokat mesélt.
Azt mondja, hogy szerinte két évvel ezelőtt ő megnyerte a lottót és mi elloptuk tőle a szelvényt. (Nyilván semmi ilyen nem történt.)
Aztán azt mesélte, hogy szerinte valaki szórakozik vele és ez egy játék, az élet egy teszt... és valaki jót nevet az ő szenvedésén. (Régebben számítógépes játékokkal is játszott, nem tudom köze van-e hozzá.)
Most azt gondolja, ott ahol lakik (szerető emberek közt), úgy érzi, meg akarják őt ölni és már várja, mikor. Gondolt is rá, hogy majd magának megteszi.
Könyörögtem, hogy keressen fel egy szakembert, szeretnék segíteni, de nem tudom, hogyan és mi baja lehet egyáltalán.
Ő azt mondja, ez a szakításunk után jött ki rajta, de a családjában van skizofrén betegségben szenvedő személy is, nem szeretném magamat hibáztatni.
Kérem segítsen! Mire utalnak ezek a tévképzetek?

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Henriet, Volt barátjának sajnos nagy valószínűséggel induló pszichózisa van. A családi terheltség, a nehéz múlt, a szakítás a külföldre költözés és az ottani kihívások együttesen hathattak oda, hogy már már elviselhetetlen szenvedésélmény jelentkezett, fellépő üldözési téveszmékkel. Nagyon fontos lenne sürgősen pszichiáter segítségét kérnie, hogy gyógyszerekkel, pszichoterápiával csökkentsék a tüneteket és ismét visszanyerje az érzést, hogy ő maga uralja az életét.
Kérjük értékelje a választ!
Még nem értékelt