Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Még van kérdésem!

Csodálatos válaszok további kérdéseket szültek.
Mi történik abban az esetben ha a felnőttkori önbizalom hiánnyal és rossz énképpel szakemberhez fordulok, de a belső gondolataim ellenkeznek és a ilyen gondolatok vannak a fejemben.
Mit akar tőlem?
Miért mond nekem ilyen hülyeségeket?
Nekem ez úgysem fog sikerülni!
Velem aztán próbálkozhat, akkor sem!

Ha az önbizalom gyermekkorban alakul ki, akkor kimondható, hogy a szülök a hibásak, hibáztathatok ők ezért?
Az érezhető, tapintható változás eléréhez mennyi idő kell, mennyi pénzbe kerül mindez és megéri-e az anyagi ráfordítást?
Érheti az ember olyan sokk, élet esemény, ami pozitív irányba hat az önértékelésre? Mesterségesen is elöidézhető olyan érzelmi sokk, tábor, csoport formájában, ami felgyorsitja a változást?
Köszönöm hogy válaszával segít.

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Kérdező! Köszönöm, hogy feltette a kérdést itt az oldalon. Sok mindenre rákérdez, igyekszem az összesre válaszolni. Az önbizalom gyermekkorban kezd kialakulni, de kamaszkorban, illetve később felnőttként, középkorúkánt is módosítható. Ha valakinek gyermekként az önbizalma alacsony, abban jelentős szerepe van a szülőknek, bár ezért a szülők hibáztatását túl erős kifejezésnek gondolom. Nem hiszem, hogy egy szülő tudva és akarva rombolná gyermeke önbizalmát. Másik oldalról megjelenik az a felelősség is, hogy a későbbiek során, amikor már az illető felnőtt tegyen azért, hogy önbizalma megerősödhessen. Erre legjobb példa, ha megkeresi azokat a területeket, amihez tehetsége van és ott szorgalmasan elkezdi magát fejleszteni, ez lehet sport, tanulás, szakma, hobbi stb. Ha Önmagának talál egy területet, ahol megélheti a sikerességet, az magával húzza, hogy megerősödhessen a hitte önmagában, ezáltal növelje az önbizalmát. Ezt a folyamatot tudja segíteni, katalizálni, ha felkeres egy szakembert. A terápia sikeressége és hossza nagyon összetett, számos faktoron múlik. Vannak esetek, amikor pár ülés után már érezhető a javulás, más esetekben ez akár évekig is eltarthat. Általánoságban ezzel kapcsolatban két dolgot érdemes megjegyezni: 1) nagyban függ az illető motivációjától. 2) ha még nem szilárdult meg a személyiség akkor könnyebb a változás. Rákérdezett az anyagiakra is. Lehet magánrendelésre járni, illetve TB alapon is igénybe vehető ilyen szolgáltatás, érdemes lenne körülnézni a lakhelyén, kik nyújtanak ilyet és mennyiért. Még a levele legelején említi, hogy belső gondolatai ellenkeznek a szakemberhez fordulástól. Ha elutasítja, hogy szakemberhez járjon, akkor érdemes végig gondolni pontosan mit is utasít el: az egyéni kezelést, a csoportterápiát, a szembenézést önmagával, a pszichológiát, esetleg a szakember személyét? Fontos megjegyezni, hogy pszichológiai tanácsadás a kölcsönös bizalomra és empátiára épül, a kezelő jószándékkal fordul Önhöz azért, hogy segítsen. Minden jót kívánok Önnek! üdvözlettel Hollósy-Vadász Gábor
Kérjük értékelje a választ!
Átlag: 4.5 (2 szavazat)