Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A kérdést megválaszolta Dr. Mátyás Kinga Vanda

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Pánikbetegséggel kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni. 10 éve egy nagyon stresszes év után diagnosztizálták nálam a pánikbetegséget a szokásos vizsgálatok (labor, EKG,) negatív eredménye után. Tüneteim: heves szívdobogás, gyengeség, szédüléshez hasonló bizonytalanság érzés, megőrüléstől való félelem, attól félek hogy elvesztem az önkontrolt és összetörök valamit, vagy valami megbotránkoztató dolgot teszek. Akkor Floxetett szedtem 8 hónapi kiegészítve időközönként Ataraxxal. A gyógyszert fokozatosan elhagytam. 9 évig semmi problémám nem volt. Kb másfél éve egy nagyobb családi trauma után ismét megjelentek a tünetek.Kaptam 20 mg Citapramot és 0,25-ös Frontint. A citapramot egy jó év használat után letettem, Frontit eddig is csak alkalmanként szedtem. 5 hónapja gyógyszermentes vagyok, időnként viszont egy egy rövidebb pánikroham megjelenik. A kezelőorvosom csak a gyógyszert javasolja ismét.
Kérdésem volna hogy meddig lehet úgymond "biztonságosan" szedni az antidepresszánsokat, illetve van e más lehetőség a gyógyszeres terápián kívül.
Sokszor már az is eszembe jut hogy nem is pánikbeteg vagyok hanem valamilyen súlyos pszihiátriai betegségem van. ( testi tüneteimmel már nem foglalkozok, mivel megértettem hogy azt a pánikroham csinálja)

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel K.Gábor Debrecen

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Gábor! A gyógyszer szedése, illetve hogy mennyi ideig biztonságos meghaladja az én kompetenciámat, mint pszichológus. Ebben a kérdésben csak a pszichiátere az illetékes . Én abban vagyok kompetens, hogy egyéb terápiákat javasoljak. Jól érzi Gábor, hogy szükséges a gyógyszer szedése mellett pszichoterápia is. Egy –egy módszer, vagy kombinálva (amit a pszichológussal döntenek el közösen) nagyon hatékony a pánikbetegség feletti kontrollban, illetve a tünetek megszüntetésében. Nagyon jó eredmények érhetőek el autogén tréninggel, kognitív viselkedésterápiával. Az autogén tréning egy relaxációs módszer, aminek az elsajátítása kifejezetten indokolt a pánikbetegség esetén. Honlapomon bővebben is olvashat róla , amennyiben érdeklődik iránta, illetve meg is kereshet személyesen bármikor. Üdvözlettel: DR. Mátyás Kinga Vanda pszichológus
Kérjük értékelje a választ!
Még nem értékelt