Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogy dolgozzam fel?

Tisztelt Pszichológus Úr,Hölgy!
Olyan dolgot éltem meg 2 napja,melytől nem tudok elvonatkoztatni,szeretném mihamarabb elfelejteni,ehhez kérek segítséget.
Kedd reggel kilépve a házunk főbejáratán 5 méterre tőlem megláttam a földön fekve egy hölgyet mínusz 5fokban hálóingben mozdulatlan volt.Meggyőződésem volt,h nem él, ezért a megpillantott első embert akit észrevettem az utcán,segítségért kiabáltam ő pedig visszakiabált,h "hívjon mentőt".Mindezt úgy tettem,h a helyszínről szinte elrohantam,a közelben lévő ABC-be ahol segítséget kértem,h hívjunk mentőt.Munkába mentem,ezért a sokk hatás ami ért, megmagyaráztam magamnak,h nekem most -mennem kell dolgozni.
Férjemet felhívtam,ő nem mert kinézni a házunk ablakán ahonnan látta volna a betonon lévő néni testét.Szörnyű volt.
Később kiderült a nap folyamán,h öngyilkos lett a hölgy,beteg volt nem akart tovább élni.
Ami a kérdésem:hogyan dolgozzam fel a történteket,azóta (bár csak 2 nap telt el),de nem tudok szabadulni a látvány gondolatától.

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Levélíró! Amit tapasztal, azt a szakemberek poszttraumás stressz zavarnak nevezik. Ez akkor fordul elő, ha az egyén olyan eseményt él át, amikor ténylegesen látja más (mások) halálát, saját vagy mások életét veszélyeztető helyzetbe kerül, esetleg súlyos sérülést szenved, vagy annak szemtanúja. Ennek kapcsán intenzív, bénító félelmet, tehetetlenség érzést tapasztal. Ilyenkor az idő sokszor önmagában is segít, elhalványodnak a most oly élénk emlékek. Fontos, hogy a környezetével tudjon beszélni az Önt ért stresszhatásról, meg tudja osztani az ezzel kapcsolatos érzéseit. Az elkerülő magatartás nem segít, sőt, hosszabb távon épp ellenkező hatással jár. Ha a most tapasztalt rossz érzések egy-két héten belül nem enyhülnek, vagy az emlék intenzitása változatlanul ilyen erős, keressen fel szakembert, aki segíthet a megküzdési készségek fejlesztésében, az Önt ért trauma feldolgozásában. Üdvözlettel: Thiery Henriette
Kérjük értékelje a választ!
Átlag: 5 (1 szavazat)