Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

hipochondria?

Tisztelt Pszichológus!
A lányom gyanítom kb. pár hónapja hipochondriában szenved, és nem tudom, mi lenne neki a megfelelő kezelés vagy gyógymód. Az édesapja jelenlegi párjának halálakor/aki 44 évesen/ rákban halt meg, jelentkeztek pánikos, depressziós tünetek elég súlyosan. Minden nap az ügyeleten kötött ki ilyen-olyan panasszal, ahonnan rendszerint elküldték. Jártunk pszichiáternél, pszichológusnál is, az utóbbihoz hetente egyszer jár is. Én úgy hittem, már jobban van, ő is ezt mondta, de most kibökte, hogy mióta tud a korona vírusról, nem mer szinte kilépni a lakásból. Megy a hasa, szorong, eleinte halálfélelme is volt, talán, azon túl van.
Ő tudja, hogy pszichésen beteg, csak elege van már saját magából, hogy figyeli önmagát, nem tud ellazulni csak néha rövid időre. Azután jönnek vissza a negatív gondolatok, a bizonytalanság érézés. Hogyan tudnék neki segíteni, átérzem, milyen rossz lehet, engem kényszerbetegséggel kezeltek , nagyon hosszú ideje gyógyszert szedek rá.

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Kérdező! Egy közvetlen hozzátartozó vagy ismerős halálesete valóban lehet kiváltó tényező egészséggel kapcsolatos szorongás megjelenésére. A testi tünetek folyamatos figyelése, a gyakran visszatérő negatív gondolatok igen kimerítőek tudnak lenni a mindennapi életvezetésben. Szorongásos illetve kényszeres zavaroknál kiemelkedően hatásos a kognitív viselkedésterápiás megközelítés, amely segít a testi állapotok újraértelmezésében és a negatív gondolatok átformálásában, így javasolt egy ebben jártas szakember megkeresése. Jó kiegészítő gyakorlat lehet még egy pszichológiailag megalapozott relaxációs technika, az autogén tréning elsajátítása, amely elősegíti a testi folyamatok tudatos megélését és a test akaratlagos ellazítását, ezáltal visszaadva a testi funkciók feletti kontroll érzését. Az autogén tréning 12-15 alkalom alatt, a módszerben képzett szakember vezetése mellett és folyamatos egyéni gyakorlással elsajátítható. Fontos, hogy legyen türelmes és megértő önmagával még azokban a pillanatokban is, amikor úgy érzi, egy lépéssel távolabb került a céljától. Egy ilyen folyamat sok gyakorlással és türelemmel jár együtt, és természetes, ha lesznek benne nehezebb napok, pillanatok is. Kitartást kívánok!
Kérjük értékelje a választ!
Még nem értékelt