Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Emocionális distancia vagy közöny 2

Kérdésem folytatása: a pszichológusom részéről azért vagyok összezavarodva, mert sokáig dolgoztunk együtt és egyáltalán nem közönyösnek ismertem meg. Lelkiismeretes, végtelenül kedves, szabálykövető és nagy tudású. A terápiás helyzetben jelentkező indulatáttétel miatt lehet, hogy a közöny a részéről csak az én projekcióm volt és maradt a befejezés után is. Sajnos ezzel nem dolgoztunk, pedig többször is mondtam neki, hogy közönyt érzek a részéről. Azért visel meg ez lélekben a mai napig, mert korábban azt mondta kedvel engem és a kedvenc kliense voltam, de mindez megfordult és nem akart velem tovább dolgozni.
Úgy érzem, hogy negatív gondolatokat és rossz érzéseket kezdett el táplálni irántam azért amilyennek megismert a terápiás helyzetben és ezeket a negatívumokat felnagyította magában.
Nem sikerült befejezni a terápiámat jól, csak rosszabbul lettem és emiatt is, hogy úgy érzem teljesen közönyössé vált és nem érdekelte ez sem.
Hogy találhatom meg a hibám, elakadásomat magamban?

A kérdést megválaszolta: 
Kedves Kérdező! Köszönöm, hogy beküldte kérdését az oldalra. A terápia során egyik alapvető elvárás a kölcsönös bizalom és empátia. A pszichológus nem közönyös a kliense iránt, sőt az empátia révén segít neki. Ezért szerintem Önnek igaza van abban „a közöny a részéről csak az én projekcióm volt”. Azt, miért nem dolgoztak a terápia során a közöny érzésén, kívülállóként nem lehet egyértelműen megválaszolni, de lehet, hogy a terapeuta még nem érezte, hogy ennek eljött volna az ideje, vagy negálta az információt. De szerintem a legvalószínűbb forgatókönyv az lehetet, hogy a terapeuta empatikusan kezelte Önt, de mivel Ön úgy érezte, hogy Ő közönyös Ön iránt, emiatt nem akarta vállani a közös munkát a továbbiakban, mivel így a terápia hatékonysága megkérdőjelezhető. Ez szakmailag teljesen érhető álláspont lenne. Az előző kérdésében említi, hogy közönyösséget már a kórházban is érezte, vagyis már többször megjelent az életében, mintha Ön különösen nyitott lenne erre. Ha úgy érzi, hogy szeretné folytani a kezelést, akkor keressen fel egy pszichológus szakembert, akivel kielemezhetnék, hogy a közönyösség érzés miért jelentkezik Önben. Kívánom Önnek, hogy találja meg azt a szakembert, akivel eredményesen tud dolgozni a probléma megoldásán. üdvözlettel Hollósy-Vadász Gábor
Kérjük értékelje a választ!
Átlag: 2.6 (5 szavazat)