Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Bocsánatkérés helyesen folyt.

Itt pontosítom a korábbi kérdésem és válaszolok a T. Pszichológus felmerült kérdéseire:
Nem magamban keresek kérdésekre választ, hogy mi-miért fontos és mi volt az alapja a konfliktusnak, milyen érzésre tudom ezt magamban visszavezetni. Ismerem a hibáimat és próbálok úgy élni, hogy korrigáljam azokat, ne legfőképp okozzak rosszat másnak. Sosem voltam ilyen hölggyel; de ez komplex, kibogozhatatlan érzelmekkel és gondolatokkal.
Fontos számomra a bocsánatkérés, mert olyan voltam a hölggyel, amilyen sosem mással és pont olyannal, aki sokat segített nekem. A történteken már nem tudok változtatni. Én is hibáztam sok mindenben, Ő is, de a lényeg, hogy remélem egyszer megbocsájt.
Ennyi a célja a bocsánatkérésemnek és nem várok semmit viszonzásul. Ez most egy hibás gondolkodásmód?
A bocsánatkérésnek nem az lenne a lényege, hogy jó érzéseket keltsünk, feloldjuk a rossz érzelmeket? Őszintén bánom amit tettem-mondtam, de nem magam akarom "feloldozni", csak tudatni vele, hogy megbántam.

A kérdést megválaszolta: 
Tisztelt Uram! Köszönöm, hogy pontosítja számomra a szituációt és segít nekem megérteni a helyzetét. A leírtak alapján azt gondolom, hogy a legfontosabb lépését ennek a bocsánatkérésnek a tekintetében már megtette, vagyis elgondolkodott a saját szerepét illetően és úgy látom a megfelelő konzekvenciákat is levonta saját viselkedését illetően. Nem gondolom, - és nem is mondtam ilyet, hogy ez egy hibás gondolkodásmód volna. A múltkori leveléből inkább bizonytalanságot éreztem. A mostaniból viszont azt, hogy Ön már tudja mit kell tennie, mert megérett arra, hogy bocsánatot kérjen. ( hiszen semmit nem vár viszonzásul, tehát nincs mitől tartania ) Ebben az esetben viszont nyugodtan megteheti és ehhez egyetlen szó is elég,minden felesleges magyarázat vagy bűntudat nélkül. Bocsánatot kérni és kapni valóban jó érzés, és sokat elárul a másik ember jelleméről, arról is aki bocsánatot kér és arról is, aki megbocsájt, vagy nem ) Ha Ön bocsánatot kér, de a másik azt nem fogadja el, ( mert még nem dolgozta fel a történteket érzelmileg, nagy benne a harag, az ellenállás és nincs motivációja a megbocsátásra) akkor nem fog tudni jó érzéseket kelteni benne - de az már róla fog szólni és nem Önről. Tisztelettel: Szőke Éva
Kérjük értékelje a választ!
Átlag: 5 (1 szavazat)