Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

alvászavar

Tisztelt Pszichológus doktornő/úr! ( sajnos nem tudom, ki fog válaszolni... )

Az én alvászavarom nem horkolás eredetű, légzés problémám nincs. Testsúlyom normális, nem dohányzok, átlag alatti alkoholfogyasztó vagyok, kiegyensúlyozott anyagi háttérrel rendelkezek, párkapcsolati, családi problémám nincs.
Két gondom van. Az egyik ( amin talán egyszerűbb ): "elcsúszott" a napi életritmusom, este 7-8 között fekszek le, és 3-4 között ébredek. Van a 7-8 óra alvásom, de zavaró a korai elalvás, nyáron még vidáman süt a nap, én meg hulla fáradtan dőlök az ágyba, miközben még mindenki éled a környezetemben.
A másik: ha véletlenül éjfél körül felébredek, akkor nincs vissza alvás, fejben azonnal dolgozni kezdek... és ráadásul termékenyen is, de ennek az az ára, hogy napközben hulla vagyok. Ha egy Somnol-Xanax kombót bekapok este, akkor minden szuper, nappal tele vagyok energiával, de nem akarok rászokni ( hetente egy-két alkalommal használom).
Hogyan tudom kikapcsolni az agyamat?

KT

A kérdést megválaszolta: 
Kedves KT! Az agy "kikapcsolása" tanulható, de sokszor egy összetettebb folyamat. Javaslom, hogy jelentkezzen be egy pszichológus szakemberhez ennek céljából. Kognitív terápiás eszközökkel azonosíthatóak, hogy mely gondolkodási mechanizmusai azok, amelyek összefüggésben állhatnak a visszaalvási problémájával, ezeket megtanulhatja hatékonyabban kezelni. Illetve érdemes lenne feltárni, hogy mik azok a tényezők az életvezetésében, melyek kiváltják a nagy mértékű fáradtságot és a korai elalvást, hogyan lehet ezeken változtatni. Illetve a nagymértékű fáradtság miatt javaslom, hogy olyan szakemberhez menjen, ahol relaxációt, mindfulnesst is tanulhat, hiszen ezáltal megtanulhatja, hogyan tudja önmagát megnyugtatni és pihentető energiákkal feltölteni. A képzőművészeti technikákkal még tovább mélyített relaxációs technikák megtapasztalása is segíthet, ha érdekli, akkor szívesen látom Önt intenzív hétvégi workshopomon. Üdvözlettel, Adamik Eszter pszichológus
Kérjük értékelje a választ!
Még nem értékelt
Problémakör: