Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Horváthné Rényei Szabina

Tanácsadó szakpszichológus's blogposts

Horváthné Rényei Szabina képe
Ellenőrzött szakember

Asszertivitás, mint öngondoskodás

Valószínűleg sokunkkal előfordult már életünkben, hogy túl sok mindent elvállaltunk, minden kérésre „igen” választ adtunk, önként ajánlkoztunk másoknak segíteni, de a végén túlvállaltuk magunkat. A sok feladat, határidő, másnak tett szívesség miatt fáradtnak, ingerültnek, akár kihasználtnak is érezhettük magunkat. 

Hogyan előzhetjük meg ezt a nem kívánt állapotot?

Horváthné Rényei Szabina képe
Ellenőrzött szakember

Új év, új én?

Szinte minden ember tesz újévi fogadalmat, ám legtöbben nem tartják magukat ígéreteikhez.
Kutatások igazolták, hogy azok a személyek, akik én-hatékonysága magasabb, hajlamosabbak tovább kitartani. Ők úgy látják, hogy az önkontroll egy kiapadhatatlan képesség, amire bárki képes szert tenni. Az ilyen személyek sikeresebbek céljaik elérésében és több célt is kitűznek maguk elé, amiket általában teljesítenek is.

Pszichológus válaszol

tanácstalan, motiválatlan, céltalan

Jó napot! 25 éves lány vagyok, jelenleg külföldön élek. Céltalannak érzem az életem, nem tudom magam motiválni és más sem tud. Ha mégis elkezdek lelkesen valamit akkor jön a hangulatingadozásom és mindent tönkretesz. Van, hogy 2-3 napig rendben vagyok, majd utána lesüllyedek, dolgozni is alig bírok, úgy érzem egy lépést sem bírok megtenni, csak itthon akarok lenni egyedül és semmit tenni.Nem tudom mit akarok az élettől, magamtól. Sok dolog van, ami tetszik amit jó volna, de nem megy.. hiába próbálok pl napi csak 10 percet olvasni... a harmadik napon már abba is hagyom...eléggé önbizalomhiányo