Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Varga Zoltán

Pszichológus's blogposts

Varga Zoltán képe
Ellenőrzött szakember

„Most mondanom kéne valamit?” - a csend szerepe a terápiában

Amikor két ember beszélget egymással, többnyire mindkét felet szorongással tölti el, ha hirtelen elfogy a téma. Kettejük közé leszáll a csend, ugyanakkor belül mindketten azon töprenghetnek, hogy ez a helyzet kellemetlen, ezért aztán valamivel tovább kellene gördíteni a beszélgetést. Ez olykor sikerül is, hiszen nem lehetetlen egy új téma után nyúlni, ha megvan rá a szándék, és a diskurzus mehet tovább a maga útján. A belső párbeszéd azonban, amit a csend alatt a felek önmagukkal folytattak, a feledés homályába vész. Egy hétköznapi találkozás esetében ez teljesen rendben is van így.

Pszichológus válaszol

Képtelen lennék a gyászra?

40 feletti, pest megyei férfi férfi vagyok. 25 éves voltam, amikor 53 évesen elhunyt édesanyám rákban és most 2020 aug 20-án édesapám, 82 évesen, szívelégtelenségben. Mindkettejüknél a gyászfolyamat már az életükben elkezdődött, kb 3,5 évvel élték túl a betegséggel való első szembesülést. Az a sok, éveken át tartó napi aggódás, féltés, rosszabbodással szembesülés úgy érzem, kiölte belőlem a szoros, szülői kötődést és mindegyikük halála inkább csak egy "beteljesedés"-képpen hatott. Sokszor szégyellem is magamat, a sírás- és gyászolásmentes "gyászév" miatt, de azon kívül, hogy néha szomorú vagyo

Nem tudom mi tévő legyek

Az utóbbi fél évben mikor kiderült hogy a páromal vállalkozást indítunk elővettek rosszulétek. Bizonytalanság lett urá rajtam, mert nem tudom hogy a gyerekeket es a párkapcsolatot a vállalkozásal hogy tudom egyeztetni. De a párom rám eröltet közben egy olyan feladatotemit nem szeretem volna. Közben az anyukám betdg lett neki is segíteni járok. Sokat vagyok ideges és ettől sokat fáj a gyomrom nem tudok enni és elkezdtsm rohamosan fogyni. Nem merek beszélni erről a családnak mert nem megértőek. Attól is tartok hogy a vállalkozás miatt nem lesz elegendő pénzünk.

Oldalak