Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Spronz Péter

Korábbi értékelések

V. Anikó

5
Értékelés: 5
Nehéz szavakba öntve jellemezni egy olyan kapcsolatot, amikor az ember a teljes reményvesztettségből, kilátástalanságból és világvége érzésből újjászületik. Amikor meglátja, nemcsak nézi, hanem látja is a lehetőségeket, amikor hinni és bízni kezd, amikor kinyílik a szeme, felébred. Fájdalmas a születés, de túl lehet élni :) Péter ebben nyújt nekem hátteret, támaszt, maximális segítséget. Innen is köszönöm neki :)

Pszichológus's blogposts

Spronz Péter képe
Ellenőrzött szakember

Amerikai kommunikációs kézikönyvek -- kockázatok és mellékhatások

Alapvető helyeslésemhez mindig valamilyen rossz érzés társul, ahányszor Amerikából importált kommunikációs segédkönyveket olvasok. Lehet szó Rogers írásairól, a Thomas Gordon-féle sorozatról, az EMK-ról (erőszakmentes kommunikáció), vagy akár a Faber-Mazlish szerzőpáros gyereknevelési munkáiról. Lelkes vagyok az említett alkotások tanulmányozásakor, hiszen filozófiájukkal mélységesen egyet értek.

Spronz Péter képe
Ellenőrzött szakember

A szégyenről

Terápiás üléseken a szégyen hol központi jelentőségű, hol éppen csak átvonul a színen. De mindig előkerül. A ’depresszió’ vagy a ’pánik’ szavakhoz hasonlóan mást jelent a hétköznapi nyelvhasználatban, és mást, ha szakmai-lélektani terminusként használjuk. Az angolban jobban kitapintható a különbség a ’shame’ és ’guilt’ szavak között, mint magyar megfelelőik, a ’szégyen’ és ’bűntudat’ esetében. Kezdjük az utóbbival.

Oldalak

Pszichológus válaszol

A kérdést megválaszolta Spronz Péter

Kedves pszichológus! Ha egy több mint tizenöt éve elvált feleség nem engedi el a férjét ,folyamatosan nyomoz utána,minden kapcsolatában agresszívan ,fenyegetéekkel zavarja ez pszihcológiai vagy pszichiátriai eset? A volt férj jelenlegi párja én vagyok és életveszélyesen megfenyegetett,hozzánk készül,hogy botrányt csináljon.