Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Scholtz Emília

Pszichológus's blogposts

Scholtz Emília képe
Ellenőrzött szakember

Jung és az álom

Carl Gustav Jung Az ember és szimbólumai című könyvében egy igen érdekes esetet ismertet (Jung, 1964). Egy édesapa vitte hozzá tíz éves kislányának álomnaplóját. Bizarr, megmagyarázhatatlan álomképek jelentek meg benne, melyek túlnyomó részét olyan rombolási és helyreállítási gondolatok hatottak át, amiknek a képei a primitív mítoszokkal mutatott rokonságot. Az írás olyan kulturálisan átívelő szimbólumokkal volt tűzdelt, mely Jung szerint igen figyelemre méltó, lévén, hogy egy kislányról van szó, és nem lehettek ilyen jellegű ismeretei.

Scholtz Emília képe
Ellenőrzött szakember

Szárnyas fejvadász 2049 - avagy hogyan hat a terápia?

Hogyan lehetséges a személyiségfejlődés útjára lépni a filmkockákon keresztül? A Szárnyas fejvadász 2049-ben „K” a főhős miután rátalál a hiteles apára, és megtapasztalja az összetartozás érzését, tovább tud lépni azon az úton, amely egy következő fejlődési fázishoz vezet. Tehát joggal kérdezhetjük, hogy ha van egy hős, akit követhetünk, és akivel pár közös világmegmentő manővert lebonyolítunk, miénk a boldogság záloga? Mi kell ahhoz, hogy meg lehessen élni a hiteles apára való rátalálás érzését?

Oldalak

Pszichológus válaszol

Autogén tréning

Tisztelt Pszichológusnő/úr! Hivatásommal összefüggésben régebben elsajátítottam az autogén tréninget, és szükség esetén sikerrel alkalmaztam is. Hosszabb kihagyás után újra elkezdtem gyakorolni, de az a tapasztalatom, hogy a különben is alacsony vérnyomásomat leviszi - időnként ijesztően alacsony értékre. Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehetne ezt elkerülni, vagy esetleg le kell-e mondanom ennek a régebben jól bevált módszernek az alkalmazásáról. Válaszát előre is köszönöm!

Életcélok kitűzése,rendszerezese,megvalósítása

Tisztelt Szakemberek! Nos, ismét már sokadjára a segítségüket szeretném igénybe venni az a helyzet hogy 2018-ban változni akarok, fejleszteni magam az életcéljaimat össze is írtam ami eddig rendben is van de hogyan kezdjem el rendszerezni?Hogyan állítsak fel fontossági sorrendet? Lehetne arról szó hogy ide leírnám az életcéljaimat és segítenének a rendszerezseben? Köszönöm a válaszukat és kellemes ünnepeket kívánok önöknek!Bocsánat,egy bónusz kérdés:Vagy kezdjem inkább az önismeretemmel ha, igen hogyan kezdjek neki?

Oldalak