Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Papp Katalin

Pszichológus's blogposts

Papp Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Egészséges vagy alacsony önértékelés – árulkodó jelek

Az egészséges és az alacsony önértékelés ugyanazon érem két oldala: mindkettő bizonyos gondolati, érzelmi és viselkedési szabályokat aktivál bennünk az élethez, amelyek vagy segítenek minket a boldogulásban, vagy épp ellenkezőleg, hátráltatják előrejutásunkat.

Önértékelésünk az önmagunkkal kapcsolatos különféle meggyőződéseinket foglalja magába, úgymint a megjelenésünkre, viselkedésünkre, gondolatainkra és érzelmeinkre vonatkozó értékelésünket. Más szavakkal, azt jelenti, hogy mennyire tartjuk értékesnek és szerethetőnek saját személyünket.

Papp Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Szorongás csökkentés egyszerűen, tudatosabb légzéssel

Amikor feszült, szorongásos állapotban vagyunk sokan nem figyelünk fel arra, hogy légzésünk felgyorsul, felszínessé és szabálytalanná válik. Az ilyen kapkodó, szapora légzés egyik következménye, hogy paradox módon agyunk oxigénellátása lecsökken, s további stressztválaszt idéz elő szervezetünkben. Az úgynevezett hiperventillációval (szapora légzéssel) együtt fellépő kellemetlen testi tünetek közé tartozik a szédülés, az erős szívdobogásérzés, a fejfájás, melyek további szorongást okozhatnak, esetleg félelmet is kelthetnek.

Oldalak