Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pakai-Szűcs Réka

Pszichológus's blogposts

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

A drogfogyasztás kialakulásának lehetséges okai IV. rész

A serdülőkori kortárs kapcsolatok, a kortárscsoport viselkedése, vélekedései, érték- és normarendszere meghatározó a kamasz számára (Komáromi, 2000), így a drogfogyasztás kialakulásában is nagy szerepe lehet a kortársaknak. A társas nyomás más esetekben viszont elősegítheti a kívánt egészségmagatartás megnyilvánulását is (Bettinghaus, 1986).

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

A drogfogyasztás kialakulásának lehetséges okai III. rész

Alapvető tényezőként az egyéni tapasztalat mindig jelen van a szenvedélybetegség kialakulásában. Tapasztalati tanulás, személyes élmény arról, hogy a feszültségek és deficites állapotok oldhatók, enyhíthetők vagy megszüntethetők. Gerevich József (2000) ebben a tekintetben pozitív és negatív megerősítést különböztet meg. Pozitív megerősítésnek nevezi a normál állapotból az euphoria felé irányuló (húzás mechanizmus), és negatív megerősítésnek a kellemetlen állapotból (tünet, hiány) a normál állapot elérésére irányuló tapasztalatot.

Oldalak

Pszichológus válaszol

Álmok

Üdvözlöm! Álmokkal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Két éve kezdett sűrűbben előjönni a probléma. Nagyon éberen alszom, szinte minden neszre felébredek,akármilyen fáradtan kerülök ágyba. Álmomban sokszor a férjemet "veszem elő". Volt, hogy éjszaka felültem az ágyban, mert azt láttam, hogy rengeteg kiskutyán fekszik, és elkezdtem rángatni,hogy keljen fel, mert agyonnyomja őket. Másik alkalommal, azt láttam, hogy eltűntek a függönyök az ablakról. Legutóbbi eset, hogy elkezdtem markolászni a férjem arcát, szerencsére nem karmoltam össze, de nem is emlékszem a történtekre. Múlt éjjel a taka

Gyermek kor

Több múltba vezethető, de inkább gyermekkora visszavezethető problémám van. Nem tudok a fejemben tovább lépni és túl tenni magam dolgokon. Az a kérdésem hogy lehet-e ezen a konkrét dolgon segíteni?

Oldalak