Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Kapuvári Virág

Pszichológus's blogposts

Kapuvári Virág képe
Ellenőrzött szakember

Túlterheltség, avagy mit tehetünk ez ellen? Mikor iktassunk be különórákat?

A pszichológiai fáradás mindenkit érintő jelenség. Bizonyos idő után lankad a figyelem. Abból lehet látni, hogy egy kisiskolás elfárad, ha  a tanulási kedv csökken, a tanórán látható figyelem terjedelme, tartóssága nem annyira intenzív, mint a tevékenység elején. Ennek következtében teljesítményproblémák léphetnek fel.

Kapuvári Virág képe
Ellenőrzött szakember

Reziliencia: ellenállás vagy megbirkózás?

A reziliencia szó jelentése: rugalmas ellenállóképesség.

A reziliencia  az a folyamat, mely során a kedvezőtlen, veszélyeztető környezet ellenére pozitív adaptáció, alkalmazkodás, kedvező fejlődési kimenet mutatkozik meg a nehéz körülmények ellenére.. A reziliencia fogalomnak csak veszélyeztetettség esetén van értelme.

Oldalak

Pszichológus válaszol

Tanulásra irányuló koncentrációs zavar

Tisztelt Uram/Hölgyem, Főiskolán tanulok levelező tagozaton, s olyan gondba ütközök tanulás terén, hogy amikor leülök tanulni, akkor nem tudok megfelelően a tananyagra koncentrálni, folyton más gondolatok jönnek elő a fejembe. Ezek általában munka és családdal kapcsolatos dolgok. Amikor úgy érzem, hogy felkészült vagyok a sok nehézség ellenére, akkor előjönnek olyan hiányosságaim amiket tudom, hogy olvastam és talán meg is értettem, de nem tudom visszamondani. Ezen felül sajnos nagyon halogatós vagyok tanulás terén, mindig későn kezdek el tanulni vizsgákra, de a negatív történésekből n