Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Kádár Gabriella dr (PhD)

Pszichológus's blogposts

Kádár Gabriella dr (PhD) képe
Ellenőrzött szakember

Lehangol a tél? A szezonális depresszióról.

A szezonális depresszió az alapbetegség egy olyan fajtája, amely az évnek mindig a meghatározott részében jelentkezik.

Egy embert élete során számtalan intenzív érzelmi hatás ér. A hangsúly azonban nem magán az érzületen, hanem annak megélésén van, azon, hogy a személy az adott eseményt pozitívnak vagy negatívnak ítéli-e meg. Ez pedig problémákat és nehézséget okozhat azoknak, akik hajlamosak a depresszió kialakulására.

Kádár Gabriella dr (PhD) képe
Ellenőrzött szakember

Önismeret - önteremtés

"Gnóthi szeauton!" (azaz: ismerd meg önmagad!, állt a felirat az ókori Hellasz híres jóshelyén, Delpohiben) (Rudas, 1997)
"Semmi sem jó vagy rossz, csak a vélemény teszi azzá." W. Shakespeare
Ahhoz, hogy a teljességet, egész-séget megtapasztalhassuk és fenn tudjuk tartani, elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat. Az önismeret kifejezés nagyon népszerű, és sokan, sokféle értelemben használják. Mit jelent a Kedves Olvasó számára? Érdemes megállni pár percre, és őszintén válaszolni erre a kérdésre.

Oldalak

Pszichológus válaszol

A kérdést megválaszolta Kádár Gabriella dr (PhD)

Üdv. 9 éve vagyok együtt párommal, Ő 27 én 30 éves vagyok. Van egy 5 éves kisfiunk, aki szerelemgyümölcsként született. Nem volt tervezve, de meg sem fordúlt anno a fejünkben, hogy nincs itt az ideje a gyermekáldásnak és elvetetjük, akartuk Őt mindketten egyformán. Hatalmas válságba került a kapcsolatunk, szeretnék kilábalni belőle mihamarabb, nagyon szeretem a feleségemet, kisfiamat. Tudom, hogy a gyerek nem összekötő kapocs, ezért róla nem ejtek a továbbiakban szót. A lényege az alaptörténetnek, hogy feleségem akárhogyis, de megcsalt engem egy nálam is 11 évvel idősebb, elvált 3 gyerekes

A kérdést megválaszolta Kádár Gabriella dr (PhD)

Tisztelt Pszichológus, az alábbi problémával fordulok Önhöz: sajnálatosan mániás depresszióban szenvedek, és habár az időm nagy százalékában viszonylag stabil vagyok, mégis vannak olyan periódusok, melyek megkeserítik a mindennapjaimat. Eddig féltem a gyógyszeres kezeléstől, mert alapjában elég jól tudok teljesíteni az élet minden területén, és nem szeretném, hogy egy gyógyszer eltompítana. Ez valóban így lenne? Létezik-e a gyógyszeres kezelésen kívül más alternatíva (terápia), mellyel mérsékelni lehet a rossz epizódokat? Ha lehetséges egy módszer elsajátítása, mellyel meg tudom tanulni ezt a

Oldalak