Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Iványuk Áron

Pszichológus's blogposts

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Agresszió és asszertivitás

Mindannyian találkoztunk már agresszív emberekkel, akik az érdekeinket figyelmen kívül hagyva, csak saját magukkal törődve törtek céljaik felé. Az agresszív viselkedés jellemzője: Konfliktushelyzetben a másik testi vagy lelki bántalmazása. A cél a dominancia megszerzése, nem a megoldáskeresés.

Az agresszív viselkedéshez vezető meggyőződések

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Cloninger személyiségelmélete és a TCI

C. Robert Cloninger először azért kezdett el a személyiségstruktúrával foglalkozni, hogy egy átfogó modellt alkosson a szomatizációs zavarokkal és a generalizált szorongással küzdő páciensek elkülönítésére, de ezzel együtt, Cloninger olyan modellt keresett, ami egészséges és patológiás személyiségek leírására is alkalmas. Cloninger három temperamentumot különített el személyiségtesztjében, melyek szerinte az agyban önállóan szerveződő egységek a viselkedés aktiválására, fenntartására és gátlására, bizonyos külső ingerekre érkező válaszként.

Oldalak

Pszichológus válaszol

Miért csinálja ezt? Mit tegyek?

Párommal másfél éve vagyunk együtt. Én 20 éves vagyok. Ő 23 éves. A kapcsolatunk elejétől fogva együtt éltünk. sokat féltékenykedtem, sokat veszekedtünk, de mindig megbeszéltük és változtattunk. 3 héttel ezelőtt indokolatlanul szakított velem. Később kiderült, hogy a szülei választás elé állították vagy én vagy ők. Miután szakított velem, elkezdett jóba lenni a munkatársa 14 éves kislányával. Ez a 3 hét alatt elvileg beleszeretett, le is feküdtek, úgy hogy ebben a 3 hétben folyamatosan találkozgattunk titokban, le is feküdt velem is, és folyton azt mondogatja hogy engem akar, szeret, hiányzom