Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Harsányi Kata

Korábbi értékelések

Varga Dániel

5
Értékelés: 5

Pszichológus's blogposts

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A felnőttkori kötődés típusai

A kötődésről elég gyakran esik szó a mindennapi életünkben, még ha nem is vesszük észre, hogy éppen ezt a témát érintjük.

„Nem kötődöm eléggé hozzá”, „Túlságosan függök tőle”, „Úgy érzem, egyszer ellök magától, aztán megfojt a szeretetével”… Ismerős mondatok? Valószínűleg igen, hiszen a felnőttkori kötődés egy sokakat érdeklő téma. Nézzük meg, honnan ered ez a kifejezés? Milyen típusai lehetnek? Illetve milyen problémákba ütközhetünk az egyes kötődési stílusok esetén?

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A párkapcsolat szakaszai

Sokan panaszkodnak arra, hogy a tündérmesébe illő párkapcsolatukból egyszer csak elpárolgott a rózsaszín köd, és helyette mindössze a szürke hétköznapok maradtak. Ez a felismerés bénító élmény lehet, ami jelentősen megnehezíti, hogy a pár tagjai más nézőpontból szemlélhessék a kapcsolatukat.

Az első sokkból felocsúdva persze beláthatjuk, hogy a változás általában nem ilyen hirtelen történik, még az érzelmek esetében sem.

Több száz pár vizsgálata kapcsán arra jutottak, hogy a romantikus kapcsolatoknak alapvetően négy szakasza van.

Oldalak

Pszichológus válaszol

Mit tehetek?

Üdv! Andrásnak hívnak és 31 éves vagyok.Tíz éve vagyunk együtt a párommal aki szintén 31 éves és van egy 8 éves kisfiunk!2017 decembere 19. én a születésnapomon a párom bejelentette hogy elhagy és elakar költözni és elviszi a gyereket is.Próbáltam megtudni az okát hogy miért.Azt mondta hogy Ő már nem tud többet beletenni ebbe a kapcsolatba és hogy mindig csak ő küzdött értünk. Saját bevallása szerint nem az elmúlt 9 éve a baj hanem a 2017ben annyira felgyűltek benne a dolgok hogy erre a döntésre jutott. Én nem engedtem hogy elmenjen egy nulla egzisztenciába.Azt mondta hogy átgondolja a dolgoka

Családi válság

Egy nagycsaládot több gyerekkel irányíthat a nagymama? SzétszakíthAt egy családot, ha a két nagyobbik gyereket akarja magának? (10 éve özvegy). Hajthatatlan, és mindent elkövet, hogy ez így legyen minél hamarabb. Nem tudom, hogyan folytatható így tovább az élet..... megfojt így mindenkit, lassan a házasságomat is. (Nem anyós, hanem az anyám.)

Oldalak