Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Domján Mónika

Pszichológus's blogposts

Domján Mónika képe
Ellenőrzött szakember

Mi kell a változáshoz? 1. rész: az elfogadó légkör szerepe

"Ezzel a bölcsességgel találkozunk a pszichoterapeuták általános szabályában is: E+K=F, azaz a fejlődés (F) csak akkor válik lehetségessé, ha a terapeutának sikerül összekapcsolnia az elfogadást (E) és a konfrontációt (K)." (Friedemann Schulz von Thun)

Domján Mónika képe
Ellenőrzött szakember

Miért olyan nehéz változni?

Miért olyan nehéz elszakadni a régi viselkedési mintáktól? Oké, hogy ez megy jól, ez ismerős… De felnőttként – jó esetben – világosan átlátjuk, mennyi kárt okoznak nekünk ezek a káros beidegződések. Mégis, szinte atavisztikus vonzódással közelítünk újra és újra a számunkra „ártó” emberekhez, romboló helyzetekhez. Tudjuk, hogy csinálhatnánk másképp is, de nincs erőnk hozzá, esetleg tudatosítjuk is a bénító félelmet, amikor épp kipróbálnánk valami újat. „Na most megmondom neki!

Oldalak

Pszichológus válaszol

Idegeskedek autó vezetéskor

Tisztelt Pszichológus úr/hölgy! Egy olyan problémával illetve kérdéssel fordulnák önökhöz hogy nem rég raktam le a B kategóriás jogosítványomat imádtam tanulóvezetőként vezetni mindig alig vártam hogy mikor mehetek vezetni, most alkalmaztak egy céghez ahol félig meddig autót is kell vezetni és biztonsági őrként is kell dolgoznom, itt amikor én ülök be a kormány mögé nem tudom miért de félek a forgalomtól és még le is fulladok elég sokszor még diesel autóval is, nem tudom mi történt velem mert nem merek a kormány mögé ülni, hogyan tudom leküzdeni a félelmemet?

Mi a baj?

Tisztelt Hölgyem/Uram! Segítségért, tanácsért szeretnék fordulni Önhöz, egy számomra nagyon komoly gonddal: A feleségemmel 61 éves házasok vagyunk. "Sajnos" kb másfél évvel ezelőtt eszembe jutott, hogy szülinapjára kiskutyát ajándékozok neki. Én azt hittem, hogy egy házi kedvenc még szorosabbra fonja szoros kapcsolatunkat, de iszonyatosan tévedtem. Pont az ellenkezője történt. Azóta szó szerint "mindene" a kutyus, az első és az utolsó is. Nincsen se kert, se család, se háztartás, se semmi, csak a kutya. Gondolom beletalálhattam nejem rejtett hobbyjába, de ennek miért én iszom meg a levét, nem