Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Döbör Ágota

Korábbi értékelések

Ágoston Vilmos

5
Értékelés: 5
Nagyon kedves, lelkes, segítőkész. Nagyon nagy segítséget jelentett.

Pszichológus's blogposts

Döbör Ágota képe
Ellenőrzött szakember

„Önmagamba falazva” - A gyermekkori depresszió

Reményik Sándor versének címe két szóban megfogalmazza, miért olyan nehéz és fontos téma a depresszió, ezen belül is a gyerekkori depresszió.  Időnként mindenki szenved rossz hangulattól, szomorúságtól. Igaz ez a gyerekekre is. Ahogy az is, hogy egy gyerek is lehet depressziós. A depresszió a hangulat zavara, amikor eluralkodik a személyen a rosszkedv, a bánat, a szomorúság. Emellett gyakran önkritikus gondolatok és csökkent kezdeményező- és reakciókészség jelenik meg.

Döbör Ágota képe
Ellenőrzött szakember

Nem csak baba, hanem szülő is születik…

A várandósság nem csupán biológiai szempontból jelentős, de pszichológiailag is nagy változás a nő életében. Hatására átértékelődik a leendő szülő integritása és belső világának összetétele, mely hatást gyakorol a pszichológiai működésmódra, többek között megnövekszik a mágikus gondolkodás és primitív fantáziák szerepe. Hétről-hétre, a testi változásokkal együtt haladva új gondolatok, elvárások, félelmek vagy épp konfliktusok jelennek meg. A  leendő anya általában nem csak saját nőiességét, hanem saját anyját, vagyis a saját anya-képét, illetve az anyjával való viszonyát is újraértékeli.

Oldalak

Pszichológus válaszol

Kinek van igaza?

Vitás helyzetbe kerültem. Van egy 9 hónapos kisunokám akit szerintem a lányom maximálisan jól gondoz és nevel férjével együtt.Én mint nagymama még soha nem "kaptam meg" az unokámat. Szinte mindennap vagyok vele, mert jönnek hozzánk, vagy ha nem, én megyek megnézni, ez jól működik, ragaszkodik is hozzám a pici, sokat játszok, foglalkozok vele.De a lányom mindig ott van, tehát kettesben nem vagyok a picivel, vagyis ahogy nő, azért néha igen. Például míg a lányom pár percre a kertbe lemegy zöldségért, vagy kimegy a kutyákat etetni, meg hasonlók. Én tudom, mert ismerem a lányomat, ez nem azért van