Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Szülő-csecsemő konzultáció

Altatási nehézségek, etetésproblémák, sokat síró csecsemő: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek azok a gondok, amelyek a 0-3 éves kisgyereket nevelő családokat a leggyakrabban foglakoztatják. Ezeket a nehézségeket közös szóval regulációs zavaroknak nevezzük, mert bár sokféle tünetben nyilvánulhatnak meg, mégis egy közös jellemző összeköti őket. Ez pedig az, hogy a kisbaba vagy kisgyermek és szülei valami miatt nehezen találják meg azokat a lehetőségeket, módokat, hogy az adott területet mindkettőjük számára megfelelően szabályozzák.

A szülő-csecsemő konzultáció egy olyan, koragyermekkorban alkalmazható, tudományosan megalapozott prevenciós és intervenciós módszer, amely a csecsemő- és kisgyerekkori pszichés és regulációs zavarok (pszichoszomatikus megbetegedések) gyógyítására, de legalábbis enyhítésére alkalmas.

Mit jelent ez a meghatározás?

A regulációs zavarok megnevezés alatt a koragyerekkori, elsősorban 0-3 éves korosztályt érintő pszichoszomatikus problémákat értjük. Ez olyan zavarokat jelent, amelyek testi vagy viselkedéses tüneteket okoznak, de nincs a hátterükben organikus eltérés, vagyis orvosi vizsgálatokkal kimutatható kóros elváltozás, betegség.

A regulációs zavarok ilyen pszichoszomatikus problémának tekinthetők. Ebbe a csoportba sorolhatók a kisbabák, kisgyermekek olyan gyakori nehézségei, mint alvászavarok, sírás, nyugtalanság, hasfájás, tartósan fennálló hasmenés, hányás, evési és etetési problémák, tartósan fennálló érthetetlen lázas állapotok.

Ezeknek a problémáknak a tünetei a mai napig ismertek a köztudatban („hasfájós csecsemő”, „háromhónapos kólika”, „rossz evő” stb.), de sokszor még a szakemberek között is elsődlegesen nevelési problémának számítanak („nem kell felvenni, mert akkor elkényeztetjük”, „válogatós”, „majd eszik, ha igazán éhes lesz”), így kezelésükkel a családok sokszor magukra maradnak. Sok esetben a problémák nem múlnak el maguktól, hanem fennmaradva később súlyosabbá válhatnak.

A szülő-csecsemő konzulens olyan, speciálisan képzett szakember, aki képes a koragyerekkori regulációs problémák, pszichoszomatikus megbetegedések minél korábbi felismerésére és a szülőkkel szorosan együttműködve segítséget nyújthat a nehézségek későbbi fokozódásának megelőzésében. Így a kezdeti tünetek felismerésének hatására időben elkezdett konzultáció segíthet elkerülni, hogy a megoldatlan problémák később viselkedészavarként, vagy pszichoszomatikus betegségekként jöjjenek felszínre – ez a szülő-csecsemő konzultáció megelőző, prevenciós funkciója.

Előfordulhat, hogy a konzulens akkor kerül kapcsolatba a szülőkkel, amikor egy adott probléma már nagyobb gonddá alakult. Ezekben az esetekben a szülő-csecsemő konzulens szakember segítséget nyújthat abban, hogy a problémák enyhüljenek vagy megszűnjenek, a szülők élete tehermentesebbé váljon. Ekkor intervencióról, vagyis szakember általi beavatkozásról beszélünk, ami természetesen prevenció is egyben, hiszen még mindig elkerülhető általa, hogy a nehézségek tovább fokozódjanak és egyre nagyobb területekre terjedjenek ki.

Miben különbözik szülő-csecsemő konzultáció a pszichoterápiától?

A szülő-csecsemő konzultáció egyik nagyon nagy előnye, hogy a pszichoterápiánál  jóval rövidebb ideig tart. Míg előbbi hónapokig, évekig is elnyúlhat, a konzultáció esetében általában néhány alkalom (5-10) is elég lehet ahhoz, hogy a szülők új belátásokat szerezve másképp reagáljanak csecsemőjük vagy kisgyermekük jelzéseire, így a tünetek hamar rendeződhetnek.

Hogyan zajlik a szülő-csecsemő konzultáció?

A konzultáció előtt:

A szülő-csecsemő konzultáció olyan módszer, amely a 0-3 éves korú csecsemők és kisgyermekek regulációs zavarai mögötti kapcsolati, pszichés folyamatok középpontba állításán keresztül kezeli a nehézségeket. Ezért ez a módszer kizárólag pszichológiai megközelítésű, orvosi vizsgálatot nem tartalmaz. Csak olyan problémákkal tud foglalkozni, amely mögött nincs organikus eltérés, esetleg betegség. Éppen ezért a konzultáció megkezdése előtt minden esetben szükséges a kisbaba vagy kisgyermek orvosi kivizsgálása.

Ki vesz részt a konzultáción?

A szülő-csecsemő konzultáció alapelve az a nézet, mely szerint a csecsemő nem létezik önmagában, mindig csak az őt gondozó személlyel szoros kapcsolatban Így a problémái sem léteznek magukban, ezeknek megértése csakis a gondozói környezet, vagyis szüleinek megértése által lehetséges.

Ez azért is van így, mert bár a tünetek általában a kisbaba vagy kisgyermek problémáiként jelennek meg, egy kisgyermek nem tud egy segítő kapcsolatban partner lenni. A szülő-csecsemő konzultáció mindig a szülővel és a gyermekkel együtt zajlik.

A kisbaba vagy kisgyermek jelenlétén kívül nagyon fontos, hogy lehetőség szerint az apa is részt vegyen a konzultációs üléseken, legalábbis az első alkalmon. A csecsemő problémái nem az anyával kapcsolatos kontextusban, hanem a szüleivel való kontextusban érthetők meg igazán – így az apa éppúgy idetartozik, mint az anya.

Felhasznált irodalom:

  • Hédervári-Heller É. (2008): Szülő-csecsemő konzultáció és terápia. A viselkedészabályozás zavarai csecsemő- és kisgyermekkorban. Animula, Budapest.

  • Stern, D. N. (2004): Az anyaság állapota. Animula, Budapest.

  • Winnicott, D. W. (2004): A kapcsolatban bontakozó lélek. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest

A leírást Dr. Fábián Henriette pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

Pszichológus válaszol

Pánik

Tisztelt Doktor Úr / Nő! A segítségét szeretném kérni úgy érzem összeomlik felettem minden. A kislányom egy teljesen egészséges szépen fejlődő baba most 17 hónapos. Úgy néz ki folyik az orra lehet a két másik nagyobb testvérétől akik már egy hete fújják az orrukat elkapott valamit. A baj velem van. Ilyen helyzetben ettől a kis orrfolyástől is annyira kétségbeesek, hogy mióta tudom csak sírni tudok és se enni se inni nem tudok szörnyű pánik vesz rajtam erőt. A kislányom apukájával van otthon én dolgozom január óta 8 órában és amikor ilyesmit megtudok legszívesebben haza se mennék. Borzalmas

Ki ellenőrzi a pszichológust

Az lenne a kérdésem, hogy ki vagy milyen szervezet, hatóság vagy kamara ellenőrzi a pszichológus munkáját és amik a terápiák alatt történnek és kihatással vannak a kliens életére miként kerülnek megítélésre? Ha egy pszichológus olyat tesz amivel árt a kliensnek és krízist okoz ezzel, akkor az esetet ki vizsgálja ki? Hol van a pszichológus felelőssége és ki elkenőrzi a munkájának minőségét és eredményét? Hová lehet fordulni panasszal vagy kinek lehet visszajelzést adni, ha egy pszichológus szakmai munkájával kapcsolatban probléma merül fel?

Düh roham

Tisztelt pszichológus. 5gyermekem van, köztük a legkisebbek hàrmas ikrek, közülük a fiúcska pàr hónapja elkezdett furcsàn viselkedni.Időnként,làtszólag minden ok nélkül dühkitörései vannak,ilyenkor hangosan sír,üti a fejét a földön vagy éppen az öklével.Aztàn amilyen hirtelen jött úgy el is múlik(5-10 perc) Próbáltam màr mindent(nem figyeltem oda,megszeretgetni,de nem engedi,ràszolni)de nem használt semmi.Nem tudom,hogy kezeljem.Ilyesztő ilyenkor a gyerek,mintha nem is ő lenne.Egyébként 3 éves, szeptemberben kezdtük az ovit,ott semmi baj vele,ott nincs dührohama és nagyon dícséri az óvónő Kösz

Nyugtalan 1 éves

Kedves Pszichologus! A kislányom 1 éves múlt, 7 hónapja rosszul alszik, 8x is felébred az éjjel,olyankor csak szoptatással tudom visszaaltatni. Alvas közben is nyugtalan, nappal sokszor kezelhetetlena helyzet és csak hisztizik,semmi sem jó neki..pár hete már enni sem akar...már teljesen tanácstalan vagyok és kivagyok idegileg. Én csinálok valamit rosszul? Vagy a kislányomnak lehet valami idegrendszeri betegsége? Kérem ha tud valami tanácsot adni annak nagyon örülnék! Elöre is nagyon szépen köszönöm!

3 éves - tudatos bekakilás!

Tisztelt Cím!Két kisfiam van(3,5 évesek néhány hónapon belül).Mindkettő 1 éves kortól családi napközibe járt,ahol mindketten nagyon jól érezték magukat.A nagyobbik fiam 3,5 évesen került az állami óvodába,mert a 3 éves beiratást korainak éreztem.Nála a szobatisztaság 2 évesen következett be,2 nap alatt.A kisebbik fiam 2,5 évesen került az állami oviba(érdekelte és akart menni a tesóval).A probléma,hogy egyáltalán nem ül a WC-re (se nagyra, se kicsire, se bilire, se szükítővel, se sehogy).A WC-be belepisil, de kizárólag állva.Minden másnap elvonulva bekakil a nadrágba, majd szól, h bekakilt.Edd

Szülői alkalmasság kérése

Olyan pszichológust keresek, aki ( k ) véleményét a bíróság elfogadja ( igazságügyi ) és elvégezne ( nének ) rajtam / velem a tárgyban megjelölt alkalmassági tesztet. Köszönettel, Bántelki lajos ( 06-70-4-32-52-00 )

Mit tegyek?

Kedves Pszichológusok! Van egy 7-hónapos kislányom , nagyon anyás ez olyan szinten elfajult hogy már pisilni sem tudok tőle kimenni. Mert amint észre veszi hogy elmozdulok tőle elkezd sírni nagyon teljesen kivörösödik sírás közben, nem tudom mit tehetnék? Ez elmúlik? Persze van benne nagyon sok hiszti is és ezt sem tudom kezelni nem tudom mi lenne erre a megoldás !?...... Üdv.

Óvoda

A kislányom jövőre megy óvodában! Nagyon félek az elszakadástól! Hogyan lehet könnyen venni az akadályt? Nekem nehezebb lesz, mint neki!

többnyelvüseg

Kedves Pszichologus! Lassan elerkezik az idö, hogy gyermeket vallaljunk a ferjemmel, azonban aggodom a nyelv miatt. En magyar szarmazasu vagyok, a ferjem alban, egymas között angolul beszelünk es jelenleg Nemetorszagban elünk. Mar többzör gondolkozam ezen, hogy hogyan lehet ez összehozni egy kisgyerek nevelesekor es hogy nem-e lenne esetleg rossz hatassal a gyermekre. Esetleg a temahoz kapcsolodo könyveket is ajanlhatna szamomra. Elöre is köszönöm

3 éves gyermekem újra bepisil

Kedves Pszichológus! Gyermekem 3 éves, kb 2 hónapja éve szobatiszta és ágytiszta. Eddig rendszeresen szólt pisilés és kakilás előtt, "baleset" szinte soha nem történt. Életünkben változás nem következett be, kistesó is elmúlt egy éves, minden a megszokott medrében zajlik, mégis az utóbbi napokban itthon nem szól wc-zés előtt, rendszeresen becsurog a pisi eleje, és az is előfordul, hogy bekakil. Régóta bölcsis, ott kivétel nélkül időben szól, csak itthon tapasztaljuk ezt az "ellenállást". Amikor sejtjük, hogy már időszerű lenne pisilnie, és megkérdezzük, akkor letagadja, a wc és bili ellen kü

hasmenés

Tisztelt Címzett! Kisfiam 17 hónaposan került bölcsődébe, s persze jött vele a betegeskedés, de gyerekorvosunk szerint nem betegesebb típus, mint egy másik gyerek, csak a közösségbekerülésnek ez egy szokásos velejárója. Mivel gyakran volt beteg, s kapott gyógyszert, így a gyógyszerek mellékhatásának tudtuk be azt, hogy hasmenéses lett. Majd most viszonylag sokáig megúsztuk betegség nélkül (3 hét), gyógyszert nem kapott, de sajna a hasmenés maradt. Aztán a gyerekorvos javasolta a tejmentes étrendet, s úgy tűnt, megoldódott a helyzet. Most a téli szünetben otthon voltam vele, tejmentes étrendet

nem eszik a gyermekem

Kedves Pszichologus! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy gyermekem szinte semmit sem akar enni. 4,5 éves. Idén nyáron költöztünk új lakóhelyre, és új óvodába került. középső csoportos, szeptemberben ovikezdésnél minden reggel sírva ment be a csoportba, akkor még nagyon keveset evett, de ma már nem akar enni semmit. az ovónő és a Dadák is mondják, hogy nem eszik, és még a tányérjához sem nyúl. Nekem is mondja ,hogy nem evett semmit ebédre, de nem is akar és nem is éhes, és otthon sem akar enni semmit a kakaón kívül. Még mindig cumizik, arról sem akar egyáltalán lemondani. Nagy ritkán am