Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Szkizofrénia

A szkizofrénia talán a legismertebb elmebetegség, leírása Kraepelin nevéhet fűződik. Ő a megbetegedést dementia praecox-nak nevezte el, mert észrevette, hogy a defect stádiumokban jelentős elbutulás észlelhető. Ez az elnevezés azonban nem írja le kellő részletességgel a jellegzetességeket. A nevet elemezve megállapítható, hogy erre a megbetegedésre a schizis (hasadás) és a phrenos (elme) összetétel illik a leginkább, ebből vezethető le a hasadásos elmezavar megjelölés.

A betegség az egész személyiséget, az elmeműködések majdnem teljes spektrumát érinti. Különös, hogy végig valamilyen mértékben megmarad az egészséges személyiség is, olykor ez uralkodik, olykor a kóros viszonyulás (=kettős könyvelés). A betegség általában már a fiatal felnőttkorban jelentkezik, ekkorra tehető az első pszichotikus schub. Egyébiránt is jellemző a schubokban való progressio. Pszichózisról beszélünk, tehát a betegnek elvész a realitáshoz és/vagy az énhez való kapcsolata, egy sokkal inkább autisztikus világba beszorítva funkcionál az érintett beteg. A zajlásokra jellemzőek az ún. pozitív és a negatív tünetek. A klinikai kép általában vegyes, de pozitív tünetek az esetek többségében előfordulnak. Ezek a perceptuális zavarok (hallucinációk), elsődlegesen imperatív jellegű akusztikus hallucinációk figyelhetők meg. A beteg idegen hangokat hall, melyek sugallanak neki valamely cselekedeteket, „irányítani” próbálják. Ezzel párhuzamosan a beteg doxasmákat, azaz téveszméket épít, melyek általában bizarrériáktól hemzsegnek. A gondolkodás alaki és tartalmi zavarai mutatkoznak, a beszéd kuszává, követhetetlenné válik. Az ambivalencia is jellegzetes tünet, a beteg tragikus eseményeket örömmel, örömteli eseményeket közönnyel vagy negatív érzelmekkel reagál le. Negatív tüneteknek nevezzük az érzelmi elsivárosodást, a hangulatzavarokat, a kognitív deficittüneteket. A betegség prevalenciája az átlagpopulációban közel 1%. Etiopathogenesisét tekintve genetikailag hajlamosító tényezők örökölhetőek, melyek megfelelő stresszorok hatására kedveznek a betegség kialakulásának.

Terápiaként pszichotikus állapotokban feltétlenül a neuroleptikus, helyesebben antipszichotikus kezelés indokolt. Nem képviselhető már az a nézet, miszerint az új generációs antipszichotikumok (risperidon, olanzapin, stb.) jobban hatnának a negatív tünetekre, adhatunk nagy potenciálú első generációs szert is (haloperidolum), személyfüggő. Általában feszültségoldókat is adunk, főként, ha nagy potenciálú, első generációs szert választunk alapmedikációként. Itt a benzodiazepinek jönnek szóba. A megfelelő antipszichotikus medikációt finoman titrálva állítjuk be. A hangulati zavarokat antidepresszánsokkal kíséreljük meg leküzdeni.

A betegség jelentkezhet folyamatosan progrediáló lefolyással, ilyenkor egy idő után defekt stádium alakul ki. Vannak olyan lefolyások is, ahol a beteg stabilan tartható, a pszichotikus epizódok száma csökkenthető, de léteznek remittáló formák is. Meglepő, hogy a betegek olykor világos pillanatokkal rendelkeznek, ilyenkor teljesen realisztikusan gondolkodnak, viselkednek. Nagy katasztrófák esetén tapasztalkuk, hogy míg pl. a depressziósok méginkább sajnáltatják magukat, panaszkodnk, a schizophrenek ilyen rendkívüli esetekben meglepően racionálisan képesek viszonyulni.

A betegség természetesen pszichoterápiával is hozzáférhető, megfelelő medikációs beállítás mellett alkalmazhatunk mentalizációs technikákat, kognitív viselkedésterápiát avagy dinamikus megközelítéseket is.

Amennyiben a schizophrenia javul, reziduálisan leginkább kényszertünetek jelentkezhetnek (a kényszerbetegség a schizophrenia hege). Általánosan elmondható, hogy a pozitív tünettannal jelentkező megbetegedések sokkal kedvezőbb prognózisúak, mint a pusztán negatív tünetekkel kísért elmezavarok. Megjegyezném, hogy a schizoaffectiv és schizoform személyiségzavarok dekompenzációjukkor szintén átmeneti schizophreniform tüneteket mutathatnak. A differenciáldiagnózis szabályait mindig fontos betartani.

Pszichológus válaszol

Hallucinálok folyamat mi ez

Tisztelt pszichologus! Nemtudom mibajom lehet sokszor egy nap legalább 3 szor hallucinálok kb ez fél éve kezdődött embereket látok, állatokat , hangokat hallok sikitást,valaki beszél hozzám,ha valami érzés eluralkodik rajtam hallom hogy valami hang megakarja mondani mitcsinálják.Nagyon zavar hogy nemtudom hogy milyeket képzelem vagy valoban ott van e.Kerülem az embereket megnem is tudnék figyelni rajuk meg semmire se tudok fáj a fejem nagyon sokszor.Az iskolában szokták látni hogy magamban beszélegetek ezert megvettnek de én hallom kivel beszélek .12 éves vagyok és nemtom mi válthatja ki .

Skizofrénia

Tisztelt Pszichológus! 19éve vagyok beteg, eleinte paranoid tünetekkel kezeltek, 2007 óta skizofréniával. Abilify és Cipralex tablettát kaptam külföldön, akkor még ott éltem. Most már négy éve vagyok itthon, Restigulint szedek, a Cipralexet elhagyatták velem, két éve nem szedem. Egy ideje elkezdett remegni a jobb kezem. Nem állandó, de nagyon kellemetlen. Néha szorongok, és félek dolgoktól. Ha utaznom kell, vagy valamitől, ami nem a megszokott. Az alap betegségemmel kapcsolatban nincsenek panaszaim,teljesen normális életet élek,csak ez az enyhe szorongás zavar. 60 éves vagyok, voltam Neurol

Ki ellenőrzi a pszichológust

Az lenne a kérdésem, hogy ki vagy milyen szervezet, hatóság vagy kamara ellenőrzi a pszichológus munkáját és amik a terápiák alatt történnek és kihatással vannak a kliens életére miként kerülnek megítélésre? Ha egy pszichológus olyat tesz amivel árt a kliensnek és krízist okoz ezzel, akkor az esetet ki vizsgálja ki? Hol van a pszichológus felelőssége és ki elkenőrzi a munkájának minőségét és eredményét? Hová lehet fordulni panasszal vagy kinek lehet visszajelzést adni, ha egy pszichológus szakmai munkájával kapcsolatban probléma merül fel?

Mi baja lehet?

Tisztelt Dr. Nő/ Úr! A volt barátomnak szakítás után (egyébként előtte is) szörnyű élete volt. Most külföldön dolgozik, hogy helyre hozzon mindent, de nagyon ijesztő dolgokat mesélt. Azt mondja, hogy szerinte két évvel ezelőtt ő megnyerte a lottót és mi elloptuk tőle a szelvényt. (Nyilván semmi ilyen nem történt.) Aztán azt mesélte, hogy szerinte valaki szórakozik vele és ez egy játék, az élet egy teszt... és valaki jót nevet az ő szenvedésén. (Régebben számítógépes játékokkal is játszott, nem tudom köze van-e hozzá.) Most azt gondolja, ott ahol lakik (szerető emberek közt), úgy érzi, meg

döntésképtelen lennék?

Jó napot! merjek e vállalni gyermeket abilify gyógyszer elhagyásával, természetesen más gyógyszer pótlásával 41 évesen? Abilify szuri nélkül skizofrénszerű állapotba kerülhetek, amit nem biztos h megakadályoz talán a másik , helyettesítő gyógyszer. Már van két gyermekem. Mi van, ha belecsúszok újra a nagyon rossz állapotba és nem sikerül kihozni onnan? Persze még annyi minden van, annyi kérdésem ezzel a gyerekvállalással kapcsolatban, de rövid a lehetőség megkérdezni. Pláne ugye, hogy már negyvenegy éves vagyok....Válaszukat előre is köszönöm!

Mit tehetek anyukámért??

Üdvözlöm! Segítségre lenne szükségem ha itt ezt megtehetem!Nem nekem van problémám hanem édesanyámnak kb.2-3 éve tart és egyre rosszabb lesz a helyzet.Én amire gondolok laikusként hogy paranoid skizofrén lehet.Egy két jellemző ami nála fenn áll:követik,lehallgatják,meg akarják ölni,hangokat hall,lopnak és tönkretesznek nála,bemennek a házába,lemásolták a kulcsot,összeesküvés elméletek,mindenki ellene van,nagy családi titok,dührohamok,tv-ben és internetbe is terrorizálják,szerinte megjósolja mi fog történni,az emberek róla beszélnek összesúgn

szakorvos keresés

A kiválasztott problémáimra szeretnék egy szakorvost, mert kerestem az interneten de nem találtam senkit akinek ez lenne a szakterülete. Kihez fordulhatnék ha állandóan az öngyilkosság gondolata foglalkoztat? Olyan mintha valami zavar lenne az agyam biológiájával és csak ezt látom a lehetséges megoldásnak. 31 éves vagyok és ilyen problémákkal nem tudom leélni az életem. Fogalmam sincs mitől jönnek elő a félelmeim, de folyton arra gondolok h megőrülök. Mostmár nem tudok szabadulni ezketől a gondolatoktól. Itt Egerben ha fel is hívok egy magánpszihiátert nem tud időpontot adni csak egy hónap múl

Hogyan tudok segíteni felnőtt lányomon?

Üdvözlöm! 23 éves lányom kb. másfél év alatt teljesen a családja ellen fordult. Ellenségének tekint minket, nem kommunikál velünk, bezárkózik a szobájába, teljesen elhanyagolja magát, éppen Két hónapja a házból sem tette ki a lábát sehova. Munkahelye megszűnt, az egyetemet abba hagyta, senkivel nem tartja a kapcsolatot. Amikor próbálunk beszélni vele, ha a mosdóba kijön a szobájából nagyon csúnyán elutasít, mind verbálisan, mind fizikálisan (rúg, karmol, ordít, durva kifejezéseket használ), amíg vissza nem menekül a szobájába. Javasoltam, hogy menjen el szakemberhez, mivel teljesen magába ford

Személyiség zavarom van?

Üdv! 20éves lány vagyok.Apukám és anyukám egész gyerekkoromban verték egymást, mindennap gyomoridegem volt.Hamar felnöttem.Minden verekésnél ott voltam és néztem napiszinten.Külön élek a párommal és elég nehéz velem. Mindennap máshogy érzem magam, nagyon nehezen alszom el és ébredek néha allva is járok.Amikor apróságokon összeveszünk vagy épp nem foglalkoznak velem tényleg azt érzem hogy összetörtek szúr a szívem és elképzelem a halálom,máskor meg túl teszem magam rajta. Ezek kb egy óráig ha tartanak. Feledékeny vagyok és nem tudom kezelni a dühkitöréseimet. Volt ez miatt több verekedésem is.

Mi történik?

Segítséget szeretnék kérni, 17 éves vagyok,és bántom a számomra fontos embereket lelkileg. Ezzel magamnaknis fájdalmat okozva. Majd lehiggadok es ugy erzem ezt nem en tettem en keptelen lennek ilyesmire. Mindenkit ellokok magamtol es olyan mintha a testemen osztoznek valakivel aki szornyusegeket muvel azokkal akik megprobalnak szeretni. Tobbszor is kiesnek dolgok,mondatok vagy mozdulatok es nem emlekszem rajuk. Bantottam is magam robbszor is mert rohamszeruen meg akarok szabadulni attol az énemtől aki bennem van es megkeseriti az eletem... en szkizofren vagyok?

skizofrén vagyok?

üdv, én nagyon nehezen vettem rá magam, hogy egyáltalán pszichológust keressek, és most is remegek mert nem hiszem el, hogy idáig jutottam...17 éves vagyok, és rengeteget olvastam mentális, és személyiség zavarokról szóló cikket, de nem akartam elhinni, hogy efelé problémáim lehetnek. remek családi hátterem van, otthon szeretnek és minden rendben van, de nem merek közel engedni magamhoz senkit. Van, hogy elhitetem az illetővel, hogy köztünk lehet valami és miután kezdem érezni a kötődést, megbántom és fájdalmat okozok neki és magamnak is... a fájdalomtól tudom, hogy nem vagyok normális mert él

Mit tud javasolni?

Jónapot! Szeretnék kérni segítséget/javaslatot abban,hogy ez milyen fajta betegség. Az egész onnan kezdődött,hogy régen családi bántalmazásban volt részem. Régen nagyon agresszív gyerek voltam,és folytonosan változott a hangulatom. Majd bekerültem a pszichiátriára agresszív viselkedés miatt. Majd a diagnózisom: Serdülőkori magatartászavar lett. Később romlott az állapotom. Jelenleg 16 éves vagyok. Általánosban kiközösítettek,folyamatosan bántalmaztak az osztálytársaim. Középiskolában szintén kötöszködnek velem,most jelenleg magántanuló vagyok. Megint agresszív voltam,mert rendszeresen verekedt

Mit tud javasolni?

Jónapot! Szeretnék kérni segítséget/javaslatot abban,hogy ez milyen fajta betegség. Az egész onnan kezdődött,hogy régen családi bántalmazásban volt részem. Régen nagyon agresszív gyerek voltam,és folytonosan változott a hangulatom. Majd bekerültem a pszichiátriára agresszív viselkedés miatt. Majd a diagnózisom: Serdülőkori magatartászavar lett. Később romlott az állapotom. Jelenleg 16 éves vagyok. Általánosban kiközösítettek,folyamatosan bántalmaztak az osztálytársaim. Középiskolában szintén kötöszködnek velem,most jelenleg magántanuló vagyok. Megint agresszív voltam,mert rendszeresen verekedt

Mit tud javasolni?

Jónapot! Szeretnék kérni segítséget/javaslatot abban,hogy ez milyen fajta betegség. Az egész onnan kezdődött,hogy régen családi bántalmazásban volt részem. Régen nagyon agresszív gyerek voltam,és folytonosan változott a hangulatom. Majd bekerültem a pszichiátriára agresszív viselkedés miatt. Majd a diagnózisom: Serdülőkori magatartászavar lett. Később romlott az állapotom. Jelenleg 16 éves vagyok. Általánosban kiközösítettek,folyamatosan bántalmaztak az osztálytársaim. Középiskolában szintén kötöszködnek velem,most jelenleg magántanuló vagyok. Megint agresszív voltam,mert rendszeresen verekedt

Személyiségzavar

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr A 30éve famról lenne szó,Évek óta nem dolgozik bezártan ell van a lakásban Tv,Számitó gép Ha csak igy lenne azt az állapotot is elfogadnám már Van ugy hogy észreveszem minha valakivel beszélgetne és hadonászik feléje ,Űditős fakonokba pisil,mikor zuhanyzik ott végzi ell a székletétt,és ott is hagyja,vagy éppen én nem az anyja vagyok robot vagyok és megtámad leakarja szedni az álarcom sok tamadás kiadásból mindig a rendőrségen jutotunk ki utána biroság Sokszor volt pszichiátrián ott begyógyszerezték és haza engedték,habár monták szkizofén a gyerekMost ott tartunk Bőr

Oldalak