Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Sportpszichológia

Sportpszichológia? Miben nyújt segítséget a sportpszichológus?

Mi a sportpszichológia?

A  sportpszichológia a sportolást és a sportteljesítményt befolyásoló faktorokkal, illetve a sportolás pszichés hatásaival, a sportoló ember pszichológiai jellemzőivel foglalkozik, a fizikai teljesítőképességet mentális eszközökkel növeli.

A sportpszichológia célja

A sportpszichológiai foglalkozások célja, hogy kialakítsa azt az ideális mentális klímát, amely felszabadítja azokat a tipikus sportolói képességeket és energiákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a sportoló a lehető legjobb egyéni teljesítményét nyújtsa. További cél, hogy a pszichés és mentális egészséget növeljük, vagy megóvjuk az extrém teljesítményhelyzetekben.

Hogyan dolgozhatunk együtt a sportpszichológussal?

A sportpszichológust felkeresheti a sportoló, de sok esetben az edző az, aki először felveszi a kapcsolatot a szakemberrel, illetve fiatalok és gyerekek esetében a szülő az, aki először jelentkezik, illetve együtt érkezik a fiatal sportolóval.

A sportolók érkezhetnek azzal a kéréssel, hogy segítsünk és kísérjük végig a felkészülésüket egy megmérettetésre (pl. fél-egy év múlva nemzetközi bajnokság), vagy szeretnének egy konkrét problémát megoldani: pl. túlzott izgalom és szorongás versenyek előtt, közben; rajtláz; versenyen nyújtott alacsonyabb teljesítmény; visszatérő hibák; hibajavítás; sérülés utáni nehéz visszatérés; versenyzéssel kapcsolatos attitűd és hibás gondolkodás megváltoztatása; magánéleti gondok hatása a sportteljesítményre.

Az alábbi problémák esetén mindenképp érdemes sportpszichológussal konzultálni:

 • váratlan teljesítmény csökkenés, főleg versenyen
 • hullámvölgyből, rossz szériából nem tud kilépni a sportoló
 • „edzésmenő”: csak edzésen tud jól teljesíteni, versenyen nem
 • apatikus, „energiátlan" versenyzés
 • csökkent motiváció
 • céltalanság, céltévesztés
 • fokozott ingerültség, sértődöttség
 • önértékelési bizonytalanság, saját maga leértékelése
 • a sporttevékenység feladásának fontolgatása
 • koncentrálási, figyelemfókuszálási nehézségek
 • alvás- illetve étkezési zavar

 

A sportpszichológus az edzőkkel való együttműködésre törekszik a sportoló érdekében. De az edző maga is kérhet támogatást a munkájához: konzultáció, sportolókról szóló információk megosztása, formaidőzítés elősegítése, problémamegoldás, viselkedéses gondok kezelése, kommunikációs képességek fejlesztése, sportágspecifikus tehetségkiválasztás, edző-szülő konfliktusok feloldása, csapaton belüli feszültségek kezelése.

A sportpszichológusi munka lépései és módszerei

 1. A sportoló megismerése
 2. Pszichodiagnosztika
 3. Motivációs bázis megismerése és módosítása
 4. Személyiség-és sportolói profil felállítása, célirányos tesztek
 5. Konkrét probléma megoldása: relaxációs technikák, mentális tréning, imagináció és vizualizáció (képzeleti képekkel való munka), mentálhigiénés tanácsadás, verbális terápia, kognitív technikák, csapatépítés stb.
 6. A tanultak beépítése az edzésekbe
 7. A tanult technikák működtetése a versenyeken
 8. Visszajelzés, ellenőrzés

Ki a sportpszichológus?

Vigyázzunk arra, hogy nem mindenki sportpszichológus szakember, aki annak hirdeti magát. Sportpszichológus az lehet, aki öt év egyetemi tanulmányok után pszichológus diplomát szerez, majd a Semmelweis Egyetem Testnevelési Főiskola karán két éves szakképzés után sportpszichológus diplomát kap. Nem kötelező, de jó, ha a sportpszichológus is sportol, sportolt valamilyen szinten, és van személyes tapasztalata a sportolói életről.

A leírást Sági Andrea pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

Szakemberek

Pszichológus válaszol

Szülői alkalmasság kérése

Olyan pszichológust keresek, aki ( k ) véleményét a bíróság elfogadja ( igazságügyi ) és elvégezne ( nének ) rajtam / velem a tárgyban megjelölt alkalmassági tesztet. Köszönettel, Bántelki lajos ( 06-70-4-32-52-00 )

kicsit összetett

Egy 20 éves lány vagyok. 4éve küzdősportolok egyedüli lányként csapatomban. Minden helyzetben szükségem van a figyelemre amit ha nem kapok meg rosszul érzem magam. Szeretem az életem, a sportom szerelmese vagyok. Első versenyévemben veretlen voltam de ebben az évben csak vereségem volt. Valamiért lefagyok. Valószínűleg a bizonyítási vágy miatt. Ott tartok hogy már alábecsülöm magam. Ezen változtatnom kell!

Nem akar sportolni.

Tisztelt Doktor Nő! 6-éves kisfiamról lenne szó. Két hónapja járunk cselgáncs edzésre,mert úgy gondoltuk,hogy a felesleges energiáját legyen hol levezetni,és egyébként is hiszünk a sport nevelő hatásában. Elkezdtük heti egy alkalommal edzésre hordani. Szerveztünk még be másik két ismerős kisgyermeket,hogy ne legyen probléma a beszokással. Ha nem is nagy örömmel,de járt a fiunk. Az utolsó edzésen amire elvittük már nem akart beállni(fáj a fogam,unalmas,fáj a hasam),volt mindenféle kifogás,úgy,hogy a harmadik gyakorlás után, az edzők neki ítélték a gyakorlás végén az érmet,ami egy hétig nál