Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Sportpszichológia

Sportpszichológia? Miben nyújt segítséget a sportpszichológus?

Mi a sportpszichológia?

A  sportpszichológia a sportolást és a sportteljesítményt befolyásoló faktorokkal, illetve a sportolás pszichés hatásaival, a sportoló ember pszichológiai jellemzőivel foglalkozik, a fizikai teljesítőképességet mentális eszközökkel növeli.

A sportpszichológia célja

A sportpszichológiai foglalkozások célja, hogy kialakítsa azt az ideális mentális klímát, amely felszabadítja azokat a tipikus sportolói képességeket és energiákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a sportoló a lehető legjobb egyéni teljesítményét nyújtsa. További cél, hogy a pszichés és mentális egészséget növeljük, vagy megóvjuk az extrém teljesítményhelyzetekben.

Hogyan dolgozhatunk együtt a sportpszichológussal?

A sportpszichológust felkeresheti a sportoló, de sok esetben az edző az, aki először felveszi a kapcsolatot a szakemberrel, illetve fiatalok és gyerekek esetében a szülő az, aki először jelentkezik, illetve együtt érkezik a fiatal sportolóval.

A sportolók érkezhetnek azzal a kéréssel, hogy segítsünk és kísérjük végig a felkészülésüket egy megmérettetésre (pl. fél-egy év múlva nemzetközi bajnokság), vagy szeretnének egy konkrét problémát megoldani: pl. túlzott izgalom és szorongás versenyek előtt, közben; rajtláz; versenyen nyújtott alacsonyabb teljesítmény; visszatérő hibák; hibajavítás; sérülés utáni nehéz visszatérés; versenyzéssel kapcsolatos attitűd és hibás gondolkodás megváltoztatása; magánéleti gondok hatása a sportteljesítményre.

Az alábbi problémák esetén mindenképp érdemes sportpszichológussal konzultálni:

 • váratlan teljesítmény csökkenés, főleg versenyen
 • hullámvölgyből, rossz szériából nem tud kilépni a sportoló
 • „edzésmenő”: csak edzésen tud jól teljesíteni, versenyen nem
 • apatikus, „energiátlan" versenyzés
 • csökkent motiváció
 • céltalanság, céltévesztés
 • fokozott ingerültség, sértődöttség
 • önértékelési bizonytalanság, saját maga leértékelése
 • a sporttevékenység feladásának fontolgatása
 • koncentrálási, figyelemfókuszálási nehézségek
 • alvás- illetve étkezési zavar

 

A sportpszichológus az edzőkkel való együttműködésre törekszik a sportoló érdekében. De az edző maga is kérhet támogatást a munkájához: konzultáció, sportolókról szóló információk megosztása, formaidőzítés elősegítése, problémamegoldás, viselkedéses gondok kezelése, kommunikációs képességek fejlesztése, sportágspecifikus tehetségkiválasztás, edző-szülő konfliktusok feloldása, csapaton belüli feszültségek kezelése.

A sportpszichológusi munka lépései és módszerei

 1. A sportoló megismerése
 2. Pszichodiagnosztika
 3. Motivációs bázis megismerése és módosítása
 4. Személyiség-és sportolói profil felállítása, célirányos tesztek
 5. Konkrét probléma megoldása: relaxációs technikák, mentális tréning, imagináció és vizualizáció (képzeleti képekkel való munka), mentálhigiénés tanácsadás, verbális terápia, kognitív technikák, csapatépítés stb.
 6. A tanultak beépítése az edzésekbe
 7. A tanult technikák működtetése a versenyeken
 8. Visszajelzés, ellenőrzés

Ki a sportpszichológus?

Vigyázzunk arra, hogy nem mindenki sportpszichológus szakember, aki annak hirdeti magát. Sportpszichológus az lehet, aki öt év egyetemi tanulmányok után pszichológus diplomát szerez, majd a Semmelweis Egyetem Testnevelési Főiskola karán két éves szakképzés után sportpszichológus diplomát kap. Nem kötelező, de jó, ha a sportpszichológus is sportol, sportolt valamilyen szinten, és van személyes tapasztalata a sportolói életről.

A leírást Sági Andrea pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

Szakemberek

Pszichológus válaszol

Ki ellenőrzi a pszichológust

Az lenne a kérdésem, hogy ki vagy milyen szervezet, hatóság vagy kamara ellenőrzi a pszichológus munkáját és amik a terápiák alatt történnek és kihatással vannak a kliens életére miként kerülnek megítélésre? Ha egy pszichológus olyat tesz amivel árt a kliensnek és krízist okoz ezzel, akkor az esetet ki vizsgálja ki? Hol van a pszichológus felelőssége és ki elkenőrzi a munkájának minőségét és eredményét? Hová lehet fordulni panasszal vagy kinek lehet visszajelzést adni, ha egy pszichológus szakmai munkájával kapcsolatban probléma merül fel?

Izgulás, versenyek előtti stressz leküzdése

Nos, én egy 17 éves lány vagyok, 5 éve Kick-boxolok, 3 éve versenyszerűen. Borzasztóan izgulós vagyok a versenyek és a meccsek előtt. Rengeteg versenyen voltam már, de egy kicsit sem csillapodott. Nem eszem, rossz a közérzetem, szorongok, feszült vagyok és emiatt vesztem el sokszor a meccseimet, nem tudok fejben ott lenni, annyira az van a fejemben hogy jobb nálam az ellenfél, hogy konkrétan lefagyok, nem tudok koncentrálni.. Van erre esetleg valami ami segíthet, hogy legyőzzem? Bármi? Nagyon szeretném leküzdeni, hogy Európa bajnok lehessek..

Barátnő-testedzésfüggés?

Tisztelt Pszichológus!Van egy barátnőm,akit nagyon szeretek,a kapcsolatunk is jónak mondható.A kérdésem,hogy a sportolás mennyisége meddig tekinthető "normálisnak"?Nemrég hallottam a testedzésfüggőségről és nem tudom eldönteni,hogy a barátnőm érintett-e benne?A barátnőm fut,versenyez is,tehát mondhatni sokat edz. Heti 7-8 órát biztosan futással tölt el,mivel maraton feletti távokra készül,folyamatosan.Dolgozik mellette,ami szintén sok idejét elveszi.Velem is tölt időt,amik általában jó hangulatban telnek,mégis gondolkodtam, vajon függője lehet-e a futásnak és azért megy-e szerintem veszélyesen

Sport, önbizalom

Üdv! Fiam 11 éves, aktívan focizik. Heti 4 edzés, hétvégén meccs, U13-as bajnokságban. Lassan egy éve igazolt jelenlegi csapatához, ahová a kezdetek óta hívták. De a teljesítménye nem ugyanaz, mint amit előző csapataiban hozott. Nehezen oldódó, megfigyelő típusú gyerek, hamar "leizzad" hamar jön zavarba. Visszafogottá vált játéka. Ami viszont megdöbbentő volt számomra, hogy lehetősége adódott előző csapattársaival játszani, ahol kiemelkedő teljesítményt nyújtott és a mozgása is a régi, felszabadult volt. Más szülők mindezt nem látják, tudják, de jöttek hozzám gratulálni, hogy a gyermekem mily

info

Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: 15 éves lányom 8 éve úszik, ez idő alatt rengeteg versenyen, megmérettetésen vett részt országszerte. Az utóbbi időben azonban nem találja önmagát, sem a sportban, sem az önbizalmát illetően. Alapvetően egy zárkózott, bátortalan, visszahúzódó természete van.Kérdésem az lenne, tudna-e megoldást a jobb teljesítmény elérése, ill. a magabiztosság, céltudatosság elérésében segíteni. köszönettel Fias Csaba

EB

Tisztelt Pszichológusnő! 18 éves fiam élete első felnőtt versenyén kvalifikálta magát , az U22 -es katate Europa Bajnokságra , majd hatalommal visszaélve a szervezet elnöke 1 olyan személynek adta a kvótát, akit a kvalifikácios versrnyen a gyermekem megvert! Miota kiderült h nem mehet az Eb-re ideges, dekoncentrált,teljesen el van keseredve.Persze a család, edző, és még rengeteg karatéka mellette áll, és igazságtalannak tartják a döntést. Hogyan tudnék segíteni a fiamnak abban hogy feldolgozza ezt a helyzetet, hogy továbbra is motivált és kitartó legyen? Segítségét előre is köszönöm!

Szülői alkalmasság kérése

Olyan pszichológust keresek, aki ( k ) véleményét a bíróság elfogadja ( igazságügyi ) és elvégezne ( nének ) rajtam / velem a tárgyban megjelölt alkalmassági tesztet. Köszönettel, Bántelki lajos ( 06-70-4-32-52-00 )

kicsit összetett

Egy 20 éves lány vagyok. 4éve küzdősportolok egyedüli lányként csapatomban. Minden helyzetben szükségem van a figyelemre amit ha nem kapok meg rosszul érzem magam. Szeretem az életem, a sportom szerelmese vagyok. Első versenyévemben veretlen voltam de ebben az évben csak vereségem volt. Valamiért lefagyok. Valószínűleg a bizonyítási vágy miatt. Ott tartok hogy már alábecsülöm magam. Ezen változtatnom kell!

Nem akar sportolni.

Tisztelt Doktor Nő! 6-éves kisfiamról lenne szó. Két hónapja járunk cselgáncs edzésre,mert úgy gondoltuk,hogy a felesleges energiáját legyen hol levezetni,és egyébként is hiszünk a sport nevelő hatásában. Elkezdtük heti egy alkalommal edzésre hordani. Szerveztünk még be másik két ismerős kisgyermeket,hogy ne legyen probléma a beszokással. Ha nem is nagy örömmel,de járt a fiunk. Az utolsó edzésen amire elvittük már nem akart beállni(fáj a fogam,unalmas,fáj a hasam),volt mindenféle kifogás,úgy,hogy a harmadik gyakorlás után, az edzők neki ítélték a gyakorlás végén az érmet,ami egy hétig nál