Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pszichodráma

Mi a pszichodráma?

A pszichodráma az egyik legismertebb – s Magyarországon a legelterjedtebb – csoportpszichoterápiás irányzat. A pszichodrámát azért nevezzük "drámának", mert dramatikus módon dolgozzuk fel életünk különböző eseményeit. A „pszicho” előtag utal arra, hogy a dráma témáját a lelki tartalmak, a belső konfliktusok adják.

A pszichodráma atyja

A pszichodráma Jacob Levi Moreno nevéhez fűződik, aki a 20. század első felében dolgozta ki az akcióelvű, cselekvésközpontú, tüneti- és feltáró jellegű csoportpszichoterápiás módszert. A pszichodrámát Mérei Ferenc honosította meg Magyarországon az 1970-es évek elején. 1974-ben elindult Pszichoterápiás Hétvégék mozgalma, amelyben a többféle csoportmódszer között vezető irányzattá vált a pszichodráma.

A pszichodráma, mint módszer

Rendkívül hatékony módszer, amelynek nagy előnye, hogy segítségével az önismereti út, a terápiás folyamat játékossá, örömtelivé tud válni. Ereje a kreativitás és a spontaneitás felszabadításában rejlik, amelyben a verbális és nonverbális kommunikációnak egyaránt fontos szerep jut.

A pszichodráma sajátja az akció, a játék, a dramatikus megjelenítés. A pszichodráma segít abban, hogy eljátsszuk, újraéljük, módosítsuk múlt történéseit, konfliktusait, kipróbáljuk a jövő lehetőségeit, megmutassuk és feldolgozzuk a belső világ ki nem mondott érzéseit, vágyait és félelmeit. Mivel minden megjeleníthető, a játékok során a külső és belső konfliktusok láthatóvá és újra átélhetővé válnak, s mindez a változás-változtatás lehetőségét is magával hozza.

Mikor hasznos a pszichodráma?

Önismereti csoportként alkalmas a személyiség fejlesztésére, az önismeret elmélyítésére, az érzelmi, kapcsolati problémák megoldására.

Terápiás csoportként a személyiség mélyebb rétegeinek elérése és megmunkálása a célja, s a komolyabb lelki és pszichoszomatikus betegségek gyógyítását tudja vállalni.

A pszichodráma és a pszichodramatikus elemek jól használhatóak a szervezetfejlesztésben, közösségformálásban, valamint az oktatásban, képzésekben is.

A gyermek pszichodráma hangsúlyos szerepet kap mind a nevelési tanácsadókban, mind a gyermek pszichoterápiás ambulanciákon.

Hogy néz ki egy pszichodráma csoport?

A pszichodráma csoport 10-12 főből áll.  Fontos tudni, hogy pszichodrámát csak ebben a módszerben kiképzett szakember tarthat orvosi, vagy pszichológusi alapképzettséggel, általában ketten vezetik a csoportot.

A csoport többnyire zárt, azaz állandó tagsággal dolgozik 140-250 terápiás órában, de lehet lassú, nyitott is. A csoportfoglalkozásokra általában kéthetenkénti gyakorisággal, alkalmanként 4-6 órányi időtartamban, vagy havi egy hétvégi napon kerül sor. A csoportba lépés előtt a terapeuták minden jelentkezővel egyéni interjút folytatnak, amelyben tisztázódnak a jelentkező elvárásai és céljai a csoporttal kapcsolatban.

Tematikus pszichodráma csoportokra is lehet jelentkezni, pl. párkapcsolati konfliktusok, szülői szerepek, testi betegségek, válás feldolgozása köré szerveződnek csoportok, vagy kifejezetten fiatal felnőtteknek, vagy csak nőknek indítanak önismereti csoportokat.

Hol tájékozódhatok a pszichodrámáról?

A Magyar Pszichodráma Egyesület, amely 1989 óta áll fenn, adja a pszichodráma szakmai hátterét és ma már az egyik legnagyobb magyarországi csoportpszichoterápiát nyújtó szervezet. A  honlapjukon lehet tájékozódni az induló csoportokról, szakmai képzésekről és a szakemberekről.

A leírást Sági Andrea pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

Szakemberek

Pszichológus válaszol

Párkapcsolat

Üdvözletem! Próbáltam elmagyarázni a páromnak hogy már kihültek az érzelmeim iránta de ő ezt sehogyan nem fogadja el. Öngyilkossággal fenyegetőzik folyton. Nem tudja elkepzelni az életét nélkülem akkor ő inkább meghal mindig ezt mondja. Napokig nem eszik. Minden lépesemet figyeli stb. A családja pedig azzal fenyeget engem hogy ha bármi baja lesz a fiuknak készüljek fel a legrosszabbra. Hogyan lehetne megértetni vele ezt hogy ennek nincs jövője már és hogy az élet megy tovább?

Alkoholizmus

Tisztelt pszichológus Hölgy / Úr! Az elmúlt 4 évben sajnos egyre többet iszom. Mára már eljutottam arra szintre, hogy ezt belátom és ezen változtatni szeretnék.. Nincsenek elvonási tüneteim ( kéz remegés.. Stb) amit észre veszek ha nem iszom az a "sóvárgás"... Sokszor eszembe jut, hogy jó lenne inni egy pohár bort. Bentlakásos intézménybe, és csoportos terápiára nem szeretnék menni/járni. Jobb lenne csak egy valaki, aki szakszerű segítséget adni. A kérdésem az lenne, hogy hol kezdjem? Hova forduljak segítségért? A választ előre is köszönöm. Üdv.

Ki ellenőrzi a pszichológust

Az lenne a kérdésem, hogy ki vagy milyen szervezet, hatóság vagy kamara ellenőrzi a pszichológus munkáját és amik a terápiák alatt történnek és kihatással vannak a kliens életére miként kerülnek megítélésre? Ha egy pszichológus olyat tesz amivel árt a kliensnek és krízist okoz ezzel, akkor az esetet ki vizsgálja ki? Hol van a pszichológus felelőssége és ki elkenőrzi a munkájának minőségét és eredményét? Hová lehet fordulni panasszal vagy kinek lehet visszajelzést adni, ha egy pszichológus szakmai munkájával kapcsolatban probléma merül fel?

Hogy dolgozzam fel?

Tisztelt Pszichológus Úr,Hölgy! Olyan dolgot éltem meg 2 napja,melytől nem tudok elvonatkoztatni,szeretném mihamarabb elfelejteni,ehhez kérek segítséget. Kedd reggel kilépve a házunk főbejáratán 5 méterre tőlem megláttam a földön fekve egy hölgyet mínusz 5fokban hálóingben mozdulatlan volt.Meggyőződésem volt,h nem él, ezért a megpillantott első embert akit észrevettem az utcán,segítségért kiabáltam ő pedig visszakiabált,h "hívjon mentőt".Mindezt úgy tettem,h a helyszínről szinte elrohantam,a közelben lévő ABC-be ahol segítséget kértem,h hívjunk mentőt.Munkába mentem,ezért a sokk hatás ami ér

Mit tegyek?

Augusztusba jöttünk össze párommal, akinek nagyon beteg volt édesanyja. 120 km tàvolság van köztünk de ezt szépen tudtuk kezelni. 1 hete meghalt az édesanyja. Próbáltam támogatni rá venni hogy jöjjön el legyünk együtt ezt a részemről önzőségnek titulálta. Felhívott hogy eldöntötte hogy ezt ő befejezi és pont semmi előjele nem volt a szakításnak. A kapcsolatunk jól működött. Édesanyja ahogy bekerült a kórházba minden nap hívott hogy valakinek kisírja magát. Nem tudom hogy miért tette ezt velem aki támogatta mindenben mellette állt.

kihez forduljak?

Üdvözletem! Utcán vonaton de főleg buszon szorongok,izzadok,émelygek és a semmiből egy hatalmas fáradság érzés tör rám,aminek egyre inkább ahogyan ellenállok egy szédülés érzet tör ki rajtam. Mit kezdjek ezzel a szédelgős émelygős fáradság érzettel és kihez forduljak vagy mit alkalmazzak önök szerint? Üdvözlettel Márk!

stressz, vagy pánikbetegség ?

Kedves Doktor Úr / Hölgy 45 éves nő vagyok, hat gyermekem van, ebből már csak három él velem. 2012 óta orvosilag bizonyított parox tachicardiám van életemben hat évig voltam kezelve pszichiátrián, szerotonin zavar, illetve histrionikus személyiségzavar miatt. Ezzel 2004 óta nem volt problémám. 2012 ben komoly trauma ért, illetve a történteket én úgy éltem meg, és azóta sem tudtam magam túl tenni rajta. Szinte napi szinten idézem fel újra az eseményeket, ugyan azzal a félelemmel, és fájdalommal mit akkor éreztem. Képtelen vagyok a történtek helyszínére vissza menni, ha ott vagyok újra élem a

Szülői alkalmasság kérése

Olyan pszichológust keresek, aki ( k ) véleményét a bíróság elfogadja ( igazságügyi ) és elvégezne ( nének ) rajtam / velem a tárgyban megjelölt alkalmassági tesztet. Köszönettel, Bántelki lajos ( 06-70-4-32-52-00 )

Neurózis vagy pszichózis?

Elsősorban azt a jelenlegi problémámat kell megoldanom, hogy elhiggyem magamról, képes vagyok elvégezni egy bizonyos feladatot egy adott közösségen/csoporton belül az átlagosnál jobban.És ami a legfontosabb képes vagyok elfogadtatni magamat a többiekkel egy bizonyos társadalmi normalitás keretein belül, mert számomra ez egy fontos momentum az életemben, ez a fő csapásirány.Ez a mélyről jövő bizonytalanság onnan ered, hogy a múltban a Rivális fél (Nő) és annak „udvartartása” célzott irányítás alatt észrevették/kifigyelték a hiányosságaimat/gyengeségeimet, és a megfelelő időpontban lecsaptak rá