Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pszichoanalízis

Pszichoanalízis

A pszichoanalízis a pszichológiában mélylélektani vizsgálati és kezelési módszer, mely a lelki zavarokat az ún. „tudatalatti okok”, tudattalan folyamatok feltárásával igyekszik gyógyítani.

A pszichoanalízis elmélete

A módszer atyja és névadója a világhírű osztrák neurológus, Sigmund Freud volt. A pszichoanalitikus elméletek alapja egyrészt a tudatos és a tudattalan tartományok elkülönítése, másrészt a személyiség háromszintű felosztása (ösztön-én, én, felettes-én).

Freud értelmezésében a tudatosság állapotát a gyors elmúlás, de könnyű előhívás jellemzi, míg a tudattalan kapcsán két tartományt különít el: a lappangó, de tudatba hozható tudattalant, melyet tudatelőttesnek nevez, melynek elemei aktuálisan kívül esnek a tudatosságon, de könnyen a tudatba hozhatók; illetve az elfojtott tudattalant, mely nem közvetlenül hozzáférhető. A pszichoanalitikus iskola alapelmélete, hogy az elfojtás révén tudattalanná váló emlékek és motivációk nagy hatással vannak a személy motivációira és viselkedésére. Bizonyos tudattalan gondolatok és emlékek – különösen a szexuális és agresszív jellegűek – neurózis (szorongással járó mentális zavar) forrásává válhatnak, ugyanakkor a neurózisok kezelhetőek a tudattalan gondolatok és emlékek felszínre hozásával. Erre irányuló módszerét nevezte el Freud pszichoanalízisnek.

Freud elméletében a személyiség három fő komponensre oszlik: az első az ösztön-én, amely a személyiség magja, a szenvedélyek, a heves impulzusok, ösztönök tárháza. Az úgynevezett örömelv alapján működik, nem ismer korlátokat, bűntudatot, csak a szükségletek azonnali kielégítése hajtja. Ezt regulázza meg a felettes-én, amely az introjektált, azaz belsővé tett szabályok, normák, elvárások gyűjteménye; ez a részünk hordozza a szüleinktől, valamint a társadalomtól kapott értékeket, ide tartozik énideálunk és a lelkiismeretünk is. E kettő terület közt pedig az én közvetít, amelynek feladata a belső egyensúly megteremtése, valamint különféle énvédő mechanizmusok (pl. elfojtás, projekció, racionalizáció) útján igyekszik elhárítani az én számára fenyegető tartalmakat. Emellett a valósághoz igyekszik igazítani az egyén belső késztetéseit, ez a részünk képes a késleltetésre, az alkalmazkodásra. Az analitikus elméletek szerint a szorongás abból fakad, ha e részek között felborul az egyensúly.

Pszichoanalízis a gyógyításban

A pszichoanalízis elméletén több terápiás eljárás is kifejlődött, melyek technikájukban a pszichoterápia céljának és a probléma feltárásának és megoldásának időszükségletében eltérnek. Közös elemük, hogy a terápia folyamatában a személyiség tanult, de sokszor nem tudatos működésmódjainak tudatosítása zajlik, nem csupán racionális, hanem érzelmi szintű megértés a cél, és a terapeuta-kliens kapcsolatban új viszonyulási minták elsajátítása zajlik.

Mindegyik terápiás típus önmegfigyelést és verbális megfogalmazást igényel a pácienstől, illetve megfelelő képzettséget, szaktudást, empátiás megértést, valamint az áttételi–viszontáttételi helyzet kezelésének a képességét a terapeutától. A pszichoanalitikus terápiák kontinuumot képeznek, amelynek egyik végpontján a standard (lege artis) pszichoanalízis, a másikon pedig a pszichoanalitikus megértésen alapuló életvezetési támogatás, tanácsadás, pszichológiai konzultáció foglal helyet.

Standard pszichoanalízis

A standard pszichoanalízis a pszichoanalitikus alapszabály szerint folytatott terápiás eljárás, amely fekvő helyzetben történik. Feltáró, verbális módszer, fontos eszköze az értelmezés. A terápiás anyag jelentős része az áttételi-viszontáttételi érzésekből származik. A személyiségen belül működő – többnyire tudattalan – dinamikus erők átstrukturálásán keresztül hat, aminek eredménye a tünetek javulása, valamint a személyiség összműködésének javulása is. A terápiás folyamat fontos része, hogy a személyiség kóros, konfliktusos részei a terápiás kapcsolatban – a páciens viselkedésében és viszonyulásában – széles területen megjelennek, megérthetővé és átdolgozhatóvá válnak. Általában ambulánsan alkalmazandó.

A páciens és az analitikus együttműködését a pszichoanalízis alapszabálya indítja el. Ebben a páciens vállalja, hogy olyan szabadon mondja el érzéseit, gondolatait, amennyire csak tudja, nem cenzúrázza azokat. Tudomásul veszi, hogy terápiás helyzetben mindig verbális keretek között kell maradnia, impulzusait nem valósíthatja meg cselekvés formájában. Az alapszabály révén lehetővé válik a szabad asszociáció, amely egyre inkább kiteljesedik az analízis előrehaladtával.

A szabad asszociációra az analitikus egyenletesen lebegő figyelme irányul. Miközben ilyen módon figyeli a páciens asszociációit, befogadja magába a páciens által közölt érzéseket, tartalmakat. Személyiségét megosztva egyik személyiségrészével azonosítja magát ezekkel a tartalmakkal, a másik személyiségrészével pedig megfigyeli az azonosítás révén benne keletkező érzéseket, gondolatokat, fantáziákat, és felhasználja ezeket a megértés céljára úgy, hogy igénybe veszi szakmai tudását, tapasztalatai és kreatív kapacitását.

Ezek után a megértését terápiás intervenció formájában visszajuttatja a páciensnek. A terápiás intervenció által közvetített megértés átalakítja a beteg belső világát, segítve ezzel adaptív és integratív fejlődését.

Ki végezheti? Orvosi vagy pszichológusi diplomával és pszichoterápiás szakvizsgával rendelkező személy, aki pszichoanalitikus módszerspecifikus képzettséget szerzett. Tömegellátásra intenzív, sok időt és energiát igénylő volta miatt nem alkalmas.

Pszichoanalitikusan orientált pszichoterápia, pszichodinamikus terápia

A pszichoanalízis dinamikus szemléletére építő, nem időhatáros egyéni terápia, amely egy vagy több paraméterében (elrendezés, időtartam, technikák) eltér a standard analízistől, a beteg terápiás terhelhetőségének függvényében. Feltáró módszer, amely a személyiség átdolgozásán keresztül éri el a tünetek javulását és a személyiség változását. Ambuláns és kórházi keretek között egyaránt alkalmazható.

Pszichoanalitikus rövidterápia

A pszichoanalízis elméletére és módszertanára támaszkodó terápia, amelyben az ülésszámot előre meghatározzák. A módszer nem vállalkozik a személyiség teljes, csakis az aktuális problémát/tünetet kiváltó nem tudatos pszichés konfliktusok feltárására és átdolgozására. A tünetért felelős lélektani konfliktust állítja fókuszba. Ülő helyzetben történik. Ambuláns és kórházi keretek között egyaránt alkalmazható.

Ki végezheti? Szakorvosi vagy klinikus szakpszichológusi végzettséggel és pszichoterápiás szakképesítéssel rendelkező pszichoanalitikus pszichoterapeuta, pszichoanalitikusan orientált pszichoterapeuta.

A leírást Makai Nóra pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

Pszichológus válaszol

Zárkózottság,

Üdvözlöm. A problémám az, hogy túlzottan zárkózott vagyok. Gyerekkoromban soha nem lehetett véleményem, nem volt senki akinek elmondhattam volna a gondjaimat. Egy iszákos apa, majd egy újabb iszákos nevelőapa mellett nem igazán kell leírnom szerintem mi miatt alakult ki nálam a dolog. De a baj az hogy magamtól nem tudok beszélgetést kezdeményezni, ha kérdeznek válaszolok ennyi. Ez a párkacsolatomra is kihat, és tanácstalan vagyok. Nem tudom mit tegyek hogy változtatni tudjak a dolgon. Kérem adjon valami tanácsot. Köszönöm a válaszát.

Miért a szerelem a legfontosabb az életemben?

Kedves Válaszadó, Már hosszú évek óta érdekel hogy miért ilyen kiemelten fontos nekem a szerelem meg a párkapcsolat. Szoktam olvasgatni az oldalt és sok embernek pl a munkahelyi, családi gondjai a fontosak, nekem meg ezek eszembe se jutnak. Nem tudom miért lehet ez de mindig kiemelt figyelmet szenteltem mind a kapcsolataimnak mind a szexualitásnak. Nem tudom hogy ez lehet-e valami következménye amit kiskoromban éltem át? Szeretnék nem a ‘partneremnek élni’ végre, és nem azon agyalni hogy jó-e a kapcsolatom vagy nem. Csak szeretnék kiszakadni ebből és fontosabb dolgokra koncentrálni. 24 éves

Miért álmodok az exemmel?

Kedves Pszichológus! Nem tudtam ez a probléma hova sorolandó, ezért elnézést kérek. 22 éves vagyok lány vagyok, jelenleg boldog párkapcsolatban élek lassan egy éve. Kb egy éve szakítottunk az előző barátommal, távkapcsolatban éltünk. Nem telt el sok idő amikor összejöttem a mostani barátommal, ismertük egymást régóta. A problémám az, hogy viszonylag gyakran (havonta egyszer) álmodok az ex barátomról, általában szexuális témájút. Rettenetesen érzem magam miatta, szorongok emiatt, úgy érzem mintha megcsalnám a mostani párom. Álmodtam már más fiúkkal is erotikusat, ezért is rosszul érzem magam.

Milyen módon tud rám hatni egy analitikus terápia?

Elkezdtem egy analitikus terápiára járni, önértékelési, illetve életvezetési porblémákkal. A problémáimnak része az is, hogy akaratgyenge, nehezen motiválható vagyok, és nincsenek céljaim. Mi olyat tud mondani nekem egy terapeuta, amitől elkezdek másképp viselkedni. Pédául, ha lusta vagyok a munkában, vagy demotivált, milyen módon próbál a terapeuta motiválni, vagy rávezetni, hogy jobb legyen a hozzáállásom a munkámhoz. Milyen módon éri el, hogy higyjek magamban? Illetve, hogyan segít a félelmeim szorongásaim leküzdésén? Miben tud többet nyújtani, mintha csak egy ismerősnek beszélnék az életem

Érdemes ezzel a pszichológussal terápiára mennem

A napokban voltam első interjún egy hölgy pszichológusnál Skype-on keresztül, nagyon kedves volt, és megértő, hitelesen reagált a problémáimra. Hosszas keresgélés után azért őt választottam, mert szakmailag magasan kvalifikált, és úgy érzem, hogy a problémáim nem aprók, így kevésbé képzett szakember kevés lenne számomra. Viszont nem tudok teljesen elmenni felette, hogy a kicsit többet mutat magából, mint, ami az én ízlésemnek megfelel, illetve a sminkelési stílusa sem az én világom. Szakemberként hitelesnek érzem őt, és meg tudok nyílni előtte, viszont szeretném megkérdezni, hogy ez a negatív

Hogy működnek ezek a dolgok a pszichoterápiában

Hosszú hezitálás után elkezdtem online pszichoterapeutáktól ajánlatokat kérni, így valószínűleg terápiára fogok járni. A problémám az, hogy jóval nagyobb álmaim voltak, mint, amiket valójában elértem. Két út lenne lehetséges, az elmaradt sikerek bepótlása, vagy a elfogadni, hogy egy jó szakmai karrier nélkül élek tovább egyszerűbb életet. Szeretném megkérdezni, hogy ebben is segít-e a terapeuta, vagy kvázi belehajszol olyan dolgokba is, amik irreális célok. Illetve mennyire gond, ha a terápia elején nem tudom megfogalmazni a terápiás célt, hanem például abban is segítség kell, hogy egyáltalán

párkapcsolat, önértékelés, gyermekkori minták

Üdvözlöm! Segítséget szeretnék kérni. Önértékelési és elengedési problémákkal küzdök párkapcsolat területén, és úgy vélem, a gyermekkori berögződésekből, szülő-gyermek kapcsolatból fakad a problémám. A kérdésem az lenne, tudna e javasolni kezelési módszert esetleg konkrét szakembert? első körben a hipnózis , a pszichoterápia, és a regressziós hipnózis érdekelne, de ha van hatásosabb módszer akkor nyitott vagyok arra is. Válaszát előre is köszönöm!

Gonosz nézés

Tisztelt Pszichologus vagy Szakértö! Bisztos nem fogja érteni, hogy mire akarok ki a kérdésemmel, ezért pontosabban megmagyarázom: Ha valakivel beszélek vagy rábeszélek valakire, hogy kontaktust kössek, akkor rám bámulnak. Még ha valaki butaságot mondd nekem vagy valami gonoszat, folyton engem néz mindenki, még pedig akkor, ha én nem tettem semmit. Mit lehet tenni, hogy az már végre abbahagyon? Már kezdem gonosznak érezni magam amiatt. Àlandoan attol kell szoronganom, hogy rossznak jövök át.

Fejben folyamatosan újraélt negatív emlékek

Már jó ideje napi 5-10 alkalommal újraélek fejben negatív emlékeket. Ezek általában olyan események, melyek során valaki megbántott és nem tudtam, vagy nem akartam megfelelően fellépni a felháborító, indokolatlan viselkedés ellen (sosem provokáltam senkit, ezek az élmények mindig derült égből villámcsapásként értek, tényleg igazságtalanul). Ez a probléma akadályoz a mindennapi tudatos jelenlétben, nem tudok koncentrálni,és újabban már egy-egy ilyen emlék újrajátszására ébredek reggel. Amikor újraélem ezeket, nem vesztem el a kapcsolatot a külvilággal, tudom, hogy csak ruminálok, és már nincs m

Nárcisztikus személy okozta sebek kezelése, felépülés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy segítsen eldönteni, milyen típusú segítségre lenne szükségem. Az elmúlt másfél évben a munkahelyemen egy vélhetően narcisztikus személyiségzavarral rendelkező személlyel hozott össze a sors. Empatikus személyiségem révén kialakult köztünk egy rám igencsak mérgezően ható furcsa kapcsolat, valamiféle energia áramlás, mely egyre jobban tönkre teszi az életemet. Mintha függőjévé váltam volna, félek tőle, mégis mintha szükségem lenne rá. Cégen belül már váltottam máshova több, mint fél éve, mégsem vagyok jobban. Elkerülhetetlen, hogy

Alkoholizmus

Tisztelt pszichológus Hölgy / Úr! Az elmúlt 4 évben sajnos egyre többet iszom. Mára már eljutottam arra szintre, hogy ezt belátom és ezen változtatni szeretnék.. Nincsenek elvonási tüneteim ( kéz remegés.. Stb) amit észre veszek ha nem iszom az a "sóvárgás"... Sokszor eszembe jut, hogy jó lenne inni egy pohár bort. Bentlakásos intézménybe, és csoportos terápiára nem szeretnék menni/járni. Jobb lenne csak egy valaki, aki szakszerű segítséget adni. A kérdésem az lenne, hogy hol kezdjem? Hova forduljak segítségért? A választ előre is köszönöm. Üdv.

anya-fia kapcsolat

Tisztelt Pszichológus! Párom anyukája elvált a férjétől,amikor a párom 7éves volt (most 27) és azóta együtt éltek a nővérével, hármasban. Tavaly a párom nővére elköltözött otthonról, mert férjhez ment, így ketten maradtak. Sajnos az anyukája nagyon ragaszkodó típus. Nagyon erős a párom és anyukája között a lelki közelség,ami néha testi közelségbe is átmegy. Néha ölelgetik egymást és az anyukája olyan közel hajol az arcához,mintha meg akarná csókolni,simogatják egymást és puszikat adnak. Amikor együtt vagyunk mindig hívja telefonon,mikor megy már haza,miért hagyta otthon stb. Párszor választás

Házasság

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! A párommal kapcsolatban szeretném kérni a tanácsát. 3 éve vagyunk kapcsolatban, ebből 2 éve már együtt is élünk illetve 1 évvel ezelőtt közös lakásvétel is történt. Időnként felmerült a házasság kérdése, amire mindig igenlő választ kaptam. A rokonságban most zajlik egy esküvő leszervezése, emiatt most ismét felszínre került a téma, de mostmár azt mondja, nem akar házasságban élni, nem akar elköteleződni, nem csak velem, úgy érzi mással sem képes rá. Azt mondja szerelmes és nem akar engem elveszíteni, gyerekeket is szeretne, de nem házasságban. Illetve, hogy megijed

Tényleg gond lenne velem? Mi bajom lehet?

Már évek óta nem érzek semmit, teljesen üres vagyok belül és az érzékeim is eltompultak.Gyakran érzem úgy mintha csak egy lélektelen test lennék,egy gép.Állandóan lehangolt,melankolikus és fáradt vagyok,akármennyit alszok, mindig ugyanolyan fáradt vagyok. Az időérzékem is torzult,nagyon gyorsan telnek a napok,hetek,hónapok.Állandóan a képességeim alatt teljesítek.Kerülöm az emberek tárasságát ,bár vágyok barátokra illetve párkapcsolatra,de nem vagyok képes elviselni az embereket magam körül,mivel egész nap be vagyok gubózva a gondolataimban,a fejemben élek és nem szeretem ha az emberek kiránta

Emlékzetem miéet nincs?

Tisztel Címzett! 33 éves nő vagyok átlagos életet élek, klassz családdal, nagyon ritkán stresszes munkahellyel rendelkezem. Gyermektelen.Életvitelemre vigyelek, bár van súlyfeleslegem kb10-15kg.Már egy ideje felfigyeltem arra, hogy nem emlékezem a gyerekkoromra, vagy a főiskolán történtekre, nem tudom felidézni, hogy mi volt 1-2 évvel ezelőtt. Nem tudom felidézni, hogy mi volt amikor boldog pillanatot éltem át!Hétköznapokban NEM felejtem el, hogy hová tettem a lakás, kocsi kulcsot, vagy hogy holnap mit kell tennem. Ha valaki megkér valamire nem felejtem el, de azt igen hogy mi volt az általán

Oldalak