Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pszichiátria

A pszichiátria, leánykori néven elmegyógyászat, az orvostudomány egyik ága, bár ma már egyre inkább uralkodik az a nézet, hogy a pszichiátria nem része a medicínának, mert csak megfigyel, kiemel és elkülönít. Ez jó jellemzése is a döntően biológiai szemléletű tudományágra, mely a kóros elmeállapotokat pszichofarmakonokkal gyógyítja. Megkülönböztetünk kis pszichiátriai kórképeket, ezek a szorongásos zavarok (régebbi néven neurózisok), ezek tagolódnak generalizált szorongásra, kevert affectiv-szorongásos kórképekre, pánikbetegségre, különböző fóbiákra, kényszerbetegségekre (obsessiv-compulzív zavar), stb. Itt anxiolytikumok (feszültségoldók) és esetenként antidepresszánsok (hangulatjavítók) adása jön szóba. A nagyobb pszichiátriai kórképekhez sorolandók az affectív zavarok, azaz a hangulati élet zavarai. Ezen a különböző alfajú depressziókat és a mániás kórképeket, valamint a bipoláris zavarokat értjük.

A személyiségzavarok külön kategória, számos alfaja van, az enyhébb alkalmazkodási zavaroktól egészen a súlyos Borderline-zavarokig terjed a spektrum. A disszociatív zavarok legjelesebb képviselője a multiplex személyiség. A nagy pszichiátriai kórképek az ún. pszichotikus megbetegedések, ilyen a paranoia pura, a paranoid zavarok, ezekre többnyire üldöztetéses és nagyzásos téveseszmék a jellemzőek. A klasszikus elmebetegségek természetesen a schizophreniák, azaz a hasadásos elmezavarok. Ezekben a személyiség egésze betegszik meg, hallucinációk, téveszmék, kusza beszéd és gondolkodás jellemzik a zajlások időszakában. Ezeket pozitív tüneteknek nevezzük. Ezen túl affektív zavarok, ambivalentia, érzelmi elsivárosodás, kognitív zavarok mutatkoznak. A hangulatzavarokat hangulatjavítókkal (SSRI, SNRI, SDRI, SSNRI), hangulatstabilizátorokkal, a mániás fázisokat lítiummal kezeljük.

A pszichotikus állapotokban (valósággal való viszony megszakad) antipszichotikumok adandók (I. típusúak és II. típusúak). Természetesen jelentős kórképek a függőségi állapotok is, beleértve a megvonási tüneteket. Az organikus pszichiátriai kórképek eldifferenciálkása a funkcionális kórképektől nagy körültekintést igényel. Napjainkban a szellemi hanyatlással járó Alzheimer-kór is egyre gyakrabban kerül intézeti kezelésre. Ma már széles spektrumú gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek azonban a szofisztikáltabb pszichoterápiás megközelítést nem helyettesíthetik. Olykor még bevetésre kerülnek a régi „durva” eljárások, mint az ES, de csak gyógyszerrezisztens esetekben. A pszichiátria a megújulás útjára lépett, ötvözni szeretné a különböző terápiás repertoárokat, igazi evidence based tudománnyá kíván alakulni.

 

 

 

Pszichológus válaszol

dejavu

Kedves Cím! Folyamatos dejavu érzésem van... sajnos nem tudom ez mit jelent.. olyan mintha újra és újra ugyanazokat a hetek történnének velem. Mi lehet ennek az oka? Most szakítottam egy hosszú kapcsolattal, volt benne sok szenvedés... Hova tudok fordulni ezzel a problémával? Kicsit kezdem azt érezni, bele fogok ebbe őrülni de ezt semmiképp sem szeretném. Üdv: Zsuzsa

pánikbetegségem miért nem mulik ?

Jo napot kivánok ! már középiskolás koromtól pánikbeteg vagyok régen kicsit voltam pánikolt de mostanság már nagyon. Ha borus az idő és mennem kell sétálni vagy valamit elintézni dolgokat akkor rám jön a pánikroham és olyankor be kell mennem egy házba hogy megnyugodjak. Ha sötétbe kell mennem valahova megint rám jön a roham. Mitőp lehet ez ? Tudna nekem segiteni ? Kigyogyitani ? Járok pszichológushoz is de ő nem segit csak gyogyszereket ir fel ami nem használ.

Társfüggő, de már magányos vagyok

15 évig éltem társfüggőként egy bejegyzett élettársi homoszexuális kapcsolatban. A párom elhagyott. Nem volt semmilyen szenvedély betegsége. Csak mindig attól rettegtem, hogy elhagy és egyedül maradok, ezért mindig az ő kedve, kívánsága szerint tettem. 65 évesen képtelen vagyok kiutat találni a magányomból. Egész életemben párkapcsolatban éltem. Egyedül nem találom a helyem az életben. 65 évesen már szinte lehetetlen új párt találni. Minden próbálkozásom kudarcba fulladt. Képtelen vagyok egyedül élni, mert mindent értelmetlen érzek.

Ugye ez nem normális a pszichiátertől?

Kedves Pszichológus! Egy éve járok pszichiáterhez, többek között azért is, mert gyermekkoromban szexuálisan bántalmaztak, és még most, 25 évesen is undorodom a szex minden formájától. Van hogy egy csóktól is teljesen bekattanok, bepanikolok , és megütöm a másikat, pedig tiszta fejjel sosem akarnám bántani. Egy ideje azt a megoldást találta ki a problémára a pszichiáter, hogy ha ő tanitgatna, megmutatná hogy a szex jó is tud lenni, az mindent megoldana. (Igen, ez úgy értendő, hogy azt szeretné hogy vele bonyolodjak szexuális kapcsolatba) Azt hajtogatja, hogy ezzel nem lenne semmi baj.

Mitől van ez?

Üdvözlöm. Olyan kérdések lenne hogy mitol van ez? Milehet a baj? Parhete szorongok erzem hogy felek valamitől de nemtudom mitol, olyan hirtelen rámjön egy rosszullet, ha zart helyre megyek vagy mindegy holvagyok faj a szivem körül es nem kapok levegot olyan nehezen tudok levegot venni, esténként pedig olyan halalfelelmem van vagy nemis tdom.. Nemkapoklevegot lehunyom a szemem es felek hogy nemkelek fel.

Nem tipikus anorexia

Tisztelt Cím! 41 éves, 3 gyermekes, diplomás édesanya vagyok. Gyermekkorom óta étkezési, főleg étvágyzavarral küzdök. Kamaszkoromig csak válogattam- 10 éves korom óta nem eszek húst -, 58 kg voltam 173 cm-el 18 évesen. Kapcsolati krízis miatt lefogytam 23 évesen 46 kg-ra, ezt követően 46-53 kg között ingáztam,jó fizikummal - határrendész voltam- , de gyenge étvággyal. A terhességek alatt 70kg voltam, de a szüléseket követően fél éven belül mindig visszaestem 50 kg alá. Az elmúlt években sokat dolgoztam a lelkiállapotomon, edzésekre jártam (pilates, jóga, crossfitt), de egyre kevésbé bírtam a t

Bordelien-szindróma?

Tisztelt szakértő! Kérdésem hosszú és összetett,szeretném tudni,hogy mi a véleménye. Menyem olyan családból jött,ahol a férj nem tartja a kapcsolatot a szüleivel. Öt lánytestvére van,akik kapcsolatban élnek,többnyire befolyásos szülők gyermekeivel,gyereket"csináltatnak",s kettő ebből nős emberrel,akiknek már volt saját gyermeke. Természetesen nem tartja egyikük párja sem a szülőkkel a kapcsolatot. Fiam februárban szakította meg velünk. Unokámat 9 hónapig nem láttuk. Gyámhatóság engedéllyel most hetente látjuk,de a kicsi/4éves lesz/ befogja a fülét,csukva tartja a szemét,míg ott vagyunk. Előtte

Hogyan tovább, hova fordulhatnék még?

1éve pszichiáterhez fordultam, gyerekkori fizikai, szexuális bántalmazás, öngyilkossági kísérletek, önutálat, kapcsolati nehézségek miatt. Mielőtt elmentem meg akartam ölni magam, de végül az lett a deal saját magammal, hogy megpróbálom a pszichiátert, adok magamnak egy utolsó esélyt. Semmi sem lett jobb, sőt, nehezebb a teher, mert segítséget kértem, de nem kaptam igazán. Neki is mondtam, hogy úgy érzem nem haladunk semmit, de elengedi a füle mellett. Ha arról beszélnék, hogy meg akarom ölni magam, akkor azzal jön, hogy ő ettől szomorú, és csalódott magában, mert akkor ő szar orvos stb.

Alkoholizmus

Tisztelt pszichológus Hölgy / Úr! Az elmúlt 4 évben sajnos egyre többet iszom. Mára már eljutottam arra szintre, hogy ezt belátom és ezen változtatni szeretnék.. Nincsenek elvonási tüneteim ( kéz remegés.. Stb) amit észre veszek ha nem iszom az a "sóvárgás"... Sokszor eszembe jut, hogy jó lenne inni egy pohár bort. Bentlakásos intézménybe, és csoportos terápiára nem szeretnék menni/járni. Jobb lenne csak egy valaki, aki szakszerű segítséget adni. A kérdésem az lenne, hogy hol kezdjem? Hova forduljak segítségért? A választ előre is köszönöm. Üdv.

Mit tegyek?

Tisztelt doktor nő,doktor úr! 3 éve vagyunk együtt a párommal a kapcsolatunk elején kb 2-3 hónapig normálisaan működött a sex köztünk, egészen addíg amíg meg nem tudtam,hogy jelenlegi párom az exével beszélget, levelez telefonon.Volt alkalmam beleolvasni,nem kellett volna... Ez engem lelkileg nagyon megviselt és utánna többször az ágyban sem időben sem minőségben nem tudtam teljesíteni, pedíg kívántam őt. Ő ezt a hanyatlásomat észrevette és a tegnapi teljesítményed egy nagy nulla volt kijelentéssel lereagálta.Persze még jobban megbántott. Elmondtam neki, hogy ez miért van, utánna pár alkalomm

Düh

Tisztelt Dr úr/nő! Sajnos nagyon sokszor, általában mindíg bármi apróságon feltudom idegesiteni magam. Pl ha valaki értetlen vagy nem úgy szól ahogy nekem tetszik, de van mikor ok sem kell rá elég 1 nézés. Magamra is tudok ideges lenni nem csak a környezetemre. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy ezzel foglalkozni kellene vagy pedig nekem bele kell nyugodni hogy ilyen a személyiségem??

halucináció, üldözési mánia

Édesanyám 98 éves. Mostanában legyen az nappal vagy éjjel többször hangokat hall, amelyek mindig mondanak valamit, mindezeket valóságként éli meg, a későbbiekben erre nem emlékszik, például: (itt vagy ott ölnek valakit, hívjátok a rendőrséget vagy most érkezik a vőlegényem és elvisz magához hogy ott éljek és azonnal engedjétek be, nyissátok ki a kaput vagy nem eszi meg a reggelit mert egy hang azt mondta hogy mérgezett és meg akartok mérgezni). Tisztelt pszichológus, ilyen ügyben kérnék segítséget, gyógyszeres kezelést.

Ki ellenőrzi a pszichológust

Az lenne a kérdésem, hogy ki vagy milyen szervezet, hatóság vagy kamara ellenőrzi a pszichológus munkáját és amik a terápiák alatt történnek és kihatással vannak a kliens életére miként kerülnek megítélésre? Ha egy pszichológus olyat tesz amivel árt a kliensnek és krízist okoz ezzel, akkor az esetet ki vizsgálja ki? Hol van a pszichológus felelőssége és ki elkenőrzi a munkájának minőségét és eredményét? Hová lehet fordulni panasszal vagy kinek lehet visszajelzést adni, ha egy pszichológus szakmai munkájával kapcsolatban probléma merül fel?

idős hölgy ingatlan eladása

Idős hölgynek (90 éves, nagymamám, otthonban él) akarom eladni a házát. Milyen vizsgálatra van szükség, hogy személyében eljárhassak? Köszönettel Czakó Zsolt

SOS EGyre rosszabbodó alvászavar

2018.december 26 vagy 27 óta alvászavarom ,teljes étvágytalanságom van szinte folyamatosan. 2019.január 18-tól február 6-ig SANVAL szedtem de egyáltalán nem használt. Pszichésen súlyosan hat a minden napjaimra. Nincs étvágyam egyáltalán,alig bírok kikelni az ágyból,alig tudok bármit csinálni,kilátástalannak érzem a helyzetem,minden nehezemre esik,hangulatom ingadozó,alig tudom elvégezni a kötelező teendőimet. Sok mindent ezért le kell mondanom. Alig alszok max 1-2 órát és csak hajnalba tudok elaludni,ha több,mint 3 órát alszok mondjuk 4-5 már nagyon fáradt vagyok egésznap. Felvételire ke

Oldalak