Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pánikbetegség kezelése

Pánik, pánikroham:

Fontos, hogy megkülönböztessük egymástól a pánikzavart és magát a pánikrohamot. Az utóbbi kritériuma az intenzív félelem és diszkomfort érzés jól elkülöníthető időszaka, mely hirtelen alakul ki, és legnagyobb intenzitását 10 perc alatt éri el. Tünetei a következők lehetnek: szapora vagy heves szívverés, verejtékezés, remegés, fulladás, légszomj érzése, gombóc érzése a torokban, mellkasi fájdalom, hányinger vagy egyéb hasi panaszok, szédülés, ájulás, olyan érzés, mintha elvált volna saját testétől, a realitás elvesztésének érzése, félelem a megőrüléstől, az önkontroll elveszítésétől, halálfélelem, zsibbadás, bizsergés, érzéketlenség, kipirulás, felhevülés vagy hidegrázás. Ezek a legjellemzőbbek, de emellett előfordulhatnak más, szokatlan testi panaszok is. A felsoroltak közül legalább négy tünet megjelenésére van szükség ahhoz, hogy kimondhassuk, valóban pánikrohamról van szó.

A pánikroham és a vele társuló egyéb betegségek a szorongásos zavarok közé tartoznak. A szorongással küzdő embereknek komoly esélyük van arra, hogy egy-egy számukra fokozottan nehéz helyzetben pánikrohamot éljenek át.

A rosszullét felléphet valamely konkrét kiváltó ok következtében (például specifikus fóbiák, szociális fóbia, poszttraumás stressz-zavar vagy kényszerbetegség), de gyakran előfordul, hogy nem találunk ilyet. Leggyakrabban agorafóbiával, vagyis a nyilvános helyeken való megjelenéstől, a tömegtől, a nyílt terektől való intenzív félelemmel társul. Ilyen esetekben általában a pánikroham megjelenése az elsődleges, az agorafóbia pedig azért alakul ki, mert az egyén a rohamok miatt fél olyan helyen lenni, ahonnan nehéz az elmenekülés, vagy nem lehet biztos abban, hogy a roham kialakulása esetén azonnal segítséget kap.

Pánikzavarról akkor beszélünk, ha a rohamok váratlanul, visszatérő jelleggel alakulnak ki, és legalább az egyik után elkülöníthető egy minimum egy hónapos időszak, melyet az újabb rohamoktól és azok következményeitől való tartós aggodalom, és az ennek kapcsán kialakuló jelentős magatartásváltozás jellemez.

Az első roham fellépésekor a legtöbben valamilyen fizikai betegségre gondolnak, hiszen a tünetek gyakran emlékeztetnek különböző szívbetegségekkel társuló testi jelekre, de akár a pajzsmirigy egyes megbetegedései is okozhatnak hasonló problémákat. Nagyon fontos, hogy mielőtt pszichés háttérre gyanakodnánk, ki kell zárni a testi betegség lehetőségét, ezért elsődlegesen ezt kell kivizsgálni. Negatív eredmény esetén lehet és kell lelki okokat keresni.

A pánikroham során olyan élettani változások játszódnak le a szervezetben, melyek eredeti funkciója az, hogy biztosítsák egy adott vészhelyzettel való megküzdés feltételeit: emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám, nő az oxigénfelvétel, fokozódik a vér adrenalin szintje. Ezt az ősi vészreakciót pszichológiai tényezők is képesek aktiválni.

A biológiai magyarázat szerint a norepinefrin nevű, agyi információt továbbító anyag abnormális termelődése áll a pánikrohamok hátterében.

A kognitív elmélet a helyzet értelmezésére helyezi a hangsúlyt. Vannak bizonyos testi jelek (például heves szívdobogás, szédülés, légszomj), melyek részei a „normális” szorongásos reakciónak. A pánikroham más tünetei is kialakulhatnak teljesen szokványos ok következtében. A pánikra hajlamos ember azonban ezeket a valóságosnál sokkal súlyosabbnak értékeli, kétségbe esik, rögtön a legrosszabbtól tart, ez pedig csak fokozza a szorongását. Ugyanilyen hatással járhatnak bizonyos tudati történések (például a figyelemkoncentráció ingadozása) is. A növekvő szorongás miatt felületes, kapkodó légzés alakul ki, ez csökkenti a vér széndioxid szintjét, ami további kellemetlen testi tüneteket okoz, vagyis fokozza a rosszullétet. Így alakul ki az az önmagát gerjesztő folyamat, mely a pánikrohamhoz vezet.

A kutatások szerint a pánikra hajlamos emberek az átlagnál lényegesen nagyobb figyelmet fordítanak testi érzéseikre, és ezeket hajlamosak valami komoly betegség, katasztrófa jeleként értelmezni. A roham kialakulásakor többnyire már képtelenek arra, hogy a helyzet reális értelmezését alátámasztó információkat figyelembe vegyék.

A pánikrohamok gyógyszeres kezelése során általában valamilyen antidepresszánst és szorongásoldót adnak.

A gyógyszermentes terápiák közül a kognitív viselkedésterápia bizonyult a leghatékonyabbnak. Ennek során a pánikbeteget „megtanítják” arra, hogy testi tüneteit reálisan értelmezze, elsajátít számos olyan technikát (például relaxáció, légzéstréning), melyek önmagukban is alkalmasak a fellépő szorongás tüneteinek enyhítésére. Végül: a pánikroham kialakulása szempontjából jelentős ingerekkel, helyzetekkel fokozatosan szembesítik. Az elsajátított technikák birtokában a beteg megtapasztalja, hogy ezeket „túl lehet élni”, és képessé válik arra, hogy a kialakuló pánikrohamot még korai stádiumban leállítsa.

Jelenlegi ismereteink szerint a leginkább hatékony a gyógyszeres kezelés és a kognitív terápia együttes alkalmazása, melynek során a gyógyszerek mennyisége fokozatosan csökken, majd általában el is hagyható.

 

A leírást Thiery Henriette pszichológus küldte be. Kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

Irodalom:

Comer, R. J. (2005). A lélek betegségei. Osiris Kiadó, Budapest (pp. 190-194)

DSM-IV-TR (2001), Animula Kiadó Egyesület, Budapest

Mórotz, K. (2006). A pánik és az agorafóbia. In Mórotz K., Perczel Forintos D. (szerk), Kognitív viselkedésterápia (pp. 277-336). Budapest, Medicina Könyvkiadó

 

 

Szakemberek

Pszichológus válaszol

Segítség kérés.

. Kovács Zsuzsa vagyok 32 éves. Inzulin OS Cukorbeteg vagyok 1998 óta. 2009 Ben született egy 9éves gyönyörű szép fiam. Utána 2011 Ben életemet mentették egy 47.5 cukorral. Azóta nem tudom feldolgozni nagyon sokat mérem a cukrom. 2 éve rosszul lettem voltam neurológus nál elküldött ágy CT re de rendben talált mindent kaptam nootropil 1200mg 2*1 betagent 24 2*1 Frontín kB 5 éve szedem a 0.25 2*1minndent evett tőlem a belgyógyász utána 2 napra rosszabb lett az állapotom így a fróntint vissza adta és csökkenti. De kB 2 éve ingerlékenység idegesség szorongás van fél év nem bírok egyedül mégmaradni

Emetofóbia I.

Tisztelt Hölgyem / Uram! A segítségét és a javaslatát szeretném kérni, súlyos problémával fordulok Önhöz. 31 éves miskolci férfi vagyok és egy furcsa és ritka fóbiától, emetofóbiától szenvedek immáron több mint két évtizede. Nem az interneten megtalálható leírások szerinti "típusos" formájától. Korábban akkor is szorongtam, ha valaki rosszul volt mellettem, ez azonban többszöri expozíció nyomán szinte teljesen megszűnt. Pánikbeteg is vagyok, tulajdonképpen szinte minden gastrointestinalis kellemetlen folyamattól szorongok. Hányinger esetén pedig nagyon bizarr pánikrohamot tudok produkálni. Il

Miért csinálja ezt , mit lehetne ellene tenni?

Tisztelt Pszichológus ! Először is kifejteném a kérdésemet egy kis elővezetővel , hogy érthető legYen a kérdésem. A barátnőm eléggé stresszes egy ember és nagyon érzékeny dolgokra. Mostanába meg valahogy magától el kezd a feje rángatni már volt mikor észre vettem nála. Kérdeztem tőle , hogy azért észre veszi e mikor rángat a feje azt mondta igen , majd utána mondta , hogy valamikor meg észre se veszi hogy megy a feje. Azt azért tudom hogyha az embernek tudatos a dolog hogy tud róla az még annyira nem komoly dolog de már valami van ott na de hogy nem tud róla ott az már kicsit komoly ugye? M

Túlzottan invertált vagyok

Kedves Pszichológus! Én 17 éves fiú vagyok. Gyerekként pszichodrámára jártam mivel befordul voltam. Sokat segíttet viszont most tinédzserkorban vissza tért "erősebben". Régen féltem barátkozni most attól félek hogy mit gondolnak rólam főleg haveroknál (közeli barátok kivétel) hogy megfeleljek az iskolában kialakult elvárásoknak. Az idősorán anyámmal való kapcsolat is elhidegült félek elmondani neki hogy segítségre van szükségem. A nyári szünet miatt már mikor ki menyék sétálni megjelenik a pánikrohamra utaló jelek(enyhe légszomj/hányinger). Azért merem ezt leírni most mert az internet anonimit

Marihuana

Két hete egy marihuánás cigi elszívása után kb.5 perccel történt velem olyan, hogy lepihentem, és nagyon erős tévképzetek jöttek bennem létre. Elkezdtem pánikolni, zavarodottságomban hirtelen felkeltem és vagy egy másfél órán keresztül elkezdtem biciklizni egy haverommal annak reményében, hogy elmúlik a pánikérzet, csakhogy ez nem így történt.. Egy pár napja még jobban éreztem magam, örültem is hogy végre lehet hogy vége lesz ennek az érzésnek, de egyszercsak elkezdett verni a szívem, heves izzadásba kezdtem, próbálgatom elnyomni a rossz érzést és bíztatni magam, hogy minden rendben lesz Mái

Miért visel meg ennyire?

Kedves Szakember! Egy bonyolult ügyben kérem a tanácsát. Elnézést, ha hosszú lesz, de azt hiszem a helyzet csak akkor érthető, ha megfelelően kifejtem. Van egy férfi, akivel több, mint egy éve beszélgettem és bár megegyeztünk, hogy barátok maradunk, én beleszerettem. Utána történ sok minden, de végül úgy nézett ki, hogy alakul közöttünk valami (fontos tények, hogy nekem ő volt az első férfi az életemben és 22 év a korkülönbség). Egyszer szervizbe vitte a telefonom és beleolvasott a leveleimbe, ahol talált egy régi üzenetet, amin összevesztünk-elküldött. Én nagy nehezen tisztáztam vele a téve

Szorongas

Tisztelt Tanacsado! Olyan problemam van,hogy masok elott nem tudok enni es inni. Sokszor meg egyedul is nehezebben meg a nyeles. Jarok pszichologushoz,jelenleg (5.hete) rexetint szedek,az elso 2 3 hetben mintha jobb lett volna,de most megint ott tartok ahol elotte. Elotte szedtem Stimulotont,es tobb fele antidepit is,de sajna egyik sem jott igazan. Ebben nagyon biztam,de most ahogy megy az ido egyre kevesbe. On mit javasolna ebben az esetben? Valaszat elore is koszonom.

Fóbia

Tisztelt doktornő/doktor úr! 30 éves nő vagyok.Van egy problémám,amivel már régóta küzdök,viszont mostanában sokkal rosszabb.Képtelen vagyok az otthonomat elhagyni mert attól félek,hogy rosszúl leszek.Ha mégis el kell mennem otthonról,akkor jön a hasi görcs és már megy is a hasam.Mostanában már odáig jutottam hogy alkoholt iszok mert így oldom a feszültséget.Viszont nem vágyom az alkoholra sem.Tudom jól,hogy ez nem megoldás.Amikor sikerül kimozdulnom,de sajnos rosszúl leszek,akkor csak azt kapom"hogy már megint fáj a hasad" Az lenne a kérdésem,hogy mit kellene tennem,hogy ezt a félelmemet le

kihez forduljak?

Üdvözletem! Utcán vonaton de főleg buszon szorongok,izzadok,émelygek és a semmiből egy hatalmas fáradság érzés tör rám,aminek egyre inkább ahogyan ellenállok egy szédülés érzet tör ki rajtam. Mit kezdjek ezzel a szédelgős émelygős fáradság érzettel és kihez forduljak vagy mit alkalmazzak önök szerint? Üdvözlettel Márk!

Jo tanacs

Tisz ttelt Pszichologus Kicsit tlan furcsanak tunhet az irasom, ezert elnezest kerek nincs ekezetem. Azt szeretnem kerdezni hogy tudnanak e nekem ajanlani egy online pszichologust aki skypon tudna velem beszelgetni, Novemberben volt egy szornyu panikrohamom, hala a Jo Istennek most tunetmentes vagyok, de tudom hogy a nagy attorest a terapiaval tudnank elerni. Termeszetesen atutalassal fizetnek varom a valaszat, tisztelettel Andi, nagyon koszonom ,

Szorongás

Üdv. Pánikbetegséget diagnosztizáltak nálam 3 éve. 1 hónapja nem szedem a gyógyszert orvossal egyeztetve elhagytam. Most viszont nem merek felszálni a buszra mert félek hogy wc-z nem kell ( nagy dolog). Mit lehet ilyenkor tenni? Válaszát előre is köszönöm.

Rákérdezzek?

Tisztelt Pszichológus! Nagy nehezen elkezdtem járni jógázni anyukám hatására. Az oktató,kedves,nemegészen 34 éves lány. Endometriózisos meg jelekből ,hogy pszichiátriai betegségei(agórafóbia,pánikzavar) is vannak . Pszichológiai előadáson vettem észre. Megkérdezzem,hogy jár pszichológushoz meg pszichiáterhez érdeklődés céljából elsősorban. Sok mindent csinál munkái mellett.Hogyan tudnék segíteni Neki? Mondani. Tapasztalatot vagy ötletet?

szakorvos keresés

A kiválasztott problémáimra szeretnék egy szakorvost, mert kerestem az interneten de nem találtam senkit akinek ez lenne a szakterülete. Kihez fordulhatnék ha állandóan az öngyilkosság gondolata foglalkoztat? Olyan mintha valami zavar lenne az agyam biológiájával és csak ezt látom a lehetséges megoldásnak. 31 éves vagyok és ilyen problémákkal nem tudom leélni az életem. Fogalmam sincs mitől jönnek elő a félelmeim, de folyton arra gondolok h megőrülök. Mostmár nem tudok szabadulni ezketől a gondolatoktól. Itt Egerben ha fel is hívok egy magánpszihiátert nem tud időpontot adni csak egy hónap múl

Hogyan tudom legyőzni a szorongást?

Tisztelt doktornő/doktor úr! Az utóbbi kb. 3-4 évben bizonyos helyzetektől előre szorongó érzés fog el, pld. ha több emberrel vagyok egy zárt térben, ilyen volt már moziban, egyéb előadáson, tömegközlekedési eszközön, bevásárló központban. Ezen helyzetekben sokszor úgy érzem, hogy el szeretném hagyni az adott teret. Nem jó a közérzetem, émelygés, hányinger kínoz, ami egy kis idő elteltével abbamarad. Hol keressem a megoldást? Kognitív terápia segíthet? Hogyan tudom ezt kiküszöbölni és visszatérni a korábbi életemhez? Úgy gondolom, sokat számít a párkapcsolati háttér, már évek óta megakadtam eg

Otthoni kezelés

Szeretném megkérdezni, hogy van-e arra lehetőség, hogy idős beteget otthonában kezeljenek. 76 éves anyukámról van szó, aki egyre súlyosabb pánikrohamoktól szenved, általános fizikai állapota viszont nem teszi lehetővé rendelők felkeresését. 2 hónappal ezelőtt elesett a lakásban és megsérült, korábban is voltak szorongásos problémái, de a baleset óta jelentősen romlott az állapota. Úgy gondolom sokat tudna segíteni egy szakember. Jelenleg gyógyszerekkel kezelik, de így is napi szinten jelentkeznek pánikrohamok, pszihológussal még nem találkozott.

Oldalak