Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Onkopszichológia

Onkopszichológia, a daganatos betegségek pszichológiája Az onkopszichológia a pszichológiának azon ága, amely a daganatos betegekkel, családtagjaikkal, hozzátartozóikkal, vagy éppen az őket ápoló, kezelő személyekkel foglalkozik. Fontos kiemelni, hogy a betegség következtében kialakuló pszichológiai problémák (pl.: szorongás, depresszió), lelki terhek által okozott nehézségekkel foglalkozik.

Nem egyszerű szembenézni a diagnózissal, és még nehezebb lélekben is fölvenni a harcot a betegséggel, vagy éppen elfogadni a kényelmetlennek, vagy kínosnak érzett fizikai mellékhatásokkal is járó orvosi kezeléseket. Nehéz értelmezni, megérteni, illetve jelentést tulajdonítani, vagy jelentést adni a helyzetnek. Mintha kikerülne ilyenkor a kontroll a személy kezéből, mintha életét orvosi protokolloknak kellene alárendelnie – nem csoda, hogy gyakran elveszettnek érzi magát a beteg a kezelések során. A mai orvosi kezelések célzottá váltak, sok daganatos betegség nagyon jó aránnyal vált kezelhetővé, adott esetben gyógyíthatóvá is. Ezekhez azonban lelki erő is kell, bizonyos értelemben lélekben is együtt kell tudni működni a gyógyszeres/medikális kezelésekkel ahhoz, hogy azok, akár még hatékonyabban, hatni tudjanak a szervezetben.

E mellett természetesen a kezelések következményeit sem könnyű elviselni, még azzal a tudattal sem, hogy ez az egyetlen módja a gyógyulásnak.A különböző műtéti beavatkozások, a kemoterápiák mellékhatásai tartós változásokat okozhatnak a beteg testében és lelkében egyaránt. Ez utóbbiról gyakran megfeledkezünk. Ezek a problémák kihatnak az önképre, a társkapcsolatokra, a családi életre egyaránt. A család rendszere, a korábbi egyensúly, egy krónikus betegség által, illetve az által, hogy egyik tagja valamilyen lelki sérülést szenved el, megbomlik. Igazán nehéz megtalálni újra az egyensúlyi állapotot. A szociális jól-lét épp olyan fontos, mint a fizikai, vagy lelki jól-lét. Itt fontos megjegyezni azt is, hogy a daganatos betegség nem szabad, hogy a szexuális élet végét jelentse egy párkapcsolatban. A szexualitás kétszeres tabu jellege miatt kényszerűségből egyszerűen kiűzetik a mindennapok gyakorlatából. Egy párkapcsolatnak két résztvevője van – mindkét fél megsínyli a keretek és a kapcsolódás változását, ebből következően mindegyiküknek kell kezdenie valamit az új helyzettel. A legrosszabb az, ha nem foglalkoznak a történtekkel.

Az orvos-beteg, hozzátartozó-beteg kommunikációban kialakuló “nyelvzavar” gyakran szülhet meg nem értettség érzést a kommunikáció minden résztvevőjében. Nehéz megérteni, nehéz valóban megérteni a szenvedő felet, talán teljesen nem is lehetséges ez. Ugyanakkor nehéz lehet elviselni a tenni akarás, a szeretett személy jóllétéért való küzdeni akarás nyomását és kényszerét is. Az orvosi protokollok pedig könnyen lélektelenséget sugallhatnak egy kérdésekkel teli személy számára. A tehetetlenség igencsak lélekölő állapot – és ez úgy az orvosra, ahogy a többi kezelőre és ápolóra, de a hozzátartozókra is egyforma mértékben vonatkozik. Krízisállapotban nehéz tisztán látni, nehéz jó döntést hozni. A beteg ember gyakran kerül döntési helyzetbe saját magával kapcsolatban. És ha ettől a privilégiumától nem fosztja meg a szerető környezet olykor tolakodónak tűnő tenni akarása, akkor szükséges, hogy jó döntést hozzon, legalábbis a későbbiekben vállalható következményekkel járó döntésre jusson a személy. Fontos, hogy ez a saját döntése legyen, hogy érezze: ura saját életének.

Nem beteg ő, csupán van egy betegsége.

A leírást Kovács Péter küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

Szakemberek

Pszichológus válaszol

Ki ellenőrzi a pszichológust

Az lenne a kérdésem, hogy ki vagy milyen szervezet, hatóság vagy kamara ellenőrzi a pszichológus munkáját és amik a terápiák alatt történnek és kihatással vannak a kliens életére miként kerülnek megítélésre? Ha egy pszichológus olyat tesz amivel árt a kliensnek és krízist okoz ezzel, akkor az esetet ki vizsgálja ki? Hol van a pszichológus felelőssége és ki elkenőrzi a munkájának minőségét és eredményét? Hová lehet fordulni panasszal vagy kinek lehet visszajelzést adni, ha egy pszichológus szakmai munkájával kapcsolatban probléma merül fel?

Asperger-szindroma

gond az, hogy Felvidéken lakunk és a kornyezetunkben nem találtunk magyarul beszélo pszichologust. Szlovák nyelven gondot okoz a gyermeknek az érzéseirol beszélni. Azt szeretném megtudni, hogy a skypon valo konzultácio ilyen esetben mennyire hatásos, segíthet-e, milyen díjra számithatunk egy-egy konzultácioért. Koszonom

Szülői alkalmasság kérése

Olyan pszichológust keresek, aki ( k ) véleményét a bíróság elfogadja ( igazságügyi ) és elvégezne ( nének ) rajtam / velem a tárgyban megjelölt alkalmassági tesztet. Köszönettel, Bántelki lajos ( 06-70-4-32-52-00 )

onkopszichológia

Nagynénémnél többszörösen áttétes daganatot diagnosztizáltak , onkopszihológus segítségét szeretnénk kérni ennek a problémának a lelki kezelésére. Kérem, ha Zala megyében, Nagykanizsán, esetleg Pécsen tudna ajánlani megfelelő szakembert, nagyon hálás lennék. Köszönettel Noémi

Tud nekem/rajtam segíteni pszichológus, ha igen, hol találom meg a számomra legjobbat?

Az életem kilátástalannak tűnik. Lányom 31 éves, és tavaly ősszel derült ki, hogy mellrákja van méghozzá az egyik legagresszívabb fajta. Azóta túl van egy teljes mell amputáción, 8 kemoterápián és 25 sugárkezelésen. Többet egyelőre nem tesznek, jön a kivárás meggyógyult-e, vagy a véráramon keresztül esetleg van áttét, vagy lesz-e, és mikor. Bele őrülök a gondolatba, hogy elveszíthetem őt. Mindez nem elég, időközben a férjemnek februárban volt stroke-ja, ő is jár különböző vizsgálatokra. Mindkettőjükért rettenetesen aggódom, ezekkel a gondolatokkal kelek reggel, és fekszem este. Ráadásul jómaga