Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Öngyilkosság, öngyilkossági kísérlet

Öngyilkosság (suicidium) definíció szerint az a cselekedet, amikor valaki szándékosan önmaga halálát okozza. Tehát jelen van a meghalás tudatos szándéka, egy halált előidéző módszer elképzelése, és mindezt a személy meg is valósítja.

Kiváltó okok

  1. Depresszió. Ez minden kétséget kizáróan a leggyakoribb állapot, amely megjelenik az öngyilkosságot megkísérlő embereknél, hiszen mindig együtt jár nagyfokú szenvedés- és kilátástalanság-érzéssel.
  2. Pszichózis. Többnyire súlyos pszichiátriai betegségek kísérőjelensége. Pszichotikus állapotban a beteg elveszti kapcsolatát a valósággal, téveszméi és érzékcsalódásai vannak, pl. hallucinál, hangokat hall. A belső hangok általában nem „jóindulatúak”, buzdíthatnak pl. önelpusztításra is.
  3. Impulzivitás. Bizonyos mentális betegségekben, személyiségzavarokban szenvedőkre jellemző, illetve drog vagy alkohol fogyasztás hatására az egyén viselkedhet váratlanul, kiszámíthatatlanul. Ilyenkor mérlegelés nélkül cselekszik, figyelmen kívül hagyva a következményeket, az érzelmei vezérlik, hangulata szeszélyes és kiszámíthatatlan.
  4. Segélykiáltás („crying for help”.) Az öngyilkosságot fontolgató személy környezete tudtára adja valamilyen módon, hogy baj van: olyan helyzetbe került, amellyel nem képes önerőből megbirkózni, segítségre van szüksége. Valóban vannak olyan emberek, akik öngyilkossági szándékról beszélnek, de nem akarnak meghalni, az üzenetük csupán annyi: „segítség, nem bírom tovább!” Ilyen formában az öngyilkossági kísérlet tekinthető a kommunikáció egy drasztikus, kétségbeesett formájának is. De semmiképp sem szabad azt gondolni, hogy aki beszél róla, az úgysem fogja megtenni. Tíz emberből, aki öngyilkosságot kísérel meg, nyolc egyszer vagy többször beszámol terveiről, és megpróbálkozik a segítségkéréssel.
  5. Filozófiailag megalapozott vágy. Léteznek olyanok, akik a döntést, hogy önkezűleg vetnek véget az életüknek, valamilyen nyomós, bizony szempontból racionális okból hozzák meg. Általában egy hosszantartó, visszafordíthatatlan és fájdalmakkal járó betegség az, ami következtében úgy érezheti az illető, hogy így nyeri vissza az irányítást saját élete, sorsa fölött, ez az egyetlen módja fájdalmai enyhítésének. Az ő esetükben nincs szó depresszióról, hanem ez egy tudatos választás, amellyel lerövidíthetik várhatóan hosszú és fájdalmas elmúlásukat.

 

Nem tartozik szorosan az öngyilkossághoz a társadalmi, kulturális, vagy egyéb kényszer hatására elkövetett önpusztítás (pl. szeppuku, ismertebb nevén harakiri). Az öngyilkos merénylő tette sem valódi öngyilkosság, hiszen tette az adott társadalom/vallási közösség által elfogadott, az egyéni életnél magasabb rendűnek tartott cél elérése érdekében végzett cselekedet.

Gyakoriság

Évente körülbelül 800 000 – 1 000 000 ember vet véget önkezével életének, így a világon a tizedik leggyakoribb halálozási oknak számít. az öngyilkosság. Férfiak gyakrabban követnek el befejezett öngyilkosságot, ugyanakkor az öngyilkossági kísérletek a fiatalok és nők körében gyakoribbak.

Hajlamosító tényezők

Léteznek hajlamosító tényezők, melyek jelenléte esetén nagyobb a kockázata annak, hogy valaki öngyilkosságot kísérel meg. Ezek a következők:

  • identitásproblémák (Ki vagyok én?),
  • nem megfelelő konfliktusmegoldó stratégiák (pl. elkerülés),
  • krízishelyzet (akár véletlenszerű, mint egy szeretett személy elvesztése, akár normatív – pl. gyermekszületés)
  • pszichiátriai betegségek (depresszió, függőségek),
  • testi betegségek, amelyek kilátástalanság érzéssel járnak (pl. rosszindulatú daganat).

Figyelmeztető jelek

Létezik egy olyan tünetegyüttes, a preszuicidális szindróma, amely a cselekményt megelőzően az öngyilkosság okaitól és a személy jellemzőitől függetlenül megfigyelhető. Tapasztalható, hogy a személy érdeklődése lecsökken a külvilág eseményei iránt, az addig megszokott tevékenységei érdektelenné válnak, csökken gondolkodásának rugalmassága, beszűkülnek az érzelmei, emberi kapcsolatai is visszaszorulnak. Az illető tele lesz bűntudattal, leértékeli magát, mert a krízis okozta egyre növekvő frusztrációt nem tudja csökkenteni, hiszen az önmagába fordított agresszió gátolja levezetését. Azok a késztetések, amelyek korábban a külvilág dolgaira irányultak elöntik a belső világát, fantáziáját. Ilyenkor az illető képzeletben részletesen kidolgoz egy módszert, elképzeli, hogyan hatna halála szeretteire.

Megelőzés

Az öngyilkosság prevenciója komplex feladat, mely már gyermekkorban megkezdődik, így a legnagyobb szerepe a szülőknek és pedagógusoknak van. Az egészséges pszichés fejlődés támogatása és megfelelő megküzdési módok elsajátíthatóságának biztosítása az, ami a leginkább jelenti a korai megelőzést. Nagy jelentőséggel bírnak a különböző támogató csoportok, a telefonos lelkisegély-szolgálatok, internetes segélyszolgálatok, az egyházi tevékenység, és a médiában megjelenő felvilágosító cikkek.

A legfontosabb, hogy a krízisbe került személy társas környezete (család, barátok, munkatársak) felfigyeljen az öngyilkossági szándék megjelenését kísérő figyelmeztető jelekre. Együttérző odafordulással, a probléma konkretizálásával, az eddig kudarcba fulladt problémamegoldó kísérletek átbeszélésével, egy új stratégia, perspektíva kialakítása a cél, lehetőség szerint már szakember bevonásával.

 

A leírást Kuna Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját.

 

Szakemberek

Pszichológus válaszol

miért éljek?

keresem, hogy miért élnek az emberek, hátha releváns indokot találok magamra nézve.... 25 éve nem találok, csak hogy gyáva vagyok meghalni.

Drog és Borderline

Kérdésem az volna, hogy hova fordulhat segítségért egy drogfüggő,diagnosztizált borderline zavarban szenvedő 20 éves fiatal fiú,aki az utcán él,nincs munkája (képtelen tartós munkavégzésre),elszakadt hozzátartozóitól,illetve azok kitagadták,és gondnokság alá van véve..Ja és tagadja, hogy bármi baja lenne, épp csak meg fog halni,ha igy folytatja....Hogyan lehet elérni, hogy ő kérjen segítséget,vagy egyáltalán kezelhető-e igy, mert magára hagyva képtelen felismerni a helyzetét 3 öngyilkossági kisérlet 18 év alatt egy rehab.kezelés amiből kilépett,elutasító család (már elegük van).Valami megoldás

Mit tegyek?

Tanácsot szeretnék kérni,16 éves vagyok és lassan egy éve küzdök öngyilkos gondolatokkal. A semmiből jönnek nagyobb kellemetlenségre vagy csak maguktól.Nem minden nap vannak.Van egy még nem diagnosztizált betegségem (valósz.ízületi gyulladás) ami a gondolatok előtt kb 1 hónappal jelent meg,nem tudok olyan életet élni amilyet szeretnék lábam miatt és ez leterhel.Családi hátterem is frusztráló, súlyos beteg közeli rokonom. Súlyom nem változott drasztikusan és nincs komoly motivációs gondom.Viszont olyan február óta nem mindig tudok azonosulni a testemmel,akkor csak egy teher amit életben kell ta

Hogyan kaphatom vissza régi önmagam?

Hetek óta bezárkózva élek,éppen csak a munkahelyemre megyek el. Ott megerőltetve magamat, tudok "viselkedni". Haza érve a családommal nem tudok foglalkozni pedig mindennél jobban szeretem őket. Ha megkérnek valamire nem teljesítem vagy ,ha beszélni próbálnak hozzám akkor csúnyán válaszolok. Ha valakinek jó kedve van mellettem, muszáj elvonulnom. Úgy telnek el a napjaim,hogy nem emlékszem a tegnapra,sőt még arra sem ami pár órával ezelőtt történt. Van egy vőlegényem aki mellettem áll és mégis mindíg "bántom". Őt hibáztatom mindenért. Bármit tesz mindenben a rosszat látom és folyton veszekednék

hogyan kontrolláljam magam

Tisztelt Pszichológus! 34 éves vagyok. Epilepsziás ,nem meghatározott személyiségzavarom,nem organikus pszichózisom van. Sokszor érzek késztetést,hogy bántsam magam,gyógyszer túl adagolásra,halálra gondolok,más rossz megfoghatatlan gondolataim,érzéseim,félelmeim vannak csak úgy is,ideges,feszült is vagyok valamint majdnem mindig belekötök valakibe,nem tudom kontrollálni érzelmeim,viselkedéseim és úgy mindent és nagyon zavar főleg,hogy mások,illetők mit gondolhatnak rólam ezért.Volt,hogy lebunkóztak ezért. Nem mindenkivel vagyok ilyen.Mitől lehet ez? Mit tehetek ellene? Középiskolában főleg

Depressziós volnék?

Jó napot kívánok! Ez lesz az első hely,ahol ezt leírom,mert már nem bírom tovább.Kisebb koromban is éreztem már hogy nagyon más a világ látásom mint a többi gyereknek.Most még csak 16 éves vagyok,lány.Kisebb koromban is szerettem már a melankólikus dolgokat,és a legrosszabb amire vissza emlékszek,hogy hat évesen megint csak úgy ok nélkül beütött nálam valami,és a szobám a 3-adik emeleten van és nagyon kiakartam ugrani az ablakon.Azóta nem egy öngyilkossági kísérletem volt már.Már volt 3 barátom,de mindegyiknél ugyanazok a párkapcsolati problémáim jelentkeztek.Alacsony az önértékelésem,és amiót

Depresszió

Depresszióval küzdök kb 15 éves korom óta (most vagyok 17 éves), 1x voltam az akkori sulim pszichológusánál, de mivel év vége volt már nem tudta elkezdeni a kezelésem. Akkor egy fiú miatt voltam depressziós, de mostmár egyáltalán nem érdekel. A mostani problémám inkább az hogy egyre jobban édekelnek a gyilkossággal kapcsolatos dolgok. Sorozatok, képek, olvasok sorozatgyilkosokról szabadidőmben. Persze gyilkolási hajlamaim egyáltalán nincsenek. De furcsának tartom hogy ennyire érdekel ez a téma. A szüleimmel nem szoros a kapcsolatom, nem tudnak ezekről és nem is akarom nekik elmondani. Pszichol

félelem

Öregség-súlyos betegség -fojtó magány -nagy szegénység.... ezek várnak rám hamarosan , mint nyugdíjas egyedülálló idős nőre. Ez a félelem keserűvé , bénává teszi a napjaimat. Mitévő legyek? Voltam már pszichológusoknál. Nem tudtam se én se ők segíteni. Kérem a tanácsát köszönettel.

ilyenkor mit kell tennie a pszichológusnak?

Kedves Pszichológus! Mit kell tenni egy pszichológusnak, akkor ha egy kliense bevallja, hogy részletes öngyilkossági terve van.. Hely, időpont, módszer...?? Köteles felhívnia, vagy szólnia valakinek?

Beteges megfelelési kényszer... :(

Tisztelt pszichológus! Nem bírom elviselni, ha akár csak a legapróbb hibát is követem el, munkában vagy bármiben.. Ha kedvesen is szólnak ,hogy valamit nem úgy csináltam ,ahogy kellett volna, olyan szinten magamba zuhanok, hogy egyből arra gondolok, hogy: Nekem ez se sikerül, erre se vagyok képes... Ha nekem ez nem megy, minek csináljam? Feladom,, hogy semmi értelme.. Felmondok, és inkább begyógyszerezem magam, nincs értelme az életemnek se.. Minek élek ,ha nem vagyok jó semmire sem? Mindent nagyon magamra veszek, és arra gondolok, hogy velem van a baj.. mindenki jobb nálam.. Vannak cél

Szülői alkalmasság kérése

Olyan pszichológust keresek, aki ( k ) véleményét a bíróság elfogadja ( igazságügyi ) és elvégezne ( nének ) rajtam / velem a tárgyban megjelölt alkalmassági tesztet. Köszönettel, Bántelki lajos ( 06-70-4-32-52-00 )

Depressziós vagyok?

Kedves Pszichológus! Olyan helyzetben vagyok most, hogy úgy érzem egyetlen megoldás az öngyilkosság. A barátaim magamra hagytak... Mindenki utál. a családom mindig is utált... Magamba zuhantam nagyon. vagdostam magam. Úgy érzem a munkahelyen sem vagyok elég jó. Csődtömeg vagyok. S egyre inkább úgy érzem, hogy meg kell halnom, mert mindenkit csak zavarok, és haszontalan vagyok, semmire kellő.. Nem számíthatok senkire sem.... Senki sem segít... Úgy érzem az a legjobb, ha véget vetek az életemnek... Nem tudok kimászni ebből az álapotból... Nem érdemlem meg az életet. Mit tegyek?

Meddig "normális" az alkohol fogyasztás?

Mostanra odajutottam , hogy majdnem mindennap kell alkoholt fogyasztanom. az elmúlt 2 hétben azt hiszem mindennap berúgtam.. Az ismerősök, kollegák, "család" alkesznek bélyegeznek. Nyáron (de előtte is) kb heti 3-szor -4szer ittam... Azaz hétvége +1-2 nap... AZ elmúlt két hónapban egyre többet iszom... A "családban" sok a konfliktus e miatt. Már 2 éve is rájöttem arra, hogy amikor szomorú vagyok ,vagy szorongó helyzetbe kerülök, a pia mindent "megold"! Mostanában arra gondoltam, vagy piával élek vagy sehogy... Öngyilkos vágyaim vannak, de nem tudom mit tegyek... Amikor szomorú vagyok le

Meddig "normális" az alkohol fogyasztás? És mikor beszélünk függőségről?

Mostanra odajutottam , hogy majdnem mindennap kell alkoholt fogyasztanom. Bár nem rúgok be minden nap, habár kb az elmúlt 2 hétben azt hiszem mindennap becsicsentettem... Nyáron (de előtte is) kb heti 3-szor -4szer ittam... Azaz hétvége +1-2 nap... AZ elmúlt két hónapban egyre többet iszom... Majdnem mindennap.. Már 2 éve is rájöttem arra, hogy amikor szomorú vagyok ,vagy szorongó helyzetbe kerülök, a pia mindent "megold"! Mostanában arra gondoltam, vagy piával élek vagy sehogy... Öngyilkos vágyaim vannak, de nem tudom mit tegyek... Amikor szomorú vagyok leiszom magam... Az is go

FONTOS! Van értelme az életnek? Szeretet nélkül lehet élni?

Régen alvásproblémám volt, sok álmatlan éjszaka. Most meg pont az ellenkezője, egész nap aludni tudnék. Nem bírok fel kelni.. minden nap dél-1 fele nagy nehezen fel kelek (mert a barátok hívogatnak, vagy anyám üvöltözik), különben egész nap aludnék, Nincs miért felkelnem. néha iszok de nem olyan sokat, nem vagyok alkesz,heti kb 2 nap=3-4 sört,+ a hétvége, akkor többet iszom= ez még nem sok, ugye? Én már szeretnék elaludni és soha fel nem kelni! Elfáradtam, nekem elég volt az élet. Igaz, csak húsz éves vagyok, de nekem ez is sok volt. Érzéseim: Hol meg akarok halni , hol nem. Néha egy pil

Oldalak