Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Meddőség

Orvosi értelemben meddőségnek (infertilitásnak) nevezik azt az állapotot, amikor egy éves, rendszeres, védekezés nélküli házasélet ellenére sem fogan meg a gyerek. A meddőség egy másik formája, amikor megtörténik a teherbeesés, de az rendszeresen vetélésben végződik.

Ma Magyarországon a párok körülbelül 15-20 százaléka meddő.

A meddőségnek többféle oka lehet, amelyek gyakran kombináltan jelennek meg:

Férfi oldalon:

 • Genetikai ok,
 • Hormonális ok (pl. nem megfelelő tesztoszteronszint),
 • Gyulladás, daganat a herékben,
 • Túl magas hőmérséklet a herék környékén,
 • Sugárzás, kémiai hatások.

Női oldalon:

 • Genetikai ok,
 • Hormonális ok (pl. pajzsmirigy alulműködés, magas prolactin szint),
 • Anyagcsere zavar (pl. inzulinrezisztencia),
 • Étel intolerancia (pl. glutén érzékenység),
 • Mechanikai okok (pl. átjárhatatlan petevezetők, endometriózis, mióma),
 • Autoimmun betegségek (pl. autoimmun pajzsmirigy gyulladás, lupus, anti-foszfolipid probléma),
 • Alloimmun problémák (a nő immunrendszere fellép az embrió ellen).

Az orvostudomány fejlődésével egyre többször tudják kimutatni és kezelni a funkcionális okot, de a meddő párok 5-15 százalékánál még mindig nem tudnak kimutatni orvosi beavatkozást igénylő elváltozást. Ebben az esetben lelki eredetű meddőségre lehet gyanakodni, bár előfordulhat az is, hogy valamilyen – eddig még ismeretlen – szervi ok miatt nem sikerül a teherbeesés.

A lelki és testi működések azonban szoros hatással vannak egymásra, így kimutatott szervi ok esetén is fontos szerepe lehet a pszichológiai segítségnek a kívánt gyermekáldás elérésében. A meddőség, az orvosi kezelések már önmagukban stresszt okoznak és traumatizálóak lehetnek, ami gátolja a sikeres teherbeesést. A pszichológiai munka során ezt a stresszt oldjuk, illetve a meddőség hátterében álló lelki okokon is dolgozunk. A pszichológiai támogatás segíti a párokat abban, hogy a kudarcokat, nehézségeket feldolgozzák és a felmerülő párkapcsolati konfliktusokat kezeljék. A konzultáció során tanácsokat kapnak az orvosokkal, a családdal és az egymással való kommunikáció hatékonyabbá tételére is, ami szintén hozzájárulhat a későbbi sikerhez.

A leírást Votisky Petra pszichológus küldte be. Kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját.

Szakemberek

Pszichológus válaszol

Nem tudom kezelni...

Kedves Hölgyem/Uram! Három éve kiderült hogy rákos vagyok. A kezeléseken amiken csak lehetett végigmentem, de szépen helyrehozták a betegségem, most tünetmentes vagyok. 4 éve házasodtunk össze férjemmel, viszonylag későn, egyikőnk sem volt már annyira fiatal, 37-38 évesen . Reméltem azt, hogy mindketten éretten tudunk az közös életünk problémáinak megoldásában részt venni. Ez nem igazán így alakult. Nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy amíg az orvosok az utolsó pillanatban hoztak vissza a betegségből , lelkileg nekem elég nagy trauma volt, addig úgy éreztem, hogy a férjemtől nem kapok elég t

Szülői alkalmasság kérése

Olyan pszichológust keresek, aki ( k ) véleményét a bíróság elfogadja ( igazságügyi ) és elvégezne ( nének ) rajtam / velem a tárgyban megjelölt alkalmassági tesztet. Köszönettel, Bántelki lajos ( 06-70-4-32-52-00 )

Gyermektelenül

Tisztelt Szakértő! Párommal már 6 éve nagy összetartásban küzdünk, hogy gyermekünk lehessen. Sok műtét, sikertelen inszeminációk és sikertelen lombikok vannak már a hátunk mögött. A legutolsó sikertelen beavatkozás traumája még nagyon friss. Bár igyekszem magam tartani, és sosem fogom feladni, de most mélypontra kerültem. Mindig is az volt a tervem, hogy megírom majd a gyermekünknek, hogy mennyire vártuk és mennyit küzdöttünk érte, aztán odaadom neki majd tinikorában valamelyik születésnapján. Azt gondoltam, hogy majd a terhesség alatt kezdem el ezt megírni, de most akkora űr tátong bennem,