Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hipochondria

Hipochonder vagyok vagy beteg?

„Napok óta fáj a fejem, biztos, hogy agydaganatom van”, „állandóan gyenge vagyok, és sokszor érzem, hogy fáj a hasam, de hiába járok kivizsgálásokra, az orvosok még nem találták meg mi a bajom, szerintem komoly betegségem lehet”.

Mit takar a hipochondria kifejezés?
Egyre több emberrel találkozom a munkám során, akikkel a fentiekhez hasonló gondolatokkal érkeznek. Az ilyen emberekre mondják azt, hogy hipochonderek, vagy „képzelt betegek”. Ez utóbbi kifejezés azonban már magában hordoz egy elítélő hozzáállást, ami azért nem jó, mert ezek az emberek valóban megélik a tüneteiket, amely szenvedéssel és az egészségük miatti állandó szorongással jár. A hipochondria szó eredete a görög hüpokhondrion szóra vezethető vissza, ezzel a megjelöléssel illették az ókori görögök a has felső részét, ahonnan feltételezésük szerint az értelem és a psziché betegségei erednek.

Folyamatosan nő a hipochonderek száma, az orvosokat látogató lakosság 4-5 százalékára jellemző valamilyen fokú hipochondria, amely megnehezíti mind a beteg, mind a családtagok életét és nem kis terhet ró az orvosokra és az egészségügyi rendszerre. A hipochonderek a tüneteikkel folyamatosan kivizsgálásokra járnak, és az újabb és újabb negatív leletek csak azt jelentik számukra, hogy az adott vizsgálat nem találta meg a betegséget, de a következő majd ige. Így fordulhat elő, hogy egy 32 éves fiatalember az utóbbi 1 évben már 30 vizsgálaton volt.

 

Ki a hipochonder?
A hipochondriázisban szenvedő betegek félreértelmezik saját testi tüneteiket, és rögeszmésen félnek attól, hogy valamilyen súlyos, életveszélyes betegségük  van. A diagnózis kimondásához a beteg valós, nem csupán színlelt tüneteinek legalább 6 hónapig fenn kell állniuk. jelek szerint sem az életkor, sem a nem, sem műveltségbeli tényezők nem befolyásolják gyakoriságát.

A megmagyarázhatatlan testi tünetek
A hipochondria a pszichiátriai betegségek egyik csoportjába, a szomatoform zavarok közé tartozik, amely betegségcsoportra jellemző, hogy megmagyarázhatatlan fizikális tüneteket okoznak.

Fajtái röviden:

  • szomatizációs zavar (több szervrendszert érintő testi tünetekkel)
  • nem differenciált szomatoform zavar (kevesebb fizikális tünettel)
  • konverziós zavar (a motoros vagy szenzoros működéseket érintő tünetekkel)
  • szomatoform fájdalomzavar (pszichogén fájdalommal)
  • hipochondriázis (életveszélyes betegségtől való félelem)
  • testdiszmorfiás zavar (testi hibák beképzelése, felnagyítása)
  • és a meg nem határozott szomatoform zavar.

A felesleges beavatkozások, vizsgálatok elvégzésének kivédése érdekében már a kivizsgálás korai szakában fel kell vetni a szomatoform zavar lehetőségét, ha a beteg megmagyarázhatatlan fizikális tünetek miatt fordul orvoshoz.

A hipochondria megjelenési formái
Az egyik forma a létező, jelentéktelen tünetek túlértékelése, okának keresése. Az ilyen emberek a legenyhébb fájdalom, vagy csupán kényelmetlenségérzés azonnal súlyos problémára gondolnak: „Mi lehet ez? Mi okozza? Milyen súlyos, halálos betegség tünete lehet?” Ő az, aki a legenyhébb hétköznapi fejfájás esetén rögtön agydaganatra gondol.

A másik forma jóval ritkábban fordul elő: a külső - potenciálisan károsítónak tartott - hatások túlértékelése. Az ilyen ember mindentől fél: lehetőleg nem fog kezet, mert attól bacilusokat kaphat, hideg vizet nem iszik, mert az torokgyulladást okoz, a huzattól tüdőgyulladást kap. A két forma gyakran kombinálódik egymással.

            A hipochondriát meg kell különböztetni a betegségfóbiától, utóbbira az jellemző, hogy valaki egy konkrét, meghatározott betegségtől retteg. A fóbiás kétségbeesetten keresi magán a rettegett betegség jeleit, s minden kellemetlen érzetét, tünetét arra vezeti vissza. Mostanában tapasztalhatóan megnőtt az infarktus- és rákfóbiások száma.

 

Mi állhat a hipochondria hátterében?
A hipochondria általában nem önálló betegségként van jelen: depresszióra, szorongásos betegségekre, de személyiségzavarra is utalhatnak a tünetek. Előfordul az is, hogy a megnövekedett stresszszint, a váratlan életesemények váltják ki a tüneteket. Sokan számolnak be arról, hogy a halálfélelmük, a betegségtől való rettegésük akkor jelentkezett először, amikor szülővé váltak, hisz most már a kisbabáért is felelősek és mi lesz akkor, ha történik velük valami.

Korábbi élmények hatása is lehet a hipochondria: olyan események, amelyek megingatták a beteg biztonságérzetét. Ilyen lehet például, ha valakinek kiskorában meghal egy gyerektársa a környezetében, vagy korán elveszíti a szeretett szülőt, nagyszülőt. Egy 35 éves nő beszámolója: „a mai napig látom a nagypapám arcát a ravatalozón”.

Egy másik kiváltó ok lehet a szülők „túlféltő”, aggódó magatartása („ha nem veszel sapkát télen, kihullik a hajad”), amely azt az attitűdöt alakítja ki a gyermekben, hogy a világ veszélyes hely.

A hipochondria kezelése
Mivel minden hipochondernek más a betegség- és élettörténete, a kezelést mindig az egyéni probléma határozza meg. A pszichoterápia, a kognitív viselkedésterápia és a szorongásoldás módszerei közül válogathatunk a hipochondria kezelése során. A szorongások mögött a halál gondolatának el nem fogadása állhat, ezért fontos az élet és halál kérdéskörét beilleszteni a terápiába, ebben a vallás is sokat segíthet. Fontos, hogy a beteg megpróbáljon nyugodt családi és munkahelyi körülményeket teremteni maga körül, csökkentse a mindennapok stresszét.

A leírást Sági Andrea pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

Szakemberek

Pszichológus válaszol

Keressek fel szakembert?

Szép napot kívánok! Segítséget szeretnék kérni, mert sajnos nem tudom, hogy merre kellene "tovább" mennem a jelenlegi helyzetemben. A problémám az, hogy kezdetben este elalvás előtt jött rám egy olyan érzés, mintha nem kapnék levegőt egy pillanatra. Ez csak néha esténként jött elő. Később azonban lett egy olyan "tünetem" is, hogy amikor például ülök, és elnézek valahova, akkor olyan érzésem van mintha egy pillanat kiesne. Ezek a problémák volt, hogy csak hetente egyszer jöttek elő, viszont most már szinte állandó. Eljutottam addig, hogy 26 évesen meglett az első pánikrohamom is (hurrá), vi

Van kiút?

Kedves Doktornő/Doktorúr! Gyerekkorom óta szorongok, leginkább az egészségemen, és középiskolás korom óta visszatérő pánikrohamaim vannak. A környezetem sosem vettem komolyan a problémát. Általában ok nélkül vagy valamilyen szokatlan/ijesztő fizikai “jelenség” miatt kezdek el pánikolni, majd az erre jellemző fizikai tünetek még jobban megijesztenek és bekerülök egy spirálba, amiből általában csak a féktelen zokogás zökkent ki. Tudatosan kerülöm a koffeint, szedem a megfelelő vitaminokat és nyugtatóteát iszom, de sajnos így is sűrűsödnek a rohamaim az elmúlt időben. 15 évig sportoltam, de most

Betegség,álom

Tiszteletem! Egy ideje elkezdtem félni a ráktól, hogy beteg leszek. Amúgyis mindenen stresszelek, szorongok. Fáj a fejem,egyből arra gondolok, hogy biztos rák.. stb. Tegnap azt álmodtam, hogy rákot diagnosztizáltak nálam.. ugye attól még nem nagyobb a valószínűsége annak,hogy tényleg beteg vagyok,leszek? Mit tegyek ellene,hogy ne gondoljak mindig a megrosszabbra? Köszönöm szépen

hipochondria?

Tisztelt Pszichológus! A lányom gyanítom kb. pár hónapja hipochondriában szenved, és nem tudom, mi lenne neki a megfelelő kezelés vagy gyógymód. Az édesapja jelenlegi párjának halálakor/aki 44 évesen/ rákban halt meg, jelentkeztek pánikos, depressziós tünetek elég súlyosan. Minden nap az ügyeleten kötött ki ilyen-olyan panasszal, ahonnan rendszerint elküldték. Jártunk pszichiáternél, pszichológusnál is, az utóbbihoz hetente egyszer jár is. Én úgy hittem, már jobban van, ő is ezt mondta, de most kibökte, hogy mióta tud a korona vírusról, nem mer szinte kilépni a lakásból. Megy a hasa, szorong,

Hipochondria?

Tisztelt Doktor! 41 éves férfi vagyok, karácsony környéken kezdődtek gyomorpanaszaim. Sajnos korábban is érzékeny voltam testi tüneteimre, így ez esetben is hamar orvoshoz fordultam. Elég nehéz időszak volt számomra a múlt év, válással, kinevezéssel járó többszörösére nőtt munkahelyi stresszel, folyamatos aggódással beteg szüleim miatt. Belém hasított a gondolat, hogy gyomorrákom van, amit egy endoszkópos vizsgálat kizárt, ezt követően hasnyálmirigy raktól kezdtem aggódni, vérvétel, hasi ultrahang negatív eredménye ellenére CT-t csináltattam, minden negatív. Most végbèlráktól aggódom és a tü

Szorongás? Pánik?

Üdvözlöm. Szeretnék véleményt kérni mi lehet a bajom. Két gyermeket nevelek párommal közösen, teljesen kiegyensúlyozott kapcsolatban. A problémát ezert nem is értem. Az utóbbi 3 évben kezdődött, nem folyamatos néha néha előjon. Igazából amit le tudok írni, hogy a terhesség alatt többször volt hőhullámom, amit rafogtunk a terhességre. Miután viszont a baba megszuletetett ugyan úgy elő jön. Nem sűrűn de pl most már 2 éves a kicsi és ha elmegyek a boltba , gyógyszertarba, vagy bárhol ahol vRni kell előjon. Hőhullám, bizonytalanság, menekülés érzet, olyan pánik fog el. Mellette félek hogy

Kohoges

Jo estet kivanok, azzal a kerdessel fordulok Onnhoz,hogy mar kB 2-3 eve van kohogesem, ugy erzem ha nem kohogok megfulladok mintha folytogatna valami. Ez altalaban akkor van ha figyelek nagyon magamra. KB harom evvel ezelott panikbetegseggel kuzdottem nem mentem utcara, csak taxival jartam ki Sem mozdultam azt sikerult lekuzdenem mar tomegkozlekedessel is jarok es be merek menni boltba is. probalom lekuzdeni ha jon a szorongas, de ezzel a kohogessel nem tudok mit kezdeni. Parom mondja hogy eroltetett a kohoges. Kollegaim meg ,hogy biztos tudobajos vagyok stb. Minnel jobban gondolok ra h baj

Kohoges

Jo estet kivanok, azzal a kerdessel fordulok Onnhoz,hogy mar kB 2-3 eve van kohogesem, ugy erzem ha nem kohogok megfulladok mintha folytogatna valami. Ez altalaban akkor van ha figyelek nagyon magamra. KB harom evvel ezelott panikbetegseggel kuzdottem nem mentem utcara, csak taxival jartam ki Sem mozdultam azt sikerult lekuzdenem mar tomegkozlekedessel is jarok es be merek menni boltba is. probalom lekuzdeni ha jon a szorongas, de ezzel a kohogessel nem tudok mit kezdeni. Parom mondja hogy eroltetett a kohoges. Kollegaim meg ,hogy biztos tudobajos vagyok stb. Minnel jobban gondolok ra h baj

Ki ellenőrzi a pszichológust

Az lenne a kérdésem, hogy ki vagy milyen szervezet, hatóság vagy kamara ellenőrzi a pszichológus munkáját és amik a terápiák alatt történnek és kihatással vannak a kliens életére miként kerülnek megítélésre? Ha egy pszichológus olyat tesz amivel árt a kliensnek és krízist okoz ezzel, akkor az esetet ki vizsgálja ki? Hol van a pszichológus felelőssége és ki elkenőrzi a munkájának minőségét és eredményét? Hová lehet fordulni panasszal vagy kinek lehet visszajelzést adni, ha egy pszichológus szakmai munkájával kapcsolatban probléma merül fel?

Milyen irányba induljak el?

Üdvözlöm! A 17 éves húgommal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Gyerekkora röviden:családon belül állandó hangoskodás és veszekedés, általános iskolában és gimnáziumban sem került jó kezekbe tanárok és osztálytársak miatt. Jelenleg rajz szakon tanul és ahogy látom, többnyire elkötelezett iránta. Ugyanakkor a gimnáziumot utálja, állandóan szorong, nem él szociális életet és alig van 1 barátja. A családdal nem kommunikál, annak ellenére, hogy kedvesen közeledünk hozzá. Utóbbi időben hipochonder tünetekkel él: múltkor a szülők tudta nélkül befeküdt a kórházba, otthon pedig állandóan "fá

hipochonderség,pánikroham

jó napot kívánok ! olyan problémával fordulók önhöz ,hogy van bennem hipochonderség ,amit magam vettem észre ,persze nem vagyok szakember hogy ezt így kimerjem mondani . amit érzek le írom ,hogy tudna e segíteni ! kb 2 éve volt egy pánikrohamom ,mit úgy gondolok hogy az lehetett , koncerten voltunk sok ember körbe,nem tudtam hol a kijárat ,azt éreztem nem kapok levegőt ,szédültem ,azonnal menni akartam onnan ,itt kezdődött . akkor este semmit nem tudtam aludni ,fel keltem percenként dobogott a szívem ,mintha valaki megijesztett volna. mostanra rájöttem ,hogy tudom magam kezelni a magam mód

Érzelmi tompaság, ijedség érzés csökkenés

Kedves hölgyem/uram! :) Mivel sajnos elég hosszú lenne leírni a szituációmat, így csak a lényeget próbálom kiemelni. Egy intim testi helyen lévő gyulladásos elváltozás következtében a február elején rendkívül pánikba estem. Ez szexuális problémákat is felvettett nálam, amely az adott pillanatban pánikrohamot is okozott számomra. Eleinte csak az idegesség és a halálfélelem uralkodott el rajtam, majd erre építve hipohonder képzelgéseket is sikerült kreálni magamnak, amely tovább súlyosbította az állapotom. Ezután egy ideig érdektelennek, érzelem mentesnek, üresnek éreztem magam. A helyzet hu

Gasztropszichológust keresek

Tisztelt Válaszadó! Úgy érzem, hogy gasztropszichológusra lenne szükségem. Tüneteim körülbelül 10 éve vannak (jelenleg 29 éves vagyok, férfi), stressz hatására hasi panaszaim szoktak lenni. Az utóbbi 1 évben sokkal több stressz ér, és sokkal több problémám is van, főleg az utóbbi 3.5 hónap az ami megvisel. A székletem nem normális, úgy érzem az étel gyorsabban átmegy rajtam, mint kellene, volt némi fogyás is. Internetet bejárva megijedtem, hogy hasnyálmirigy daganatom van, mivel a tüneteimre passzolt. Azonban az utóbbi 3.5 hónapban volt CT-m, két MRI-m, hasi ultrahangom, és semmi nem utal h

Mit tehetnék?

Üdvözlöm! 20 éves, nő vagyok. Márciusban haláleset volt a családban, amit akkor érettségire való tanulásommal elnyomtam,de utána nyáron kezdődtek a rosszulléteim. Néha éjszaka rámtört ilyen izzadás, nem tudtam elaludni, rossz közérzet. Aztán októberben nagyon rosszul lettem az utcán, elzsibbadt szinte mindenem és azt hittem mindjárt meghalok amitől nagyon megijedtem, mivel nagyon félek a haláltól,rettegéssé vált a dolog. Aztán kezdődött a rémálom. Mindennapos rosszullétek, pánikrohamok, ami miatt nagyon erős szorongás... Akkor este bementem az ügyeletre és ott azt mondták pánikbeteg vagyok és

kényszer?

Jó estét! Gyermekkoromban voltak kényszerességre utaló viselkedéseim, aminek központjában halálfélelem volt.1 hónapja egy ártalmatlan dologról bevillant az egész gyerekkori dolog. Sajnos bepánikoltam és magamba tartottam a dolgot, úgy próbáltam túl lenni rajta, hogy rákerestem a neten a tünetekre, hogy kizárjam magamnál a kényszerbetegséget. Sajnos elég sok történetre találtam, de aznap éjjel már nem is aludtam, folyton ezen járt az agyam, hogy mit fogok tenni, ha vissza jön, mi lesz az életemmel.Másnaptól elkezdtem a tüneteket figyelni magamon, próbáltam harcolni ellenük,de ahogy teltek a na

Oldalak