Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Gyermekpszichológia

A szülők a legjobb szakértői gyermeküknek: ők ismerik a kezdetek óta, ők töltenek velük a legtöbb idő. Mégis előfordulhat, ha valami baj van,hogy nehéz rálátni, mi lehet az ok. Hiszennemszületünk azzal a képességgel, hogy minden helyzetre ismerjük a megoldást, és tudjuk értelmezni nehéz lelki folyamatok működését.Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, akivelezekre együtt rájöhetünk.

Mik azok a problémák, amikkel fel lehet keresni egy gyermekpszichológust?

 • Szülőt aggasztó viselkedés: dühkitörés, motiválatlanság, tic, stb.
 • A gyermek el van maradva egyes területeken, mely megjelenhet nyelvi vagy mozgásos területen is.
 • A szobatisztasági nehézségek miatti(bepisilés, bekakilás).
 • Egy új élethelyzet is felvethet kérdéseket: hogyan kezeljem, miben tudok gyermekemnek segíteni? Ilyen az iskolaváltás, egy testvér születése, a válás.
 • Előfordulhat, hogy adódik egy olyan nehézség a gyermek környezetében (baleset, haláleset, stb.), amikor a gyermek nem tud alkalmazkodni az új helyzethez.
 • Szorongásos tünetek jelentkezése: körömrágás, hajtépkedés, vagy amikor a gyermek gyakran feszült vagy felriadéjszaka.
 • Pszichés eredetű testi tünetek: has-, fejfájás, ekzema, stb. (melynek szomatikus kivizsgálása már megtörtént és okot nem találtak.
 • Iskolaérettségi felméréskor.
 • Lehet menni nevelési tanácsért, hisz a nevelés senki sem tanulta. Láttunk egy mintát, ahol felnőttünk, másoktól kaptunk tanácsokatvagy szakkönyvekből veszünk ötleteket, de nem biztos, hogy megtaláltuk a saját gyerekünkhöz a kulcsot.
 • Néha azért is érdemes elvinni pszichológushoz a gyerekünket, ha valamit nem úgy csinál, ahogy az a nagy könyvben le van írva vagy van egy különlegessége, ami egyedivé teszi őt. Felvetődhet a kérdés, mi ilyenkor a teendő?

Ahogy a fizikai betegségeket is minél hamarabb szeretnénk megoldani, hogy később ne legyen probléma, ez a pszichés nehézségek esetében is így van. Ha időben foglalkozunk vele, csökkenthetjük a szenvedésnyomást és az esetleges hosszabb távú következményeket.

Hogyan dolgozik egy gyermekpszichológus?

 • Születés előtt: A szakember a leendő szülővel/szülőkkel beszélget. Mit jelent a gyermekvárás, Mire kell felkészülni a születéssel? Mi lesz utána? Mik lehetnek olyan szorongást keltő tényezők, amik megakadályozzák a kismamát, hogy ezt az időszakot felhőtlen boldogságban élje át?
 • 0-2 éves korig: Ebben az életkorban a gyermek még teljesen a szüleitől függ. Együtt érez, gondolkodik velük. Éppen ezért a közös munka is a szülőkkel folyik, mert rajtuk keresztül lehet a változásokat elérni.
 • 3-5/6 éves korig: Ebben az életkorban a szakember a szülővel és a gyermekkel együtt foglalkozik, hisz közöttük még nagyon erős a kapcsolódás. Fontos látni, hogy a gyermek hogyan van jelen, hogyan játszik, de emellett a szüleivel való interakción is nagy hangsúly van.
 • 5/6-kamaszkorig: A kisebb gyerekeknek nem a beszéd az önkifejezés eszköze, hanem a játék. Ebben tudják megmutatni önmagukat. Emellett rajzok és tesztek is segítik a pontosabb megismerést. Miután a szakember a szülővel részletesen átbeszélte a gyermek élettörténetét, a gyermekkel találkozik néhány alkalommal, míg véleményt formál.
 • Kamaszkor: Ez a felnőtté válás időszaka. Éppen ezért a fiatal nagyobb teret kap a döntéshez, így a folyamat során elsősorban a kamasz van jelen.

(Az életkori intervallumok egyénenként változhat.)

Fontos a gyerekünket az életre neveljük, amihez elengedhetetlen a lelki stabilitás. Merjünk segítséget kérni, ha nehézség adódik, hogy visszaállhasson az egyensúly: a gyermek és családja újra jól érezhesse magát.

A leírást dr. Nuridsány Eszter pszichiáter küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

Szakemberek

Pszichológus válaszol

Gyermekeim csúnya beszéde

Kedves szakértők 5 és 3 éves fiaink hónapokkal ezelőtt felvették azt a szokást, hogy olyan szavakon nevetnek, mint pisi, kaki, fos és hasonlók. Kértük őket szép szóval, fenyegettük őket, elmondtuk nekik, hogy ez miért butaság stb, stb. Mindegyiket több százszor. Feleségemmel úgy érezzük, elfáradtunk, mivel 20 perc múlva kezdik elölről, mintha mi sem történt volna. Egyik oldalról értjük, hogy ez korosztályos probléma, de másik oldalról több hónap után örömmel tudnánk magunk mögött ezt a periódust, hiszen nem számít, hogy hol vagyunk, étteremben, otthon, kertben, boltban, strandon, stb.

Leválás?

A kislányom 3,5 éves, óvodás, nagyon aktív, értelmes, sokat foglalkoztam, foglalkozom vele. Nagyon "anyás" volt, de mindig velem volt ugyanis a férjem dolgozott, a nagyszülők távol vannak. Mostanában kb. 2 hónapja elkezdte nekem mondani, hogy rossz vagy, ne érj hozzám, zavarsz, rossz kutya vagy, nem kellesz csak apa kell, csak apuci (teszem hozzá, hogy férjem sokat a nevelésében nem vett részt). És nem akar puszit adni sem. Ha az apjával van, akkor utána még jobban elutasít. Az anyósom sajnos nagyon sookat manipulálja a férjem és a kislányom is - apának is ez volt a kedvenc játéka, apa is ezt

Leválás?

A kislányom 3,5 éves, óvodás, nagyon aktív, értelmes, sokat foglalkoztam, foglalkozom vele. Nagyon "anyás" volt, de mindig velem volt ugyanis a férjem dolgozott, a nagyszülők távol vannak. Mostanában kb. 2 hónapja elkezdte nekem mondani, hogy rossz vagy, ne érj hozzám, zavarsz, rossz kutya vagy, nem kellesz csak apa kell, csak apuci (teszem hozzá, hogy férjem sokat a nevelésében nem vett részt). És nem akar puszit adni sem. Ha az apjával van, akkor utána még jobban elutasít. Az anyósom sajnos nagyon sookat manipulálja a férjem és a kislányom is - apának is ez volt a kedvenc játéka, apa is ezt

Anya kezet kell mosni...

Jelenleg 5 éves, extrém koraszülött gyermek (25hét, 830g, inkubátor,3 héttel később tüdőlobektómia absces miatt, reszuszcitáció periferikus bevérzés, megkésett motorikus fejlődés, kiváló verbális képességekkel rendelkező, eddig nyugodtnak mondható kisfiú. Március acchilesz-nyújtó Strayer-beavatkozás, 4 hét fürdőben rehabilitáció, torna. Hazaérkezés után 2 héttel sokszor sírós, makacsul ragaszkodik a saját elképzeléséhez. Ehhez adódott hozzá egy új jelenség, gyakori kézmosás igénylése, nem lehet a lábához érnie, mert onnantól az nem tiszta, felszólítja a család többi tagját is a kézmosásra. Ne

Hogyan kezeljem?

Kedves Hölgyem,Uram!Gyermekemnek elég nehezen teltek el óvodás évei.Nehezen fogadták el,rendszeresen bántalmazták társai.Arra igyekeztem tanítani,hogy beszéljük meg ha valami bántja,segítek neki.Ne bántson másokat azt is beleértve aki vele szemben agresszíven lép fel,ütésre nem ütéssel válaszolunk,ezt ki is használták társai.Hiába próbáltam nem tudtunk megoldást találni erre a problémára,nem találtam együttműködésre sem óvónő sem szülő téren.Édesapja munkája miatt sokat van távol de próbálom pótolni az ebből adódó esetleges hiányosságokat.Észrevettem,hogy óvoda után ha aznap valami negatív dol

Gyermekkori agresszió?

Kedves Pszichológus, júliusban lesz 4 éves a nagyobbik fiam, már 1,5 éves kora óta közösségbe jár (családi napközi, majd 2,5 éves korától óvoda), ahol mindig valamilyen "problémával" szembesítettek. Eleinte "csak" harapdálta a gyerekeket, erre az volt a válasz, majd kinövi. Bekerült az óvodába, időközben megszületett az öccse és költöztünk is és a helyzet egyre fokozódott. Itthon is és az óvodában is minden különösebb ok nélkül fellöki, megüti, megcsípi a társait. Ha kérdezzük miért, a válasz általában "csak, mert". Jártunk már pszichiáternél, pszichológusnál is, semmilyen érdemleges választ

A hugom nárcisztikus vagy deviáns?

Tisztelt Pszichológusok! Lenne egy kérdésem. Mit lehet tenni egy agresszív nárcisztikus emberrel aki mindenkivel a környezetével kiabálva/orditózva "beszélget" és minden áron a saját igazát akarja a másikba belebeszélni? Lekezelően beszél velem is, anyámmal is meg még a saját másfél éves gyerekével illetve a párjával is. A legkisebb dolgon is felkapja a vizet de azon nem hogy kb 1 hónapja elvetélt a 2. gyereke és 10 napig volt a méhébe, arról nem is beszélve ahogy hazaengedték a korházból rögtön cigi meg szeszes ital és mint ha misem történt volna. Kötelező lett volna neki menni pszichológusho

gyerekkel kiabálás

Sajnos néha (mondjuk 1- 2 havonta) a 4 éves kislányommal elég durván kiabálni szoktam, amikor addig "feszíti a húrt" nálam, amíg egyszerűen elönt a méreg és akkor nagyon csúnyán és agresszíven kiabálok vele. Utána amint megnyugszok egyből bocsánatot kérek tőle, de attól félek ezek a düh kitörések valami lelki károsodást (lelki foltokat) hagynak az életében. Legutóbb 3 napja éjszaka történt egy ilyen eset, amikor nem hagyott aludni, folyton valamivel kiugrasztott az ágyból és a végén már nagyon mérges lettem és szegényre zúdítottam a dühömet. Már kért, hogy ne kiabáljak vele és elbújt a takaró

Depresszió

Jónapot! 14 éves vagyok,depressziósnak érzem magam,már elég rég óta. Pszihológushoz nem merek fordulni,mivel szülővel kell menni,és nem merem előttük elmondani,mindent ami bánt. Örülni már semminek sem tudok. Önbizalmam egy kicsi sincs. Állandóan stresszes és fáradt vagyok. És nem merek a "barátaim" előtt a problémáimról beszélni,mert főként miattuk vagyok ilyen rosszul és a szüleim miatt. Maga szerint mit lenne jó ha csinálnék?

Elvált szülők gyermeknevelése

Mit gondolnak pszichológus szemmel arról, hogy elvált szülők 3,5 éves gyermeke egyik héten az egyik, míg másik héten a másik szülőnél van? Egy kisgyermek lelki egészsége és fejlődése szempontjából ez milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat? Köszönöm a választ!

tűzeset

Kedves Tanácsadó Pszichológus! A kisfiam 11 éves és egy napon az iskolájuktól két kilométerre nagy tűzeset volt amiért a gyerekek nem hagyhatták el az iskolát és nem lehetett ablakot nyitni. A pedagógusok és a gyerkek is mindenféle negatív következményét, veszélyét taglalták tűznek, melyben természetesen a fantázia is jelentős szerepet játszott. A füst érezhető és látható volt a tantermekből is. A kisfiamat csak szülővel engedték haza ami természetes ilyen helyzetben. Részletesen átbeszéltük az esetet mégis esetére sírni kezdett és hányingerről panaszkodott mely pszichés alapon jelentkezhet

Erkolcstelen anya

Tisztelettel szeretnem megkerdezni en mint nagyneni ,hogy az anya erkolcstelen elete hogyan hat a gyermekre.Az anya ferfiakkal es nokkel van kapcsolata.A gyermek rendszeresen talalkozik ezekkel az emberekkel.Nem tudom mit latott a gyermek ,mit hallott,de nagyon furcsa a viselkedese. Jelenleg is egy uj kapcsolata van aki ferfi.Tervezik a jovot es folyamatban van a valas.Szeretnem megtudni milyen hatassal van a gyermekre ez a nem szokvanyos eletvitel?Mar ketszer elvitte az otthonabol a kislanyt,kivette onkenyesen az ovodabol,iskolabol csak azert ,hogy az eletet ugy elje ahogyan neki megfelel.A

A legjobb megoldás

Tisztelt Cím! Fiam 12 éves. Osztályába nem tudott beilleszkedni. Folyamatosan csúfolták,amit az osztályfőnök nem tudott kezelni. Ő is több alkalommal megalázta a gyermekek előtt. Tanulmányi eredménye 3. osztály vége óta romlik, többször állt bukásra. Írása olvashatatlan, gyakran azt mondja nincs erő a kezében. Magányos, szomorú, elkeseredett. Hiába tanul, eredménye nincs. Próbált beilleszkedni, de elutasítást kapott. Az iskolában kialakult kép alapján nem maradhat ebben a közösségben. Kérdésem az lenne, hogy másik közösségben van e esélye? Tartós, maradandó kár érhette e a tanulásban a tanár

Mit lehet tenni?

Tisztelt szakértő! Egy nem mindennapi, és elég összetett problémával fordulok Önhöz! Kb. 1 éve megismerkedtem egy hölggyel, akivel egymásba szerettünk. A probléma forrása az, hogy jelenleg férjnél van, és van 3 lánya. A férj természetesen hallani sem akar a válásról. Annyira, hogy a hölggyel szemben odáig fajult a lelki zsarolása, hogy már a megölésemmel fenyegeti a hölgyet, aki engem annyira szeret, hogy inkább a "rabszolgája" szándékozik maradni - bármit megtesz a férjének, csak nekem bántódásom ne essék... A gyerekek ragaszkodnak az apjukhoz, tudomást sem vesznek anyjuk szenvedésé

Mi okozhatja hogy 4 eves 5 honapos lanyom nem akar szolni ha pisilni kell az oviban?

Van egy 4 eves 5 honapos lanyom, aki nehezen szokott le a pelusrol. Van mikor ugyesen szol idoben ha kell pisiljen, de van olyan is hogy utolso percen szol, mar alig tudja tartani. Sokszor mar latom rajta, hogy kell menjen vecere es ha rakerdek, meg akkor is azt mondja, hogy nem kell. Van olyan esett is, hogy meg be nem megyunk az uzletbe rakerdek, nem kell e vecezzen, de o azt valaszolja hogy nem, es 1 perc mulva mar fonja a labat, nem tudja hogy tartsa vissza. Az ovodaban van a legnagyobb gond ezzel. Volt egy idoben hogy eleg gyakran oda pisilt, mert egyszeruen nem szolt, hanem inkabb oda en

Oldalak