Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Gyermekpszichológia

A szülők a legjobb szakértői gyermeküknek: ők ismerik a kezdetek óta, ők töltenek velük a legtöbb idő. Mégis előfordulhat, ha valami baj van,hogy nehéz rálátni, mi lehet az ok. Hiszennemszületünk azzal a képességgel, hogy minden helyzetre ismerjük a megoldást, és tudjuk értelmezni nehéz lelki folyamatok működését.Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, akivelezekre együtt rájöhetünk.

Mik azok a problémák, amikkel fel lehet keresni egy gyermekpszichológust?

 • Szülőt aggasztó viselkedés: dühkitörés, motiválatlanság, tic, stb.
 • A gyermek el van maradva egyes területeken, mely megjelenhet nyelvi vagy mozgásos területen is.
 • A szobatisztasági nehézségek miatti(bepisilés, bekakilás).
 • Egy új élethelyzet is felvethet kérdéseket: hogyan kezeljem, miben tudok gyermekemnek segíteni? Ilyen az iskolaváltás, egy testvér születése, a válás.
 • Előfordulhat, hogy adódik egy olyan nehézség a gyermek környezetében (baleset, haláleset, stb.), amikor a gyermek nem tud alkalmazkodni az új helyzethez.
 • Szorongásos tünetek jelentkezése: körömrágás, hajtépkedés, vagy amikor a gyermek gyakran feszült vagy felriadéjszaka.
 • Pszichés eredetű testi tünetek: has-, fejfájás, ekzema, stb. (melynek szomatikus kivizsgálása már megtörtént és okot nem találtak.
 • Iskolaérettségi felméréskor.
 • Lehet menni nevelési tanácsért, hisz a nevelés senki sem tanulta. Láttunk egy mintát, ahol felnőttünk, másoktól kaptunk tanácsokatvagy szakkönyvekből veszünk ötleteket, de nem biztos, hogy megtaláltuk a saját gyerekünkhöz a kulcsot.
 • Néha azért is érdemes elvinni pszichológushoz a gyerekünket, ha valamit nem úgy csinál, ahogy az a nagy könyvben le van írva vagy van egy különlegessége, ami egyedivé teszi őt. Felvetődhet a kérdés, mi ilyenkor a teendő?

Ahogy a fizikai betegségeket is minél hamarabb szeretnénk megoldani, hogy később ne legyen probléma, ez a pszichés nehézségek esetében is így van. Ha időben foglalkozunk vele, csökkenthetjük a szenvedésnyomást és az esetleges hosszabb távú következményeket.

Hogyan dolgozik egy gyermekpszichológus?

 • Születés előtt: A szakember a leendő szülővel/szülőkkel beszélget. Mit jelent a gyermekvárás, Mire kell felkészülni a születéssel? Mi lesz utána? Mik lehetnek olyan szorongást keltő tényezők, amik megakadályozzák a kismamát, hogy ezt az időszakot felhőtlen boldogságban élje át?
 • 0-2 éves korig: Ebben az életkorban a gyermek még teljesen a szüleitől függ. Együtt érez, gondolkodik velük. Éppen ezért a közös munka is a szülőkkel folyik, mert rajtuk keresztül lehet a változásokat elérni.
 • 3-5/6 éves korig: Ebben az életkorban a szakember a szülővel és a gyermekkel együtt foglalkozik, hisz közöttük még nagyon erős a kapcsolódás. Fontos látni, hogy a gyermek hogyan van jelen, hogyan játszik, de emellett a szüleivel való interakción is nagy hangsúly van.
 • 5/6-kamaszkorig: A kisebb gyerekeknek nem a beszéd az önkifejezés eszköze, hanem a játék. Ebben tudják megmutatni önmagukat. Emellett rajzok és tesztek is segítik a pontosabb megismerést. Miután a szakember a szülővel részletesen átbeszélte a gyermek élettörténetét, a gyermekkel találkozik néhány alkalommal, míg véleményt formál.
 • Kamaszkor: Ez a felnőtté válás időszaka. Éppen ezért a fiatal nagyobb teret kap a döntéshez, így a folyamat során elsősorban a kamasz van jelen.

(Az életkori intervallumok egyénenként változhat.)

Fontos a gyerekünket az életre neveljük, amihez elengedhetetlen a lelki stabilitás. Merjünk segítséget kérni, ha nehézség adódik, hogy visszaállhasson az egyensúly: a gyermek és családja újra jól érezhesse magát.

A leírást dr. Nuridsány Eszter pszichiáter küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

Pszichológus válaszol

Tanács kérése

Tisztelt Szakemberek! Három lány gyermekem van (12-12-10 évesek) Férjemmel nagyon megromlott a házasságunk. Most már ott tartunk, hogy Ő már a gyerekek előtt is felvállalja, hogy apa máshol keresi a boldogságot. Éjszaka jár haza, külön programokat szervez mozi, színház, étterem stb.. én úgy érem, hogy kezd már a gyerekektől is "elszakadni". Elnézi, hogy én a gyerekekkel tömegközlekedéssel oldjam meg a mindennapi dolgokat (a gyerekek napi szinten sportolnak iskola, uszoda, futópálya között kell közlekednünk minden nap) Ő meg egyedül a nagy családi autóval... Engem egyre jobban próbál ellehetetl

Gyerek

Jó estét kìvánok az lenne a kérdésem hogy van három gyereken egy 11.éves fiú.egy 10 éves lány és egy 4 éves lány az lenne a kérdésem hogy a 10 éves lány már egy pár hónapja kezdődött hogy elkezdett jobban ragaszkodni hozzám sír egyre gyakrabban ha nem vagyok vele mert dolgozom minden este azt mondja hogy ne menjek dolgozni mert hiányzóm neki az iskolába amikor csak teheti akkor bújik hozzám az ölembe ül ölelgetni kell mert ha már nem ölelem meg akkor azt mondja hogy nem szeretem stb... -mul lehet ennek az oka mit tudok tenni mielőbbi válaszát várom köszönöm

Gyerek

Jó estét kìvánok az lenne a kérdésem hogy van három gyereken egy 11.éves fiú.egy 10 éves lány és egy 4 éves lány az lenne a kérdésem hogy a 10 éves lány már egy pár hónapja kezdődött hogy elkezdett jobban ragaszkodni hozzám sír egyre gyakrabban ha nem vagyok vele mert dolgozom minden este azt mondja hogy ne menjek dolgozni mert hiányzóm neki az iskolába amikor csak teheti akkor bújik hozzám az ölembe ül ölelgetni kell mert ha már nem ölelem meg akkor azt mondja hogy nem szeretem stb... -mul lehet ennek az oka mit tudok tenni mielőbbi válaszát várom köszönöm

Hogyan segítsek a gyermekemnek?

Üdvözlöm! Kisfiam 9 éves, 2 éve váltunk el az édesapjával, 3 éve élünk külön. Nagyon nehéz volt az időszak mivel az apuka nem akarta a válást és a kisfiamnak sokszor mondta is ezt. Volt, hogy gyermekem úgy érkezet haza, hog yaz apukája azt mondta neki, hogy én már nem szeretm őt sem csak az új párom. Nagyon sok vita volt, sokszor szidalmazott amit a gyermekem hallott is. Azonban mégis szívesen ment hozzá. Mostanában azonban vannak időszakok amikor nem akar menni az apukájához amire én nem is kényszerítem. Közös a felügyelet így nagyo nehéz a helyzet. Kisfiammal ngyon sokat beszélgetek, hogy m

Viselkedés

Tisztelt Doktornő/Úr! Kezdek aggódni, 27 hónapos fiam egyre többször "kukizik" régebben csak alvás előtt 1-2 hete már napközben is látszólag minden küönösebb ok nélkül, amikor itthon vagyunk. Okos, értelmes, mosolygós kisfiú, bölcsödében nem fordul elő. Ha itthon van a cumi és az alvóka elég sűrűn előkerül ami bölcsiben szintén nem, ott magától a helyére teszi. Tudom, hogy természetes dolog a gyermekeknél a szexualitás, de kérdés, hogy mi számít soknak? Nem bántottuk érte, nem szidtuk meg. Nem tudom eldönteni, hogy unatkozik itthon vagy valami más álla háttérben. Aggódom, hogy elrontottunk v

Hazugságokkal megbénítva

Az elmúlt 1.5év nehéz volt a feleségemmel, elváltunk. Egyre gyakoribb lett, hogy tényeket elhallgatott, kiragadott egy-egy momentumot és másképp tüntette fel a valóságot. Először csak megdöbbentett mindig, hogy miket mond, honnan veszi egyáltalán, de elfogadtam és igyekeztem átgondolni az ő helyzetét. Most már ott tart, hogy a legapróbb dolgokat is másképp kommunikálja és úgy látom, hogy még ezt el is hiszi, hogy tényleg úgy van. Sokszor engem is összezavar és sok energiát vett igénybe, mire átgondoltam és érvekkel, tényszerűen alátámasztottam, hogy az nem úgy van.Nem tudom mit tegyek, mert a

7 éves fiú, indulatkezelési problémák

Tisztelt valaszadó szakember!Hét éves kisfiam okoz rengeteg fejtörést és problémát számomra. Egyke volt sokáig, a nevelői szerint is kortársainál érettebb, okosabb. Nagyon sok időt töltöttem vele, de mindig is akaratos, hisztis kisfiú volt, ha nem kapott meg valamit, egyébként kedves, okos, elismerésre vágyó, szeretni nagyon tudó kisgyerek. Egy ideje nagyon csúnyán beszél, főleg velem, ha vmi nem úgy van, ahogy szeretné, legutóbb, a postán mások előtt is, sőt nekem ugrott, verekedni próbált.Kicsi kora óta rombol, mostanában a ruháit lyukasztgatja. Korlátok szabályok voltak, vannak, mégis iszo

Kisgyermekkori szorongàs

Kedves Doktornő/úr! Kislàny szeptemberben töltötte be a hàrom èvet.Alvàsproblèmàkkal ,szorongàssal küzdünk. Nem mer elaludni,az altatàsa 1,5óra is sokszor,akkor is csak ölben,làthatólag àlmos de nem engedi hogy szemèt lecsukja. Nem mer tőlem kèt hàrom mètertől messzebbre menni, holott azelőtt màr szèpen egyedül eljàtszott a màsik szobàban is.Ha valaki jön hozzánk nyűgös,torka szakadtàból ordít ha valami zavarja.Fèl plusz.hangszórótól,lyukaktól. Tanàcstalan vagyok. Hogyan tudom segíthetek neki hogy fèlelmeit feldolgozza? Vigyem el gyermekpszichológushoz? Előre is köszönöm a vàlaszàt!

segitség kérés

üdvözlöm...4 családos apa vagyok..tisztességgel becsülettel neveltem eddig gyermekeim...a most 18 évet betöltött lányom eddig ...kitünö családi életet élt jol tanult soha nem csavargott szofogado volt..minden jo volt...most miután betöltötte 18.életévét..rászált egy elváltt ember és eröszakkal elakarja venni tölünkk...csak akkor fogtam padlot amikor a lányom azt mondta nekem el is menne vele ...te jo ég ez az elvált ember valamivel elkábitotta...foggalmam sincs mi történik itt de ez vészhejzet...az elvált ember elakarja vinni innen még ha kell rendörrel is...ezt mondta és követi..szaladgál lán

Hangulatingdozás 3 éves kislányunknál

Kedves Hölgyem/Uram! Februárban lesz 3 éves a kislányunk, novemberben kezdte az óvodát (egy év bölcsi után), júliusban pedig kishúga született. Egy nagyon magabiztos, okos kislányról van szó, könnyen teremt kapcsolatot, nagyon nyitott és érdeklődő. A gondunk, hogy az utóbbi hetekben nagyon nehezen tudjuk kezelni, ha úgy tartja kedve nem válaszol, nem köszön az apjának, szófogadatlan, elutasítja a fizikai közeledést, még egy öltözködésért is meg kell vele küzdeni, mindig direkt mást szeretne, mint amit kellene. Főleg az apukáját érintik lelkileg rosszul az ellenséges megnyilvánulásai, és ne

Baleset utáni gyermekpszichológia

Tisztelt Szakértő! Kisfiamat idén májusban elgázolták az iskolánál lévő zebrán az osztálytársával együtt (12 évesek). Túlélték a balesetet, de súlyos sérülést szenvedtek mind a ketten. A fiam a balesetet követően végig magánál volt, az iskolatársa egyből eszméletét vesztette, aminek következtében azt hitte, hogy az iskolatársa (egyben barátja) életét vesztette. A körülötte zajló eseményeket is észlelte, ami eléggé megviselte. Azóta kisebb pánikrohamok jönnek rá, közlekedéstől retteg azóta nem jár egyedül. Kocsival visszük, és hozzuk! Milyen pszichológust érdemes felkeresnünk, hogy ezt a traumá

Hajtépés és evés

Üdvözletem! A problémám az lenne, hogy a 20 hónapos kislányom 4 hónapja a cumijához hozzáfogva tépi és eszi a haját. Miután elkezdte és nem sikerült leszoktatni róla levágtuk a haját rövidre nehogy baja legyen tőle és reméltük talán mire visszanő le is szokik róla, de a mozdulat az idő alatt is megvolt. Kb az idő tájt kezdte, hogy az édesapám haldokolni kezdett és emiatt elég feszült voltam. Először arra gondoltam, hogy az én viselkedésem váltotta ki, de miután lezajlott a temetés és nyugodtabb lettem se hagyta el. Néha úgy tűnik figyelemfelkeltésből csinálja, mert addig amíg oda nem nézek csa

mit mondjak a 3 éves fiamnak?

Üdvözlöm! Praksa Gábor vagyok 42 éves apuka.....rövid leszek nem szeretném rabolni a drága idejét. Fiam 3 éves, okos,érdeklődő....apás....az a kérdésem mit mondjak neki hol és mit dolgozok?-Én szexshopban vagyok alkalmazott(sokat gondolkodtam mit fogok mondani neki ha megkérdi de igazán jó ötletem nem támadt).És mostanában kérdezgeti,mit csinálok ha dolgozni megyek sőt szeretne Ő is jönni velem. Kérem segítsen ,abban hogy mit válaszoljak ezekre a kérdésekre! Előre is köszönöm ha szán pár percet a válaszára. További szép napot kívánok!

verekedés

Kedves Szakértő! Olyan problémám van, hogy a 27 hónapos kislányom egyre durvábban verekszik. 9 hónapja kezdődött a dolog, és nem tudom, lehet-e még rosszabb, de eddig fokozatosan romlott a helyzet. Öccse 4 hós, őt szereti, hozzábújik, a testvérféltékenység abban nyilvánul meg, hogy nem engedi a játékait az öccse közelébe. Ezt elfogadtuk, nincs belőle itthon probléma, de elmondjuk neki, hogy "Öcsi nem szeretné elvenni őket, de ő is kölcsön szokta adni a játékokat neked, mert kedves és szeret téged, megmutatja neked szívesen". Ez teljesen okénak tűnik itthon. De a játszótéren az én lányom egy v

gyász feldolgozás-gyerekek

Üdvözlöm! Sajnos Édesanyám 2 hete meghalt. Két gyermekem van, az egyik 11, a másik 16 éves. A 11 éves ő ki tudja mutatni az érzelmeit, kiadja bánatát így kisírta magát, megbeszéltünk ezzel kapcsolatosan mindent. A másik gyermekem eleve egy zárkózott (nem csak a kamaszkor miatt). Ő ahogy megtudta Édesanyám halálát, elvonult magába... temetésen egy könnycsepp nélkül.. összeszorított kézzel ült végig. Mindene a foci, de most még edzésre sem jár. Egy nagyétkű, sportos gyerek, és enni is a suliban még megeszi azt a 2 szendvicset, de ennyi az egész napi élelem. Azt mondja nem vagyok éhes, nincs k

Oldalak