Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Gyermekpszichiátria

Sokan rácsodálkoznak, hogy létezik ez a külön szakirány: gyermekpszichiátria. ( Valószínűleg úgy gondolják, hogy a gyerekeknek nem lehetnek olyan jellegű problémáik, melyek megoldásához / feldolgozásához pszichiáterre lenne szükségük.)

Hivatalos meghatározás szerint a pszichiáter (psziché: lélek, iatros: orvos) olyan szakember, aki valamely egyetem általános orvostudományi karán végzett, majd  a hatéves alapképzés után pszichiátriára szakosodott (újabb 5 év tanulás). Az erre való képesítést 2005. óta külön szakvizsgával lehet megszerezni, ami nagyon fontos lépés volt az orvoslás történetében, hisz ezzel ismerték el, hogy a gyermekpszichiátria nem egyenlő azzal, ha összeadjuk a gyermekgyógyászatot a felnőtt pszichiátriával (korábban e kettő szakma egymásra építésével lehetett valaki gyermekpszichiáter). Ugyanis a gyermekpszichiátria sokban különbözik a felnőtt pszichiátriától. Igaz, hogy mindkét tudományág a lélekkel foglalkozik, és sok kórkép megtalálható mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél, viszont ugyanazok a kórképek gyakran  máshogy néznek ki, más tüneteket mutatnak a két korcsoportnál.  Amennyiben pszichiátriai kórképről (depresszió, hiperaktivitás, autizmus, tic, Tourette szindróma) van szó, ahol komolyabb pszichopatológiai folyamatok zajlanak, akkor minden esetben pszichiátert kérnek fel a helyes diagnózis felállítására és a kezelés megtervezésére, levezetésére.
Kórházi helyzetben igaz az, hogy a pszichiáter az, aki gyógyszert ír fel, egyszerűen nem fér bele több a munkaidőbe, ezt sajnos államilag nem finanszírozott. Magánrendelésben ennél sokkal nagyobb a lehetőségek tárháza. Hasonlóképpen, mint egy pszichológus segítséget tud nyújtani átmeneti, életvezetési nehézségek esetében, ha trauma érte a családot, vagy ha olyan problémával kerültünk szembe, amit nem sikerült egyedül megoldanunk.

A munkafolyamat során első körben a szakember a szülőkkel átbeszéli a tünetek jellegét, majd felveszi a részletes anamnézis (kórelőzmény), amivel megismeri a gyermek előtörténetét és problémája körülményeit. Majd a gyermekkel való találkozások alkalmával az életkornak megfelelő eszközökkel próbálják minél alaposabban  feltárni a lehetséges okokat, megismerni a tünetek hátterét és kideríteni a lelki folyamatokat, melyek ide vezettek. Egy pszichiáter nem hagyhatja figyelmen kívül a testi és lelki folyamatok kölcsönhatását sem,  hogy a testi panaszok mögött testi betegség állhat és szükség lehet szakorvosi vizsgálatra.  Emellett a diagnózis pontosítása vagy az állapotfelmérés érdekében ő kérhet labor- és képalkotó vizsgálatokat (UH, CT, MRI). Emellett pszichológus segítségét kéri, ha pszichológiai teszt felvételére van szükség, és az értelmi képességére, személyiség-felépítésére, mozgás-koordinációjára, képességzavarok felderítésére gyógypedagógussal veszi fel a kapcsolatot.

Miután az összes vizsgálat eredményét összegezte és megfogalmazódott, hogy mi is áll a tünetek mögött, a szülőkkel való egyeztetés és megbeszélés után a következő lépés az egyénre szabott, problémaorientált  pszichoterápia (játékterápia, kognitív gyermekterápia, családterápia, szülőkonzultáció) kijelölése és levezetése, szükség esetén az azt kísérő gyógyszeres kezelés.

A leírást dr. Nuridsány Eszter pszichiáter küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

Pszichológus válaszol

Tini gondok

Tisztelt Doktornő/Úr. 14 èves lányom mostanában magába fordulva szobájában sokat tartózkodik.Legújjabb hobbyja anime filmek nèzèse,kèpek a szobafalon stb.DE!Fürdeni bugyiban fürdik,mert nem tudja elviselni a "látványt".Ma segítsèget kèrt egy gumirozott fásli rögzítèsèhez:leszorítani a melleit mert nem szereti,hogy egyre nagyobbak!! Ezen kiakadtam,elkezdek pszichológust keresni.Addig is mit tehetek????

Tic

Tisztelt Doktor! Kárpátaljáról írok önnek, az itteni szakemberektől nem kaptunk választ/megoldást. 5 éves kisfiunknál különböző tic-ek jelentkeztek. Először egy évvel ezelőtt, télen mutatkozott meg változó formában (vállhúzogatás, szájtátás, sűrű pislogás, szemforgatás, rövid hang). Ezek a tünetek 2-3 hónapig álltak fenn, majd hirtelen, maguktól eltűntek. Most viszont, kb 8 hónapra az utolsó tünetek elmaradása után a tic-ek újra előjöttek, most más formában. Jelenleg akararlanul bólogat és ezzel együtt rövid "hm" vagy "mhm" hangot ad. Sokszor számol be arról, h zavarja a nagy zaj (pl az óvo

Hogyan hagyhatom abba az önbántalmazást?

Tisztelt Hölgyem/ Uram! Pár éve sajnos gyakran előfordul, hogy bántalmazom magam. Nem a csuklóm vagdosom, hanem a kézfejemen ejtek sebeket (hegyes ceruzával vagy késsel esetleg egy falon végighúzom a kézfejem). Főleg ez akkor van amikor anyummal összeveszek és olyankor nincs min levezetni a haragom vagy pl bűntudatból, hogy most miattam lesz rossz napja vagy hasonlók. Mikor észreveszi valaki mindig azt mondom hogy papírral elvágtam véletlenül vagy ilyesmi. Nem tudom miért csinálom ezt egyszerűen csak úgy érzem, hogy valahogy meg kell büntetnem magam. Fordulnom kéne szakemberhez vagy hagyjam?

Szelektív mutizmus

Üdvözlöm! Kislányom most lesz 6 éves, nagycsoportos óvodás. Sosem volt túl nyitott, barátkozós, de mikor kiscsoportos óvodás lett, nagyon visszahúzódóvá vált. A gyerekekkel, se a felnőttekel nem beszélt az oviban, 1 barátnője lett, azzal kommunikált csak. Most már szinte minden csoporttárssal beszél, játszik, de a felnőttek rá sem néz, esetleg fejbólintással válaszol, de azt sem mindig. A Pedagógiai Szakszolgálatnál szelektív mutizmust állapított meg a pszichológus, 1 éve járunk hozzá. Rettentő anyás, ma az apjával indultak a játszótérre, de sírva vissza jöttek, mert az anya nélkül nem megy s

Hallucinálok folyamat mi ez

Tisztelt pszichologus! Nemtudom mibajom lehet sokszor egy nap legalább 3 szor hallucinálok kb ez fél éve kezdődött embereket látok, állatokat , hangokat hallok sikitást,valaki beszél hozzám,ha valami érzés eluralkodik rajtam hallom hogy valami hang megakarja mondani mitcsinálják.Nagyon zavar hogy nemtudom hogy milyeket képzelem vagy valoban ott van e.Kerülem az embereket megnem is tudnék figyelni rajuk meg semmire se tudok fáj a fejem nagyon sokszor.Az iskolában szokták látni hogy magamban beszélegetek ezert megvettnek de én hallom kivel beszélek .12 éves vagyok és nemtom mi válthatja ki .

Ambivalens kötődés... hogyan tovább?

Kisebbik fiam 3,5 éves. Életének első 2 hetét végigaludta, a 15. napot végigordította. A kötődő nevelés híve vagyok együtt aludtunk, igény szerint szoptattam, hordoztam – sokszor ordított - . Az első pár hét után nem tudott elaludni egyedül és úgy tűnt napról napra emelni kell a külső erőfeszítéseket, hogy álomba szenderedjen, perc alvásért 1 óra babával a karban hullámzó "ugrálással" fizettünk, éjszaka is ugyanez 2 óránként. Férjemmel teljesen ki voltunk purcanva én a szakadék szélén álltam, pszichésen teljesen kivoltam, többször kiborultam a férjemnek, hogy itthagyom őket, mert ezt nem bírom

Ambivalens kötődés... hogyan tovább?

Kisebbik fiam 3,5 éves. Életének első 2 hetét végigaludta, a 15. napot végigordította. A kötődő nevelés híve vagyok együtt aludtunk, igény szerint szoptattam, hordoztam – sokszor ordított - . Az első pár hét után nem tudott elaludni egyedül és úgy tűnt napról napra emelni kell a külső erőfeszítéseket, hogy álomba szenderedjen, perc alvásért 1 óra babával a karban hullámzó "ugrálással" fizettünk, éjszaka is ugyanez 2 óránként. Férjemmel teljesen ki voltunk purcanva én a szakadék szélén álltam, pszichésen teljesen kivoltam, többször kiborultam a férjemnek, hogy itthagyom őket, mert ezt nem bírom

Kis fiam

Jó napot! Szeretnék tanácsot kérni. A 4 éves kisfiamnál azt észleltem, hogy ha mondok valamit és az nem tetszik neki el bujik duzzog vagy csak el megy és sír, addig nem tudunk vele beszélni míg meg nem nyugszik magától. Bármit mondunk neki,csak ordít velünk.. Nem akar semmiről sem kommunikálni, csak ha van kedve. Egy példa: ha megyünk vásárolni ha neki nincs kedve nem próbál semmit fel és egy szót sem szól csak hallgat duzzog. Párom ugy gondolja nincs minden rendben vele, valami probléma van. Gyerek ként nagyon boldog gyerek, játszik, mindig mosolyog. De rettentő makacs. Esetleg van e valam

Étkezési zavar?

Keresztfiam 7 éves lesz. Júliusban félre nyelt egy kis darab chipset, azóta nem hajlandó semmilyen szilárd táplálékot enni. Minden ételt le kell neki turmixolni,(még a tejbegrízt is csak turmixolva fogadja el) vagy csak a leves levét eszi meg, illetve joghurtokat és még azokat is percekig tartja a szájában mielőtt lenyeli és megkérdezi nincs e semmi a szájában, lenyelheti e azt. Sógornőm kétségbe van esve, felkereset pszichológusokat is, de nem kapott segítséget. Esetleg tudnának valamilyen tanácsot adni mit csináljon, hova/kihez forduljon segítségért? Válaszukat előre is köszönöm.

Ovi kezdés

Üdvözlöm! Kislányom 3 éves. 1 éves kora óta visszatérő húgyúti fertőzése van. Műtötték is vele. Két testvére van. Az egyik 14 hónappal fiatalabb. Olyanok , mint az ikrek. A másik testvére most született, 2 hónapos. A lányom szeptemberben kezdte az óvodát, nehezen megy a beszoktatás. 9 től fél 1 ig van ott. Az első 10 percben sír hogy anya kell, utána elvan. Egy hete kezdődött, hogy húgyúti fertőzése lett és utána azt mondta fáj a kaka és fogni kell egész nap és ha fáj neki, elvárja, hogy etessük. Emellett mindig valahova pisil, nem a wcbe. Ez akkor van, ha nem vagyunk ott mellette. Óvodába

Ki ellenőrzi a pszichológust

Az lenne a kérdésem, hogy ki vagy milyen szervezet, hatóság vagy kamara ellenőrzi a pszichológus munkáját és amik a terápiák alatt történnek és kihatással vannak a kliens életére miként kerülnek megítélésre? Ha egy pszichológus olyat tesz amivel árt a kliensnek és krízist okoz ezzel, akkor az esetet ki vizsgálja ki? Hol van a pszichológus felelőssége és ki elkenőrzi a munkájának minőségét és eredményét? Hová lehet fordulni panasszal vagy kinek lehet visszajelzést adni, ha egy pszichológus szakmai munkájával kapcsolatban probléma merül fel?

Düh roham

Tisztelt pszichológus. 5gyermekem van, köztük a legkisebbek hàrmas ikrek, közülük a fiúcska pàr hónapja elkezdett furcsàn viselkedni.Időnként,làtszólag minden ok nélkül dühkitörései vannak,ilyenkor hangosan sír,üti a fejét a földön vagy éppen az öklével.Aztàn amilyen hirtelen jött úgy el is múlik(5-10 perc) Próbáltam màr mindent(nem figyeltem oda,megszeretgetni,de nem engedi,ràszolni)de nem használt semmi.Nem tudom,hogy kezeljem.Ilyesztő ilyenkor a gyerek,mintha nem is ő lenne.Egyébként 3 éves, szeptemberben kezdtük az ovit,ott semmi baj vele,ott nincs dührohama és nagyon dícséri az óvónő Kösz

Mi lehet ez?

A gyerekem az óvodába nyugodt kisfiu volt.Az elsö osztályban megverték 5-en,tanár nem látta állitólag csak mikor már rugdalták.Azóta kezdödtek a problémák,majdnem mindennap hazaküldték a suliból,ha öt piszkálták akkor is ö volt a hibás.düh kitörései voltak.másodikba magántanuló volt,nem birt beilleszkedni,nemakar irni,kevés embert fogad el. Voltunk márVadaskertbe,pszichológus,pzihiáter,irt ki gyógyszert de csak rosszabb lett,pedig iskolát is váltottunk.a hang zavarja .folyton pörör,ha beszélek hozzá nem néz az emberre.Ami érdekli arról szivesen beszél.A gyerekek a elsö suliban kiközösitették

Mi lehet a baj? Hogyan tovább?

Tisztelt Dr. Nő/Úr! 4éves a kislányom nem szeret óvodába járni egyenesen útál kb. fél éve kezdtük és a mai napig sírva megy. Nem játszik senkivel, szinte csak ül magában, néha egyedül játszik. A foglalkozásokon nem vesz részt, délben nem alszik, viszont otthon igényli a déli alvást. Rágja a körmét. Van egy 3éves húga akit rendszerint bánt (belecsíp,belerúg,fellök stb). Amikor számon kérjük, hogy miért csinálta a válasz, mert utálom vagy, mert nem szertem. Valamikor jól eljátszanak, de a kisebbik nagy általánosságban alárendelt. Amikor otthon van szinte mindig ovisat játszanak persze Ő az óv

Szivacsevès

Jó estèt! A gyerekem règóta szivacsot eszik titokban.Ebben kèrnèm segítsègèt. Előre is köszönöm.

Oldalak