Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

EMDR terápia

Eye Movement Desensitization and Reprocessing vagyis EMDR, magyarul szemmozgásokkal történő deszenzitizálást és újrafeldolgozást jelent. Az EMDR terápia bizonyítottan hatékony terápiás eljárás súlyos traumát (pl.: baleset, nemi erőszak, haláleset miatti veszteség, súlyos betegség) elszenvedett betegek számára, akiknél a megrázó emlékek önkéntelenül újra felidéződnek, nem tudnak szabadulni tőlük. Az EMDR terápia hatására a betegek képesekké válnak ezeket a kínzó életeseményeiket hatékonyan feldolgozni.

Az EMDR terápiát dr. Francine Shapiro pszichológus 1989-ben eredetileg poszttraumatikus stressz szindrómában (PTSD-ben) szenvedő felnőttek számára dolgozta ki. Shapiro elmélete szerint az élményeink és emlékeink elérhető és használható módon dolgozódnak fel, és hálózatokba rendeződnek agyunkban. Ha egy emléket felidézünk, a hozzá kapcsolódó gondolatok, képek, érzelmek és testérzetek is eszünkbe juthatnak. Egy traumatikus (pl.: baleset, nemi erőszak) vagy nagyon negatív esemény (pl.: gyermekkori bántalmazás, kiközösítés) hatására ez az emlékfeldolgozás azonban befejezetlen maradhat. Ennek oka az esemény során átélt erősen negatív érzés, pl.: rettegés lehet. A feldolgozatlan emlék nem képes összekapcsolódni a korábban megtanult hasznos és fontos információkkal, Pl.: nemi erőszak esetén az áldozat, bár tisztában van vele, hogy az elkövető felelős a bűnéért, azonban ezt az információt nem kapcsolja a traumás eseményben átélt érzéseihez, és az elkövető helyett magát okolja a történtekért. Az így feldolgozatlanul maradt emlék rosszul tárolódik, és amikor eszébe jut az esemény, úgy érezheti, hogy szinte újra végigéli a traumát a jelenben, vagy előtörő erős érzelmeket, testérzeteket tapasztalhat. Shapiro kutatásai során megfigyelte, hogy bizonyos szemmozgások csökkentették a trauma nyomán hátramaradt és betörő zavaró emlékek és az átélt szorongás intenzitását. Rájött, hogy terápiás módszere, az EMDR serkentette a test öngyógyító mechanizmusait, és az agy normális emlékfeldolgozását.

Későbbi kutatások bizonyították, hogy nemcsak a nagy traumák, hanem a hosszantartó stresszt okozó élmények, illetve a kisebb (pl.: gyermekkorban átélt) emlékek is elakadhatnak a feldolgozási folyamatban, és a személyiség problémás működéséhez vezethetnek. A módszer nemcsak felnőttek esetében, de gyermekek számára is hatásos terápiás eljárásnak bizonyult.

Az EMDR terápia egy nyolc fázisból álló eljárás, melynek célja a traumatikus emlék(ek) teljes feldolgozása, és új pozitív élmények beépítése, melyek elősegítik a beteg gyógyulását.  Az EMDR terápiában a trauma feldolgozása során a páciens nem „kibeszéli” a problémáit, hanem a terapeuta megkéri a pácienst, hogy idézze fel teljes egészében a traumatikus eseményt (képpel, érzelmekkel, testérzetekkel), majd a terapeuta elterelő ingereket ad a betegnek, ezek lehetnek kétoldali szemmozgásokat kiváltó, vagy mindkét fülbe adott hang-, illetve kézen és lábon érintéses ingerek. Az ingerlési sorozatok alatt a terapeuta folyamatosan figyeli, és kérdezi a beteget az átélt élményekről. A feldolgozás végén a páciensek a korábbi megterhelő, fájó vagy akár félelmetes élmények helyett semleges vagy megkönnyebbülést hozó érzelmeket, érzéseket élhetnek át. A korábbi zavaró emlékek most már helyesen épülnek be a többi feldolgozott emlék közé, és elvesztik zavaró jellegüket.  

Magyarországon az EMDR viszonylag új terápiás eljárásnak számít, a Magyar EMDR Egyesület szakmai közösségébe tartozó szakemberek foglalkoznak ilyen terápiával.

A leírást Körmendy Patrícia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

Pszichológus válaszol

Ki ellenőrzi a pszichológust

Az lenne a kérdésem, hogy ki vagy milyen szervezet, hatóság vagy kamara ellenőrzi a pszichológus munkáját és amik a terápiák alatt történnek és kihatással vannak a kliens életére miként kerülnek megítélésre? Ha egy pszichológus olyat tesz amivel árt a kliensnek és krízist okoz ezzel, akkor az esetet ki vizsgálja ki? Hol van a pszichológus felelőssége és ki elkenőrzi a munkájának minőségét és eredményét? Hová lehet fordulni panasszal vagy kinek lehet visszajelzést adni, ha egy pszichológus szakmai munkájával kapcsolatban probléma merül fel?

Szülői alkalmasság kérése

Olyan pszichológust keresek, aki ( k ) véleményét a bíróság elfogadja ( igazságügyi ) és elvégezne ( nének ) rajtam / velem a tárgyban megjelölt alkalmassági tesztet. Köszönettel, Bántelki lajos ( 06-70-4-32-52-00 )

keresés

Psychiátert keresnék, aki az EMDR therápiával gyógyít pánikbetegséget B-A-Z megyében Előre is köszönöm!

keresés

Psychiátert keresnék, aki az EMDR therápiával gyógyít pánikbetegséget B-A-Z megyében Előre is köszönöm!