Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Alkoholizmus

Alkoholizmus meghatározása

Az alkoholizmus pontos jelentését nem könnyű meghatározni, több, egymásnak olykor ellentmondó definíció kering a köztudatban. Az egyik definíció szerint alkoholistának tekinthető a személy, ha alkoholfogyasztása a saját és/vagy a közösség károsodásához vezet, tehát ez a meghatározás a probléma társadalmi vetületét hangsúlyozza. Ezzel szemben az alkoholbetegség fogalma a probléma egészségügyi jellegét állítja a középpontba, egy olyan állapotot jelöl, amelyet orvos gyógyít. Éppen ezért kevésbé előítéletekkel teli, pejoratív kifejezés.

Az alkoholbetegség egy olyan szenvedélybetegség, mely az alkohol kitartó fogyasztásával jár a negatív következmények dacára. Tehát orvosi szempontból alkoholbetegnek azt az egészségügyi ellátásra szoruló italfogyasztó egyént nevezzük, akinél alkoholfogyasztása következtében személyiségi, magatartási, társadalmi, életviteli vonatkozásban súlyos sérülés észlelhető, és/vagy az alkohollal függőségi viszony alakult ki, és/vagy testileg is károsodott.

Az alkoholfogyasztás hatásai

Az alkohol mértékletes fogyasztása értágító hatású. Ugyanakkor a hosszú távú alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható egy sor betegség: májkárosodás, hasnyálmirigy-gyulladás, szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, bizonyos daganatos megbetegedések (szájüregi, garat, nyelőcső, máj daganatok). Számos egyéb betegségre is hajlamosít: autoagresszív betegségek, ideggyulladások, felszívódási zavarok, gyomorfekély, vastagbél illetve gyomor daganat, szexuális zavarok.

Az alkoholfogyasztásnak lehetnek akut hatásai. Ittas állapotban a csökkent ítélőképesség miatt nagyobb eséllyel lehet balesetet okozni vagy szenvedni, rossz döntéseket hozni (ami pl. nem kívánt terhességhez, nemi betegséghez vezet), bűncselekményt okozni, vagy bűncselekmény áldozatává válni.

Az alkoholbetegek egy sor szociális problémával is szembesülhetnek. Megbízhatatlanságuk, kiszámíthatatlan magatartásuk házassági konfliktushoz, majd váláshoz vezethet, illetve hozzájárulhat a családon belüli erőszak megjelenéséhez.  Elveszíthetik munkahelyüket, otthonukat, környezetük elfordul tőlük.

A mentális egészségre is káros következményekkel járhat a túlzott alkoholfogyasztás: az alkoholbetegek körében gyakoriak a pszichiátriai rendellenességek, különösen a szorongásos zavarok és a depresszió, nagyobb eséllyel követnek el öngyilkosságot.

Alkoholbetegség legjellemzőbb tünetei

  • Sóvárgás, ellenállhatatlan vágy az ivásra.
  • Kontrollvesztés, a beteg az első pohár után nem tud megállni, kényszeresen iszik tovább.
  • Személyiségváltozás, mint például ingerlékenység, hangulatváltozások, esetenként agresszivitás.
  • Tolerancia, az alkoholhoz hozzászokik a szervezet, vagyis egyre többet kell inni azonos hatás eléréséhez.
  • Megvonás, az ivás felfüggesztését követő órákban-napokban heves testi tünetek alakulnak ki (remegés, izzadás, szapora szívverés, hányinger).

Gyógyítás, terápia

Ha még nem alakult ki függőség, tehát alkoholbetegség, akkor is érdemes az alkoholfogyasztást mérsékelni, ezáltal csökkenteni az alkoholfogyasztásból eredő egészségügyi problémák megjelenésének esélyeit.

Már kialakult alkoholfüggőség esetén sajnos csak egyetlen út lehetséges: a teljes és élethosszig tartó absztinencia, vagyis az alkoholmentes életmód. Ehhez viszont mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni, ugyanis az ivás abbahagyását követően jelentkező megvonási tünetek gyógyszeres kezelést igényelnek. Az fizikai elvonást követően pedig a rehabilitáció és utógondozás során különféle pszichoterápiás eljárások (egyéni pszichoterápia, támogató és önsegítő csoportok stb.) alkalmazása szükséges az absztinencia fenntartására illetve a visszaesés megelőzésre.

A leírást Kuna Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

Pszichológus válaszol

viselkedészavar

Van egy 44. éves lányom. A nehéz természetének tudtuk be, h rengeteg konfliktus van körülötte. Többször próbáltuk, hogy forduljon segítségért orvoshoz az agressziója miatt, de ez szintén konfliktust eredményezett. Nagyon agresszív, olyankor nem érdekli mit mond (durva, csúnya szavak) ordít, elviharzik v lecsapja a telefont. Ha beszélgetni próbálunk vele, néha elég zavaros a gondolatfűzése, nem érthető. Csak a negatív érzéseket tudja kifejezni, mindenkit negatív kritikával illet és nem tud bocsánatot kérni. Veszekedéskor mond olyan mondatot is, ami sehogy sem illik a témába. Nem tud baráti, sze

Alkoholista vagyok?

40éves nő vagyok. Boldog nő,nem is kívánhatnák többet az élettől. 2csodálatos gyermekem van. 7és 18 évesek. A párom,a legtökéletesebb férj a világon. Átlagos életet élek. Dolgozom,háztartást vezetek,gyerekeket nevelünk. Viszont hétvégente vagy ha nem dolgozom,mindig késztetést érzek az ivásra. Csak este,napközben nem iszom.Viszont akkor minden este.Nem rugok be soha,ugyanúgy ellátom a családot,de nagyon vágyom a spiccességre.Kb 2ü bor lemegy ilyenkor esténként.Nem bírom ki,h ne igyak ha másnap nem dolgozom.Ha dolgozom,akkor nem okoz problémát,h ne igyak.Mitől ez a ragaszkidás az italhoz,mikor

Alkoholista férj

Kedves,Pszichológus!A férjemmel 13 évig éltünk együtt!Született egy fiú gyermekünk!Alkohol próblémái elöször 12 éve jelentkeztek!Azóta eltelt időben folyamatossan iszik,mindennapos az ivászat,teljes filmszakadásig iszik,vannak hallucinációi is!A munkáját még elvégzi,de az otthoni dolgokat teljesen elhanyagolja,a gyermekkel soha nem foglalkozott,mindig azt mondja szereti,de úgy gondolja elég ha vesz neki valamit és el van intézve!Minden feladat rám hárult,és az utóbbi időben már csak megállapítottuk,hogy ma is iszik és nem szóltunk semmit!Erőszakos sosem volt,de szóbeli abbuzálás mindig volt,am

Pánik

Üdvözlöm, Édesanyám, alkoholista tobb mint 10 éve. Mikor ez elkezdődött még otthon laktam. Számtalanszor segítettünk rajta, de sosem akarta annyira a gyógyulást, hiszen akkor azt bizonyította volna h fontosak vagyunk neki. Apával el is váltak kb 8 éve már pont emiatt. Most hogy nem lakom otthon, lelkileg megvisel, annyira, hogy reggeleim nehezen indulnak, pánikolok heves szívdobogas jellemez de figyelem elterelésekor megszűnik. Rossz, hogy nem tudok segíteni rajta,.annak ellenére, hogy ő nem is keres csak sajnáltatja magat. Szeretném lezarni magamban, most leszek 30 éves es ezutan már lea

Alkoholizmus

Tisztelt pszichológus! 42 éves páromnak segítséget kérni. Sajnos a párkapcsolatunk elején is voltak problémák az alkohollal. Mos súlyosabb nehezebben viselem hogy van egy 3 éves gyerekünk. Nincs olyan nap mikor nem iszik valamikor kevesebbet valamikor többet. Ha lemegyünk valahová nem tud mértéket tartani más ember lesz nem is veszi észre a körülette lévő embereket. Szeretnék neki segíteni elmenjünk orvoshoz? Már többször beszéltünk róla.

Mit tudok tenni?

Üdvözlöm! A problémám főként a pánikrohamok és depresszió. Rivotril 0,5mg szedek napi 2-3db-ot. Van olyan napom amikor nem szedek nyugtatót, azonban olyankor rengeteg sört iszom és/vagy whiskeyt. Úgy érzem nem tudok élni nyugtató és alkohol nélkül, vagy az egyik, vagy a másik, a mindennapi nyugalomhoz. Viszont van amikor egyik sem segít, mégis csinálom. Munkában nem fogyasztok alkoholt, de több Rivotrilt szedek, mint amennyit kellene, nem tudom kezelni a stressz helyzeteket többnyire. Magamra veszek olyan dolgokat, amiket nem kellene. Sokszor érzem úgy mintha kezdenék megőrülni(tipikus pánikb

Alkoholizmus

Tisztelt pszichológus Hölgy / Úr! Az elmúlt 4 évben sajnos egyre többet iszom. Mára már eljutottam arra szintre, hogy ezt belátom és ezen változtatni szeretnék.. Nincsenek elvonási tüneteim ( kéz remegés.. Stb) amit észre veszek ha nem iszom az a "sóvárgás"... Sokszor eszembe jut, hogy jó lenne inni egy pohár bort. Bentlakásos intézménybe, és csoportos terápiára nem szeretnék menni/járni. Jobb lenne csak egy valaki, aki szakszerű segítséget adni. A kérdésem az lenne, hogy hol kezdjem? Hova forduljak segítségért? A választ előre is köszönöm. Üdv.

21 éves fiam érzelmi válsága

Tisztelt Pszichológus úr/hölgy! A fiam 21 éves egyetemista. Elvált anyaként nevelem 15 éves fiú testvérével együtt. Négyen lakunk egy Zuglói családi társasházi lakásba. ( legalul a nagyszülők, középen a testvéremék , legfelül mi ) A négy fő: a 21 éves fiam, a 15 éves fiam, a párom és én az anyuka. A gyerekek az apukájukkal rendszeresen találkoznak. Korábban hosszútávú kapcsolatai voltak, ami két lányt jelentett a középiskolás évek alatt és az egyetem első félévében és a második félév elején. Az egyetem első félévében még nagyjából bejárt az egyetemi órákra, ha nem ment be, akkor dolgozo

Hogyan dolgozzam fel?

Üdv! Egy lassan 25 éves férfi(?) vagyok. Mit tegyek, ha egyszerre szeretem és utálom a szüleimet? A tini korom azzal telt el (kb 12 év) hogy rettegek attól, hogy ha hazaérek, lesz e részeges veszekedés. (lett). Lelkileg lesérültem, szüleim mindent helyettem akartak csinálni, alig engedtek el itthonról, és ezért szinte nem tudtam önálló férfivá válni saját döntésekkel. Suliban cikiztek, lányok szörnyetegként néztek rám. Szeretethiány miatt a drog és alkohol helyett videojáték és pornófüggő lettem. Valami csoda folytán 18 évesen lett barátnőm, akivel az első együttlét a szorongás és depi miatt

Ki ellenőrzi a pszichológust

Az lenne a kérdésem, hogy ki vagy milyen szervezet, hatóság vagy kamara ellenőrzi a pszichológus munkáját és amik a terápiák alatt történnek és kihatással vannak a kliens életére miként kerülnek megítélésre? Ha egy pszichológus olyat tesz amivel árt a kliensnek és krízist okoz ezzel, akkor az esetet ki vizsgálja ki? Hol van a pszichológus felelőssége és ki elkenőrzi a munkájának minőségét és eredményét? Hová lehet fordulni panasszal vagy kinek lehet visszajelzést adni, ha egy pszichológus szakmai munkájával kapcsolatban probléma merül fel?

Úgy összességében

Kedves Doktornő/Doktor úr! Tanácstalan vagyok. Sok összetevője van a problémámnak, de legfőképpen lelkiekben érzem azt, hogy változni kellene.Napi szinten boldogtalannak érzem magam. Persze vannak napok amikor fent vagyok, sőt ez egy-két hétig is kitart, viszont visszaesik, nem tudom fenntartani. Megfigyeltem, hogy sok esetben akkor jön a lejtő, amikor jól érzem magam és erre iszok pár pohár bort... aztán pár óra múlva már nem szeretem magam, szégyellem másnap, hogy ittam. Természetesen nem vagyok agresszív,nem kell sok alkohol, hogy szomorú zenéket kezdjek el hallgatni, önsajnálatba esek. 29

"pornó"

Tisztelt Cím! A segítségüket szeretném kérni. A férjem 44 éves tanár, több diplomája van. Két kisgyermekünket együtt neveljük. Kb. 2 éve vettem észre, hogy éjjelente, hetente 1-2-szer pornót néz, ami belőlem sajnos nagyon negatív érzéseket vált ki (undort). Szexuális együttléteink heti alkalmakra korlátozódik (részben, mert dolgozunk, másrészt én nem igényelem többször). Azonban eleinte ezt csak 23 órától hajnali 2-ig csinálta, aztán lett belőle 3, 4 óra, tegnap éjjel pedig le sem feküdt. Reggel, amikor felkeltem a kisfiammal, majdnem rajtakaptuk a "végső aktuson"... Amikor óvatosan rákérdez

gyógyszer és alkoholfüggőségre segítség

Érdeklődni szeretnék, a lányom már 3 éve gyógyszer-alkoholfüggő. Van, hogy fél évig tiszta, utána pedig több napra teljesen leépül. Esik-kel, nemtud magáról, félrebeszél, iszik, enni nem eszik, teljesen kifordul magából. Már kétszer mentő vitte kórházba, de azt mondták benn az orvosok, ha ő nem akarja akkor nem lehet beküldeni semmilyen kezelésre. Az esetek után mindig megígéri, hogy megváltozik, de sajnos nem tartja be. Most eljutottunk odáig, hogyha keresek neki egy pszihologust akkor beszél vele, de még mindig nem akar elvonóra menni. Kérdezni szeretném, hogy tudnak nekem mondani egy szakem

alkoholizmus

Kedves válaszoló, 29 éves nő vagyok, sokszor volt már problámám az alkoholfogyasztással,3 éve beutaltak pszichiátriáriára,kaptam gyógyszert. Azt hittem leálltam, mostanában (fél éve) mégis hetente annyit iszom, hogy másnap semmire sem emlékszem. Sajnos ez a munkám rovására is megy,pedig vezető beosztásban dolgozom,kollégáim előtt nem mutatom ezt.Általában online ismerkedek,és így az első randi után mindig szégyellem magam, annyit iszom.Nagy bennem a szorongás,néha elsírnám magam annyira magányos vagyok.Családom sajnos nem tud segíteni,apám is alkoholista,sosem akartam olyan lenni, mint ő,gy

Oldalak