Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Szabó Anna

Klinikai szakpszichológus's blogposts

Szabó Anna képe
Ellenőrzött szakember

Mi várható a terápiától?

Gyakran előfordul, hogy a kliens elégedetlen a terápás folyamat eredményével. Néha önmagát hibáztatja, néha a körülményeket és elég gyakran a terapeutát. Vajon miért van ez? Az első lépés a probléma/k pontos feltárása, pontosítása. Ennek hiányában lehetetlen jó célt kitűzni. Nagyon fontos, hogy a terápiás munka célkitűzése elég konkrét és világos legyen. Néha az elvárások nagyon idealisztikusak és ez óhatatlanul csalódással jár. A terápiás folymatra is igaz az, ami a házzasságra, nem várható tőle minden probléma megoldása.

Szabó Anna képe
Ellenőrzött szakember

Bepisil, de meddig?!

A szülők türelme az éjszakai ágybavizelés miatt többnyire a gyermek öt éves korára fogy el véglegesen. A korábbi elodázó " majd kinövi" típusú jó tanácsokba vetett hit megrendül. Valóban igaz, hogy az a gyermek, akinek nappali és éjjeli szobatisztasága legkésőbb 3- 3,5 éves korára nem alakul ki szépen fokozatosan figyelmet igényel. A tapasztalat azt mutatja, hogy viselkedési-, érzelmi- és önkontroll problémák is jelen vannak. Lehet, hogy ezek nem kapnak annyi figyelmet. Azonban az éjjeli ágybavizelés ( enurezis nocturna) egy jelzése, egy tünete annak, hogy valami nincs rendben.

Pszichológus válaszol

Ki vagyok én?

Szép napot! Középiskolás vagyok és beleteszem szívem-lelkem a jővőbe de fogalmam sincs hogy ki vagyok és mi a célom, nemtudok senkihez fordulni és segítő videók sem segítek. Nagyon fontos lenne erre a két kérdésre a válasz, mert csak így tudom eldönteni hogy tényleg mit akarok, nagyon kérem segítsen. Válaszát előre is köszönöm!

Miért nem kívánom annyira a szexet

12 éve alkotunk egy párt a férjemmel, 6 éve született gyermekünk is. A férjem rendkívűl igényelné az együttlétet, de én nem. Ahogy olvasgattam sokan fogalmazzák meg így el vagyok szex nélkül. Mostanra úgy érzem komollyá vált ennek a problémája. Az a baj, hogy nem értem magam, miért nem szeretem a szexet. Ha együtt vagyunk az jó, jól esik, de ha nem lenne se lenne gond. Félek hogy elveszítem a férjem, de nem akarom mert szeretem, de én beérem az ölelkezéssel, bújással, cirógatásokkal. Teljes mértékben megértem őt, de egyszerűen nem tudom magam rá venni a több együttlétre. Nem tudom mi lehet vel

Oldalak