Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Rákóczi Emese

Klinikai szakpszichológus's blogposts

Rákóczi Emese képe
Ellenőrzött szakember

Voltaképp mindenki pszichoterapeuta?

 

Gyakran kérdezik meg tőlem kliensek, ismerősök és ismeretlenek, hogy mitől több, jobb, vagy egyáltalán más pszichológussal beszélgetni, terápiába menni, mint a barátokkal beülni egy sör mellett "kibeszélni magunkat". A kérdés jogos, hiszen mindkét esetben emberek ülnek egymáshoz aránylag közel és beszélnek - a hasonlóság tehát nyilvánvaló. De mi akkor a különbség, és megéri-e a különbség, hogy pénzt is adjunk érte? Mitől működik a terápia?

 

 A pszichoterapeuta másképp hallgat

Rákóczi Emese képe
Ellenőrzött szakember

Engedjük el a krónikus boldogtalanságot!

Ahogy a hétvégén böngésztem a netet, találtam egy cikket arról, mi az a 8 attitűd, ami krónikusan boldogtalanná tesz minket (1). Kis böngészés után találtam 7 olyan szokást is, ami ugyanezt eredményezi (2). Mindkét cikk amerikai "life coach"-októl származik, akiket mi itt Magyarországon leginkább a filmekből meg a youtube-ról ismerhetünk: megmondják, hogy legyünk sikeresek, miért nem voltunk eddig azok. És bár vannak fenntartásaim a műfajjal kapcsolatban, ezekben a felsorolásokban sok hasznosíthatót olvastam. Úgyhogy most kicsit egybegyúrom, kiegészítem az olvasottakat. Még nem tudom, nekem hány tippem lesz végül. :)

Oldalak

Pszichológus válaszol

Különbségtétel testvérek között miért?

21 éves lány vagyok,2 éve meghalt a nevelőapám, és azóta folyamatos viták vannak a családban. Van egy 16 éves testvérem és anyám folyamatosan különbséget tesz közöttünk. Ő úgy gondolja, hogy ez nem így van, pedig kívülállók is megmondták már neki nem egyszer hogy látszik a különbségtétel. Mindig vita van mert elmondom a véleményemet erről a dologról. Sokszor mondja, hogy nem segítek a házi munkában, pedig amikor segítek semmi sem jó neki mindenben kifogásokat talál. Már direkt nem csinálok semmit éppen ezért.Testvérem számítógép függő ezt hozzáteszem, nincsen fegyelmezve, pedig engem el tudott