Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Barta Zsuzsanna

Klinikai szakpszichológus's blogposts

Barta Zsuzsanna képe
Ellenőrzött szakember

Az időskori depresszió - 2. rész: az időskori depresszió sajátosságai

Míg fiatalkorban a kronológiai, biológiai és pszichológiai életkor a legtöbb esetben szinte teljesen egybeesik, a későbbiek során jelentős különbségek alakulnak ki az emberek életévek szerinti és biológiai, pszichológiai életkora között. Ma már számos vizsgálat bizonyítja, hogy a tartós, krónikus stressz állapota jelentősen sietteti a biológiai és pszichológiai. A kronológiai kor tehát nem egyezik meg a biológiai életkorral: különösen időskorra óriási különbségek láthatók a mindennapi orvosi gyakorlatban két, azonos korú idős páciens esetén is).

Barta Zsuzsanna képe
Ellenőrzött szakember

A várandósság lélektana - 3. rész

A várandósság egy nő lelkében éppúgy változásokkal jár, mint a kívülről látható testi átalakulása. Érdemes ezekről a jelenségekről is trimeszterenként gondolkodni!

 

A harmadik trimeszter (a várandósság 40 hetének utolsó 16 hete) fő lélektani témája a magzat elengedése és a szülésre való testi-lelki készülődés.

Oldalak

Pszichológus válaszol

feledékenység, költekezés súlyos következmények

Tisztelt doktor Nő/Úr, Édesanyám nagyon figyelmetlen/ feledékeny nem figyel oda a pénzügyekre, folyton vásárol. Sajnos ennek egyre súlyosabb következményei vannak, mivel már a munkájára is kihat. A pénzügyi szférában dolgozik és sajnálatos módon odáig fajultak a dolgok, hogy a munkahelyén nem végezte el a feladatait, de nem jelezte a főnökeinek, hogy nem képes a feladatokat ellátni így jelenleg munkaügyi per folyik ellene. A családi életben sem követi a pénzügyeket nyomon, nem egyszer fordult elő, hogy kikapcsolták a villanyt, gázt, internetet mert a felszólítások ellenére is elfelejtette

Tanácskérés

Tisztelt Pszichológus! Segítséget szeretnék kérni abban az ügyben, hogy folyamatos rémálmok gyötörnek, és halál félelmem van. Részben szerintem tudom az okát, mégpedig az, h lassan 5 éve veszítettem el testvéremet és fél éve édesanyukámat és ezeket nem akarom tudat alatt feldolgozni amivel tisztába vagyok, hogy hiba. Azóta egyfajta ürességet, magányt érzek. Esténként csak lámpa mellett tudok aludni és ha szól valami, gondolok itt tv vagy telefonon a youtube és amint elhallgat én azonnal felébredek és ujra bekapcsolom. Régebben nyugtatófüggő voltam és korházba is kerültem emiatt. Vágdostam mag

Oldalak