Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Barta Zsuzsanna

Klinikai szakpszichológus's blogposts

Barta Zsuzsanna képe
Ellenőrzött szakember

Az újévi fogadalmak pszichológiája

Az újévi fogadalmakról mindenkinek van véleménye: utálja, csak titokban tesz pár fogadalmat, szkeptikus, megrögzött újévi fogadalom-tevő, stb.

Akárhogy is áll az újévi fogadalmakhoz, érdemes tudnia, hogy a statisztikák szerint kevesebb, mint 10%-a jár sikerrel. De vajon mi ennek az oka?

 

1. Irreális elvárások

Túl gyors ütemben vagy külső elvárásoknak megfelelve szeretne elérni egy célt. Pl. fogyni akarna, letenni a cigarettát, spórolni, több időt tölteni szeretteivel, stb.

Barta Zsuzsanna képe
Ellenőrzött szakember

Az időskori depresszió - 2. rész: az időskori depresszió sajátosságai

Míg fiatalkorban a kronológiai, biológiai és pszichológiai életkor a legtöbb esetben szinte teljesen egybeesik, a későbbiek során jelentős különbségek alakulnak ki az emberek életévek szerinti és biológiai, pszichológiai életkora között. Ma már számos vizsgálat bizonyítja, hogy a tartós, krónikus stressz állapota jelentősen sietteti a biológiai és pszichológiai. A kronológiai kor tehát nem egyezik meg a biológiai életkorral: különösen időskorra óriási különbségek láthatók a mindennapi orvosi gyakorlatban két, azonos korú idős páciens esetén is).

Oldalak

Pszichológus válaszol

Mi a baj ??

Tisztelt hölgyem/uram, segítséget szeretnék kérni. A fiam kb. 3-4 hete előállt azzal, hogy a munkahelyén 2-3 napon keresztül, mintha ráerőltettek volna valamit, leszívták az energiáját, szinte gépiesen dolgozott. Folyamatosan a magánéletéről faggatták és mindig ugyanazokat a kérdéseket tették fel neki. Azóta megkérdezte tőlünk, hogy mi nyomoztatunk utána? majd felmerült benne, hogy a testvére ? elkérte a telefonjainkat egy banális ürüggyel és megnézte a leveleinket és a bejegyzéseinket... és még sorolhatnám. Nem tudom mihez kezdjek, azt sem, hogy hová vigyem el ( 25 éves ) bár azt sem tudom, h

Gyász és halálfélelem tünetei

Üdvözlöm, három hete veszítettem el Édesanyámat, aki idejekorán, minden előjel nélkül, hirtelen és váratlanul halt meg. Nagyon közel álltunk egymáshoz. Az édesanyám, és a legjobb barátom is volt. Ő állt hozzám a legközelebb. Annak ellenére, hogy 18 éves koromban elköltöztem otthonról, és önálló életet élek, a kapcsolatunk nagyon szoros maradt,egyedülálló és tartalmas. Nagyon szerettem!! Annyira ragaszkodtunk egymáshoz,hogy sajnos míg élt sokszor mondtam és gondoltam azt, hogy soha nem akarok nélküle élni. Amióta meghalt ez lett szorongásaim alapja. Volt már pánik rohamom, félek, hogy nem fog

Oldalak