Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Bácsi Lajos András képe
Ellenőrzött szakember

Személyiség fejlődése gyermekkorban

Gyermek személyiségfejlődése folyamatában kiemelt jelentősége van az ú.n. átmeneti térnek és az átmeneti tárgynak. Az átmeneti tér olyan tér, ami átmenetet képez a képzelet és a valóság között. Ilyen a játék közbeni kapcsolati tér is. Átmeneti tárgy pedig a baba, rongy stb. , ami a biztonságot is adja a gyermeknek. Ebben a közegben tapasztal a gyermek, az anya mentalizációja során itt tanulja meg érzelmeit, miközben anyja mintegy visszatükrözi őket. Winnicott szerint „elég jó anyának” kell lenni. Azaz nem szükséges a tökéletességre törekednünk.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A tériszony

A tériszony másik nevén akrofóbia a magasságtól való félelemet jelenti, pontosabban szorongást attól, ha eltávolodunk egy bizonyos mértékben a talajtól. Erre utal az akro szó is, hiszen görögül a hegyet, csúcsot jelenti. A tünetek, mindig egyénileg változnak, vannak olyan személyek, akikben a földtől már pár méteres eltávolodás is komoly szorongást vált ki, míg mások esetében a félelem csak több száz méteres magasságban jelentkezik pl. egy felhőkarcoló tetején.

Böszörményi Luca képe
Ellenőrzött szakember

„Én ezt biztosan másképp fogom csinálni, mint a szüleim!” – A családi titkok rejtett transzgenerációs hatásai

„Én ezt biztosan másképp fogom csinálni, mint a szüleim.” Előbb-utóbb talán mindenkiben megfogalmazódik egy hasonló mondat. Ezt néha hirtelen felindulásból gondoljuk így, néha hosszas töprengés, mérlegelés előzi meg. A fogadalom betartása is kérdéses. Beláthatjuk, hogy adott helyzetben mégis helyes volt szüleink viselkedése, de az is lehet, hogy hiába vagyunk tisztában a helytelenséggel, képtelenek vagyunk másképp cselekedni. Rengeteg olyan eset is van, amikor nem is vagyunk tudatában, hogy bizonyos életeseményeinkre hatással van családunk múltja, hogy egy transzgenerációs problémával van dolgunk.

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Időérzékelés és túlsúly

Egy új kutatás azt találta, hogy a testsúlyunk összefüggést mutat az időérzékünkkel. A Journal of Health Psychology folyóiratban megjelent kutatás több bizonyítékot is szolgáltat arra, hogy a testsúlyunk összefüggést mutat azzal, ahogy a világot magunk körül látjuk. Cikkemból kiderül kiderül az összfüggés a két tényező között.

Bácsi Lajos András képe
Ellenőrzött szakember

Érzelem kifejezése gyermekkorban

Sokszor tapasztaljuk, hogy gyermekünk elnémul, azaz nem fejezi ki a vágyait, érzéseit. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, először a szülőnek kell egy biztonságos, elfogadó közeget teremteni. Mentalizáció (érzések tudasítása stb.) az elsődleges gondozó révén történik. Ez ahhoz szükséges, hogy a gyermek úgy interpretálhassa érzelmeit, hogy közben ne kelljen csúfolódástól, megszégyenítéstől tartania. Ha a megértés hiányát tapasztalja a gyermek, akkor nem fogja kifejezni érzelmeit.

Mráz Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan kezeljük könnyebben az érzelmeinket? - az ABC modell

Biztosan neked is ismerős az az érzés, amikor nem tudsz megfelelően kezelni egy bizonyos helyzetet? Például problémáid vannak a főnököddel vagy valamelyik munkatársaddal, vagy éppen az egyik családtagod szeretné helyetted eldönteni, hogy mit kezdj az életeddel. Ezekben a helyzetekben valahogy mindig elborítanak az érzelmek – amelyek elég széles skálán mozoghatnak kezdve a dühtől egészen odáig, hogy magadat kezded el hibáztatni. Ráadásul úgy érzed, hogy semmilyen módon nem tudod őket kontrollálni, egyszerűen csak vannak.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Cyberbullying

A cyberbullying közösségi térben zajló, általában publikus zaklatás egy formája, mely leggyakrabban fiatal tinédzsereket érinti. A zaklatás elektronikusan pl. interneten, telefonon keresztül zajlik. A cyberbullying legtipikusabb helyszínei a közösségi felületek. Ezeken a felületeken a zaklatás különböző formákat ölethet. Egyes esetekben az áldozat nem kívánatos szöveges üzeneteket, képeket, videókat kap.

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Amiért én meg akarok öregedni

Egy új kutatás arra jutott, hogy az optimizmusunk egyre jobban csak növekszik, ahogy egyre idősödünk. Minél idősebb, korosabb valaki, annál optimistább és annál derűsebben szemléli az életet. De ez csak egy bizonyos korig igaz, utána viszont az optimizmusunk nem növekszik tovább. Cikkemből kiderülnek a részletek.

Böszörményi Luca képe
Ellenőrzött szakember

Rejtett személyiségeink – mit tehetünk, ha egyes ego-állapotaink terhünkre vannak

Néha mindenkinek van olyan érzése, hogy bizonyos helyzetekben képes egészen különbözőképpen működni, viselkedni, és ugyanezt talán másokon is meg tudja figyelni. Egy általában csendes és szégyenlős személy a színpadra lépve hirtelen feloldódhat és mindenkit elkápráztathat éneklésével. Valakit talán barátai infantilis, éretlen személynek látnak, ám munkahelyén gond nélkül képes komoly szerepet felvenni, felelősségteljes döntéseket hozni.Olyan, mintha kettő vagy még több személyiség lakozna bennünk. Vajon hogyan lehetséges ez?

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Hipoaktív szexuális vágy rendellenesség

Hipoaktív szexuális vágy rendellenességgel (HSDD) érintett személy arról számol be, hogy libidója nagyon alacsony szintre csökkent, vagy akár el is tűnt. Ehhez általában jelentős szorongás, frusztráció és bűntudat társul, ami rontja az érintett önbizalmát, aláshatja a párkapcsolatát. Jellemzően a nők egy tizedét érinti, míg a férfiak esetében a 30-as évektől kezdőden nagyon lassú mértékben, de csökken a libidó, illetve az ő esetükben az életkörülmények felerősíthetik tendenciát.

Oldalak