Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A test az érzelmek tükre?

Az érzelmek felismerése a mindennapi életünk fontos része. Detektáljuk magunkat és a társainkat, így tájékozódunk a világ történéseiről. Ha például veszély van, akkor érezhetünk ijedtséget, azonban amikor elmúlik a baj, nyugalom áraszt el minket.

Csukás Csaba képe
Ellenőrzött szakember

Elakadva

Legtöbben megtapasztaljuk az életben milyen az, amikor nem tudjuk, hová is tartunk. Az addigi út, amin biztosan vagy bizonytalanul, de haladtunk, egyszer csak elfogy. Vagy úgy tűnik, csak visz egy olyan táj felé, amerre nagyon nem akaródzik mennünk.

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

Nevelhet-e azonos nemű pár gyermeket? III. rész

Ebben a témában talán az váltja ki a legnagyobb félelmet, hogy ha a gyermeket azonos nemű szülők nevelik, akkor a gyermek nagyobb eséllyel lesz maga is homoszexuális. Ha azonban ebbe mélyebben belegondolunk, akkor észrevesszük, hogy a homoszexuális emberek elsöprő többsége heteroszexuális szülői háttérben nevelkedett. Ezen logika mentén haladva akkor nem is lenne szabad, hogy létezzen homoszexualitás.

Scholtz Emília képe
Ellenőrzött szakember

Homoszexuális viselkedés az állatvilágban - III. rész

A szójazsizsik és az Észak-Amerikai döglégy lázadása az emberek kategoriális gondolkodása ellen! Az állatvilágban megjelenő homoszexuális viselkedést az emberek genetikailag hasznos, és genetikailag nem kifizetődő csoportokra osztották, de kérdés, hogy milyen alapon lehet ezt ilyen egyértelműen kijelenteni?

Domján Mónika képe
Ellenőrzött szakember

Az áldozat tényleg soha nem „hibás”? (3. rész)

Hibásnak semmiképp sem neveznék valakit, akit épp valamilyen szörnyűség, megrázó élmény ért, már csak jóérzésből sem. Talán többen emlékeznek még a Magyar Rákellenes Liga nagy felháborodást keltett reklámfilmjére, amikor a beteget, aki „nem jól élt”, a vádlottak padjára ültetik, és a fejére olvassák: „az ítélet: rák!” Amellett, hogy az életmódbeli kockázati tényezők megléte nem okoz egyértelműen rákot (hova tegyük az öröklött hajlamot például?), a beteg gyógyulását kicsit sem segíti, ha még egy ilyen bélyeget is rásütnek.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

"Harcolj vagy menekülj"

A stressz kifejezést ma általánosabb értelemben használjuk, mint régen: az életben adódó helyzetekben fennálló tartós idegesség vagy folyamatos feszültség. A stressz szó igénybevételt jelent. A szervezetünk reakciója minden olyan helyzetre, amely kibillenti egyensúlyi állapotából és alkalmazkodásra kényszeríti.

Dr Schmidtné Nagy Réka képe
Ellenőrzött szakember

Miért nem ad a pszichológusom konkrét tanácsot a problémáimra?

Pszichológusként gyakran találkozom azzal az igénnyel, netán elvárással klienseim részéről, hogy nehéz élethelyzetükben vagy problémáikkal kapcsolatban konkrét tanácsot adjak. Mintha én minden hozzám forduló problémájára azonnal tudnám a jó megoldást, mintha eleve létezne egy helyes lépés adott élethelyzetben, ami mindenkinek jó. Mintha valami felsőbb tudás birtokában, nem is kellene figyelembe vennem, hogy minden ember és élethelyzet egyedi. Klienseim gyakran nekem is szegezik a kérdést, hogy Mit tenne Ön az én helyzetemben most?

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

Nevelhet-e azonos nemű pár gyermeket? II. rész

Abban talán mindenki egyetért, hogy egy gyermek számára az a legfontosabb, hogy stabil biztonságos hátteret nyújtó és szerető közegben nőjön fel. Nade milyen példát lát a gyermek, ha a szülei azonos neműek? Honnan fog látni férfi vagy női mintákat, melyeket elsajátíthat? Ezen minták elsajátítása biztos, hogy azon alapul, hogy milyen a szülők szexuális preferenciája?

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Emlékezet időskorban

Ahogy idősödünk egyre többet és gyakrabban panaszkodunk a memóriánkra, hogy valamit elfelejtettünk, vagy nem tudjuk előhívni az emléket. Baddely, Eysenck, és Anderson (2010) szerint az időskori memória zavarok számának a növekedése a nyugati társadalmak fokozatos elöregedésnek egyik velejárója. Ez összefügg azzal is, hogy emelkedik az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma. Társadalmi szinten ezeknek a betegeknek az ellátása rendkívül sok erőforrást igényel.

Oldalak