Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A férfiak korai halálozása - pszichológiai okok

Egy mai magyar 40 éves férfinek 60 % az esélye, arra, hogy megélje a 65. születésnapját. A közép-keleteurópai paradoxon azt jelenti, hogy a középeurópai lakosság sokkal hamarabb hal meg, mint azt az országok gazdasági helyzetei és az egészségügyi ellátó rendszereik színvonala indokolnák. Különösen sokan hallnak meg szív és érrendszeri elváltozások következtében. Ennek több oka is van, de az egyik legfontosabb a lelki egészségnek az elvesztése.

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

A “mosolygó” depresszió titkos fájdalma

Rita Labeaune, egy klinikai pszichológus a mosolygó depresszióval, valamint a depresszió, a szorongás és a hangulatzavar egyéb formáival  szenvedő felnőttekkel foglalkozik. Jelenlegi cikkemben megvizsgáljuk, mit kell tenni, ha valakinél ezeknek a betegségnek a tüneteit észleljük. Rita Labeaune nyomán. 

Mennyi ember képzeli el magát boldognak, de napi szinten küzd a depressziós gondolatokkal? 

Pálinkás Fruzsina képe
Ellenőrzött szakember

Segítség, válunk!

Napjainkban a válás az élet gyakori és elfogadott velejárója, ezzel együtt viszont erős destruktív hatással van az érintett család minden tagjára, bármely generációhoz tartozzon.

A válási folyamat legtöbbször hosszú ideig tartó, többlépcsős folyamat, amiben sok-sok egymással harcoló érzelem szerepet kap. 

A válási döntést nehezíti, amikor kisgyermek is van a családban. A legtöbb szülőben erős bizonytalanságot és szorongást okoz, hogy nem tudja milyen hatással lesz gyermekére a házasság felbomlása és sok esetben ez a visszahúzó ereje a döntés meghozatalának. 

Kiss Angelika képe
Ellenőrzött szakember

Élet az applikációkkal

Élet az applikációkkal, avagy lelket támogató app-ok az egyén- és a család életében

Google Play, App store, web, net, android, iOS, okostelefon...

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Túl sok ital, vagy kezdődő alkoholizmus?

Az orvosi terminológia szerint az alkoholizmus egy szenvedélybetegség, amelynek során a beteg nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt rendszeresen, annak ellenére, hogy számos negatív hatással kell, hogy szembe nézzen. A statisztikai becslések szerint ma Magyarországon körülbelül 500 ezer embert érintett, bár egyes kutatók ennek a számnak kétszeresét tartják valósíznűnek. A föntebbi számnál többet elárul, hogy hazánkban a tiszta szesz fogyasztása 12 liter per főre tehető évente.

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Hétköznapi szorongásaink: a kapunyitási pánik

Fiatalon, az élet küszöbén állva, sokan tapasztalják meg, hogy bizonytalanná válnak, félelmeik felerősödnek, és egy általános szorongás lesz úrrá rajtuk, amit akár testi tünetek is követhetnek. A jelenség leginkább a kapunyitási pánik néven ismert, de talán az angol megfelelője (quarterlife crisis) beszédesebb: hiszen valójában nem irreális félelmekről, hanem az életszakaszváltás okozta krízisről kell beszélnünk.

Fendrik Bertalan képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan lehet felépülni a kiégésből?

Gyakran érzi azt, hogy fizikailag és szellemileg teljesen kimerült, tehernek érzi a hétköznapokat, utálja a munkahelyét, elege van a kollégáiból? Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, nagy valószínűséggel a kiégés jeleivel küzd.

Hogyan alakul ki a kiégés?

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Vezetni és vezetve lenni

Még ha nem is törekedsz vezetői babérok elérésére, a hatékony vezetés témakörével mindenképpen érdemes foglalkoznod. Hiszen nem csak vezetni, vezetve lenni is tudni kell :) Fontos, hogy felismerjük munkavállalóként az igényeinket, hogy meg tudjuk fogalmazni a kollégák és felettesek számára, hogy mire van szükségünk, és ennek megfelelően keressük a helyünket a szervezetben.

És természetesen az is nélkülözhetetlen, hogy a vezető felismerje ezeket az igényeket, nyitott szemmel járjon, és megpróbáljon mindenkihez a saját „használati útmutatója” alapján fordulni.

Miklovicz Anita képe
Ellenőrzött szakember

Valóban ez az én karrierutam? 1.rész: Gondolatok pályamódosítás előtt állóknak

Mind pszichológus, coach magánrendelésemen, mind pedig toborzási vezetőként gyakran fordulnak hozzám az emberek azzal a témával, hogy úgy érzik, nem abban a munkakörben vannak, amelyet teljes szívből tudnak végezni hosszú távon. Nem az érdeklődésüknek megfelelő területen, pozícióban dolgoznak, de nehéz meghatározni azt, mi az a terület, amely jobban illeszkedik személyiségükhöz.

 Ha Te is ebben a helyzetben vagy, és épp nem tudsz választani két terület között, vagy bizonytalan vagy, megéri-e a váltás, ragadj egy tollat és egy papírt és gondold át a következőket:

Janovics Ferenc képe
Ellenőrzött szakember

Álommunka a terápiás ülésen - mit kezd az álommal a szakember?

Korábban már szóltam arról, hogy azért klassz dolog szerintem álmokkal foglalkozni, mert a mindennapi élményeinket egy teljesen más oldalról ábrázolják, ami segíthet abban, hogy új szemszögből figyeljük magunkat vagy másokat.  Ezt az új szemszöget viszont nehéz összerakni, olyannyira, hogy egyes kutatások szerint még a terapeuták sem mindig tudják, mihez kezdjenek, ha a kliens álmot hoz az ülésre. Pesant és Zadra (2004) ebben kívántak segítséget nyújtani. Innen szemezgettem.

Oldalak