Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Hosszú távú párkapcsolat?

A párkapcsolatok egy jó része sajnos egy idő után tönkremegy, keserűségbe és feloldhatatlan konfliktusba torkollik. A statisztikák azt mutatják, hogy háromból mindössze egy házasság marad biztos talajon. Miért működik az egyik párkapcsolat és miért nem a másik?

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Shopping és pszichológia

Egy budapesti villamos megállóban láttam a következő reklámszöveget: „a vásárlás a terápiám”, „a divat a pasim”. Ezzel kapcsolatban írnék le pár reklámpszichológiai faktort. A mai 21-ik században egyre nagyobb hangsúly tevődik a folyamatos fogyasztására, egyre több lehetőségünk nyílik arra, hogy a pénzünket elkölthessük különböző dolgokra pl. ruhákra, technikai eszközökre stb. Az első lépésben a hirdetőnek meg kell győznie minket arról, hogy vegyük meg hirdetett termékét.

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A felnőttkori kötődés típusai

A kötődésről elég gyakran esik szó a mindennapi életünkben, még ha nem is vesszük észre, hogy éppen ezt a témát érintjük.

„Nem kötődöm eléggé hozzá”, „Túlságosan függök tőle”, „Úgy érzem, egyszer ellök magától, aztán megfojt a szeretetével”… Ismerős mondatok? Valószínűleg igen, hiszen a felnőttkori kötődés egy sokakat érdeklő téma. Nézzük meg, honnan ered ez a kifejezés? Milyen típusai lehetnek? Illetve milyen problémákba ütközhetünk az egyes kötődési stílusok esetén?

Könyves Tóth Laura képe
Ellenőrzött szakember

kapcsolataink a fogyasztói társadalom árnyékában

Egy mai, naponta többször leforgatott reklámban, amiben a feleség éppen ecseteli, hogy lelkes férje mindjárt beizzítja a grillt, ami persze a következő jelenetben már füstölög, a nő azt mondja a barátnőjének:
feleség: Talán ideje lenne lecserélni.
barátnő: Kit, a Gézát?

..

Szigeti Ildikó képe
Ellenőrzött szakember

A test a lelke mindennek

Egy barátom majdnem meghalt. Infarktusa volt. Nem hirtelen csapott le rá, hónapok óta voltak előjelek. Tünetek, amelyeket betudott a válásának, amelyet másfél éve tartó, gyötrő procedúra után mondtak ki végre. Pszichológushoz is járt. Nem önszántából, szakvélemény kellett ahhoz, hogy megállapítsák a közös szülői felügyeleti jogot. Említette a terapeutának, hogy gyakran fullad, fáj a szíve, olykor szédül is, ám a szakember megnyugtatta, mondván, ez az ilyenkor „szokásos” pánikroham.

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A párkapcsolat szakaszai

Sokan panaszkodnak arra, hogy a tündérmesébe illő párkapcsolatukból egyszer csak elpárolgott a rózsaszín köd, és helyette mindössze a szürke hétköznapok maradtak. Ez a felismerés bénító élmény lehet, ami jelentősen megnehezíti, hogy a pár tagjai más nézőpontból szemlélhessék a kapcsolatukat.

Az első sokkból felocsúdva persze beláthatjuk, hogy a változás általában nem ilyen hirtelen történik, még az érzelmek esetében sem.

Több száz pár vizsgálata kapcsán arra jutottak, hogy a romantikus kapcsolatoknak alapvetően négy szakasza van.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Az Y generáció a munkaerőpiacon

Több HR-es tanulmány is bizonyította, hogy manapság a fiatal generációk tagjai, viszonylag gyorsan váltanak munkahelyeket és akár szférát is pl. közszférából a versenyszektorba. Ez különösen igaz az Y és a Z generáció tagjaira, akik számára már természetessé vált, hogy bizonyos időnként munkahelyet váltanak és nem egy munkahelyen töltenek el több időt, akár évitizedeket, mint ahogy azt az előttük járó generációk tagjai, vagyis munkaerőpiaci szempontól ők a leginkább mobilak.

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

"Ilyen volt nekem a terápia"- egy kliensem írása

Úgy érzem magam, mint egy kötéltáncos. Egy vékony kötélen táncolok, a boldogság kötelén, ahol igyekszem fennmaradni és lépésről lépésre kiegyensúlyozottan haladni. Én úgy gondoltam, elméletben tudom mi a dolgom, lépdeltem volna előre, de mégis, a szélsőséges gondolataim, mozdulataim, döntéseim nagyon kilengették a kötelet, ezért rengetegszer leestem és ez nagyon fájdalmas volt. Ahogy telt-múlt az idő, a sok eséstől és fájdalomtól már egyre kevésbé maradt erőm ismét felmászni és megpróbálni, pedig tudtam, nem vágyom másra, csak hogy ne sajogjak a sok eséstől, és én is fenn, boldog legyek.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Vizsgaidőszak és a tanulás

Megérkezett a nyár és ezzel együtt a nyári vizsgaidőszak is. Ez az a periódus, amikor rövid idő alatt nagy mennyiségű tananyagot kell megtanulni és abból eredményesen vizsgázni. De hogyan is lehet felkészülni eredményesen egy vizsgára, illetve hogyan lehet úgy prezentálni a meglévő tudást, hogy azt a vizsgaáztató oktató is jó jeggyel értékelje? Természetesen nem létezik mindenkire és minden helyzetre érvényes módszer, de pár technika gyakorlati alkalmazása nagyban megkönnyítheti a tanulást és a vizsgázást. 

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan szárnyalhat a céged?

Azt gondolhatnánk, hogy a pozitív pszichológia fókusza a mindössze a magánéletre terjed, holott az üzlet világában is hatékonyan alkalmazható ez a szemlélet.

Oldalak